Hirdetés
Hirdetés

Láttál már milliárdost kempingezni? Gyárába költözött a Tesla-vezér

Fellegi Tamás, 2017. november 06., 14:05

Ég a ház a Teslánál, valahol mindig tüzet kell oltani. Nehezen indulnak az új gyárak, de a vezér ott van mindenhol, intézkedik, biztatja embereit. Éjjel el sem megy a sivatagi gyárból, időveszteség lenne, sátrat ver a tetőn. Az idő az ilyen elszánt vállalkozókat szokta igazolni, drukkolunk neki.

A Tesla a vártnál gyengébb negyedévről számolt be, részvényenként közel 3 dolláros veszteség mellett, viszont ez önmagában nem lepte meg a piacot, miután közismert, hogy a cég a Model 3 gyártásának felfuttatására koncentrál, és ez most elviszi az erőforrásokat. Mindazonáltal az árbevétel szépen nőtt 3 milliárd dollárra, ami azt mutatja, hogy az irány jó, hisz ezt még a Model S és a Model X hozza össze, melyekből összesen 100 ezret fognak eladni az idén.

Mindenhol ott van

A Model 3 gyártásában évi 500 ezer darab a terv, és jövőre már szerették volna erre a szintre emelni a gyártást, ami most nehézségekbe ütközik. Az idei év végi terv 5000 autó volt hetente, ezt most jövő év nyarára halasztották. A gyártásban egy beszállítóval gondok merültek fel, tőlük a Tesla próbálja átvenni a gyártási műveletet. A legnagyobb gond azonban az akkumulátorgyárban van, a híres nevadai Gigafactoryban, ahol Elon Musk fel is ütötte főhadiszállását.

Hirdetés

Musk a gyár tetejéről adott nyilatkozatot, és elmondta, hogy mindig odaviszi íróasztalát, ahol szükség van rá, pontosabban nincs is íróasztala, hanem oda megy, ahol leginkább ég a ház, és próbálja megoldani a lehetetlennek látszó feladatokat. És ez az, amiben a legerősebb: nem ismer lehetetlent, vállalkozó szelleme korlátlan. Az akkugyárból haza se megy: ráadásul a legközelebbi város, Reno is messze van, így sátrat vert a gyár tetején, hogy minél többet ott lehessen, amíg nem sikerül túljutni  gyártás nehézségein.

Campfire on the Gigafactory roof

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, 2017. Okt 26., 01:39 PDT

Fény az alagút végén

Musk elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt szembesült azzal, hogy milyen reménytelennek tűnő helyzetben van a gyártás. Úgy jellemezte, hogy ha egy 9 számjegyű skálán kellene értékelni a nehézségeket, akkor kilencesig jutott a dolog, és ez nagyon kemény, mert azt jelenti, hogyha kicsit is tovább romlik a helyzet, megoldhatatlanná válik. Most viszont már jobb a helyzet: a nyolcas szinttel jellemezhető, és már abból is jön lassan a feljebb lépést. Musk szavai szerint látja már a napfényt, azaz a fényt az alagút végén.

Lelkes munkások, türelmes részvényesek

A CNBC amerikai munkások körében végzett felmérésekre hivatkozik, melyek szerint sokkal jobb dolgozók munkamorálja és elégedettsége, ha a főnökük is ért ahhoz, amit tőlük követel, és szükség esetén részt is vesz a munkának ebben a részében. Musk mindezt úgy teszi, hogy közben lelket önt a munkásokba, biztatja őket, és ezt nem a hierarchia szerint teszi, hanem úgy, mint ha velük egyenlő beosztású lenne. Így a munkások is sokkal szívesebben tesznek nagyobb erőfeszítéseket, túlóráznak, együtt küzdenek vele, amíg meg nem oldanak egy nehézséget.

Ezt a részvényesek is értékelik: türelmesen várják, hogy nyereségbe forduljon a cég, és erre azért hajlandók hosszú évek óta, mert látják, hogy a főnök milyen elszántan küzd a célok megvalósításáért. A Model 3 vásárlói is türelmesek, annak ellenére, hogy többet kell várniuk, mint nálunk egykor egy Trabantra, de ők nem tipikus autóvásárlók, hanem valamilyen szinten ugyanolyan lelkesek és elszántak, mint maga Elon Musk.

Jelenet a Gigafactory tetejéről: Elon Musk pillecukrot sütöget, iszik és énekel:

Whiskey, fire, s’mores and JC Also, hotdog or not hotdog?

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, 2017. Okt 26., 02:29 PDT

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX39709.00-0.63%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?