4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A számlafizetésekkel kapcsolatban minden cégnek előbb-utóbb meggyűlik a baja, a fegyelem azonban országonként eltér. Magyarországon lassan javul a fegyelmezett cégek száma, Németország pedig továbbra is Európa legfegyelmezettebb cégeinek ad otthont. Franciaországban és Olaszországban azonban egyre tovább halogatják a fizetést. A Bisnode összegyűjtötte 21 európai ország adatait, ezek első feléből szemezgettünk.

Arról már korábban is írtunk, hogy a magyar cégeknél némileg enyhült a fegyelem – bár a hitelezők több mint egy nappal hosszabbították meg a határidőket 2015-ben, a cégek átlagosan 18 napos késedelemmel egyenlítik ki a számláikat és a visszafizetéseiket. Ez, mint kiderült, nem csak ránk jellemző: a Bisnode Fizetési Tapasztalat program összegyűjti az európai országok céginformációs és cégminősítő adatait, amiből pontos képet kapunk a cégek fizetési fegyelméről.

A nehezebb gazdasági időszakra a németek és a hollandok reagáltak a legrugalmasabban, a legkevésbé a lengyel, a spanyol és angol cégek tudtak alkalmazkodni a megváltozott piaci környezethez, ezt közölte a Bisnode a Privátbankár.hu-val. Magyarországon és Csehországban nőtt a legnagyobb mértékben a „jól fizető” cégek aránya, 7,5 illetve 7,4 százalékkal. Görögországban és Finnországban azonban elengedték a gyeplőt, itt látványosan romlott a fizetési fegyelem az elmúlt évben.

Így teljesítettek a dobogósok

A német gazdaság az elmúlt években minden ingadozás nélkül tovább tudott növekedni, a reál bruttó hazai termék 1,7%-al növekedett 2016-ra, és ez a fellendülés továbbra is várhatóan folytatódni fog 2016-ban. A fizetési szokásokra vonatkozóan általánosságban 30 napos fizetési határidőről beszélhetünk, ez alól csak néhány iparág, például a szállítmányozás és a logisztika jelent kivételt.

Hollandiában kisebb foglalkoztatottsági robbanást láthattunk az elmúlt évben, a dolgozók száma 105.000-re nőtt, melynek a nagy része a szakmai, tudományos, technológia és adminisztrációs szektorba került. Meglepő módon viszont a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra nőtt a 2014-ben mért 6,2 százalékról. A britek kilépése lehet majd negatív hatással a gazdaság teljesítményére, mivel Hollandia egyik legjelentősebb üzleti partnere az Egyesült Királyság. A cégek fizetési fegyelmére egyelőre nem tudni, milyen hatással lehet majd, jelenleg a cégek több mint fele időben rendezi a tartozásait.

Az európai átlag felett teljesített Belgium is, Spanyolországban pedig, bár még mindig vannak gazdasági kihívások, szintén javult a cégek fizetési fegyelme. Franciaországban magasabb büntetéssel bírták rá a vállalatokat a határidők betartására, aminek meg is lett az eredménye: miután az elmúlt 10 évben folyamatosan nőtt a késve fizetett csekkek száma, most a büntetéseknek és az elektronikus számlázásnak köszönhetően 13 napos csúszásnál megtorpant ez a szám.

Háborúk, krízisek - hogy legyünk így fegyelmezettek?

Portugália viharos időszakon ment át, ezt próbálta ellensúlyozni a 2011 és 2014 között látott Gazdasági és Pénzügyi támogatási program. Ennek köszönhetően az üzleti életben bár már a fellendülés jelei mutatkoznak, a fizetési morál itt a legkritikusabb: a határidők betartásának nehézségei mellett az egyes késési kategóriák között is óriási különbségek vannak.

Olaszországban szintén gazdasági krízis jeleit láthatjuk, a cégek folyamatosan új piacokat keresnek a régiek ellensúlyozására, ráadásul a vállalatok fele súlyos fizetésképtelenséggel küzd. A cégen 28 százaléka ráadásul folyamatos hitelezési veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt évben. Náluk csak Bulgáriában rosszabb az általános fizetési morál, itt azonban krízis nélkül is a cégek háromnegyede késve fizeti a számláit, köztük 28 százalék akár 60 nappal is túlcsúszva a határidőn.

Törökországban számos esemény teszi ingataggá a gazdaság helyzetét, a kurdokkal való csatározás és a megbukott puccskísérletet követő tisztogatás máig érezteti a hatását. Tavaly a török líra leértékelődése, a választást követő bizonytalanság és a geopolitikai kockázatok hatottak negatívan a gazdaság alakulására, emiatt a gazdasági szereplők is óvatosabbak: elhalasztják a beruházásokat, csökkentik a kiadásaikat és általában a számláikat is késve egyenlítik ki annak érdekében, hogy megőrizzék a likviditásukat.

Görögországban a hat évig tartó mély recesszió után végül 2014 végén eljött a fordulópont, és a gazdaság lassan növekedni kezdett. A tartós megszorítások, a magas munkanélküliségi ráta (ez az eurózónában a legmagasabb, 26,3 százalék), valamint az elhúzódó viták a hitelezőkkel mind-mind visszavetik a vállalkozói kedvet és bizonytalanságban tartják a gazdaságot. Ennek megfelelően a fizetési morális meglehetősen alacsony, a cégek több mint fele legalább 30 napos késéssel fizet, ráadásul ez minden üzleti szektort érint.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG