3p
A nemzetközi diplomáciában első alkalommal kényszerítették visszavonulásra Trumpot. Nem vállalta föl, hogy a teljes muszlim világ haragja a nyakába szakadjon. De mit nem vert nagydobra az Orbán kormányzat?

A szélsőjobbal koalícióban kormányzó Netanjahu szemében Trump elnök maga a 21. századi Messiás, aki zöld lámpát ad a kétállami megoldás megtorpedózásához, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséhez és Ciszjordánia egy részének annektálásához. Ha Netanjahu politikailag túléli az ügyészség számos korrupciós vizsgálatát, akkor Trumppal karöltve úgy vonulna be Izrael újkori történetébe, mint akik sírba rakták az Oszlói Békefolyamatot. Budapest nem verte nagydobra, de Netanjahunak tett gesztusként – Londonnal karöltve – a múlt hónapban az EU külügyminiszterek tanácskozásán megfúrta az izraeli-palesztin konfliktus feloldására szolgáló kétállami nyilatkozat elfogadását.

A király ultimátuma

Káncz Csaba

Trump új izraeli nagykövet-jelöltjének tavaly év végi megnevezése is arra utalt, hogy minden sínen van az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséhez. David M. Friedman egy csődjogász, nulla diplomáciai tapasztalattal, viszont eddig Amerikában ortodox zsidóként több tízmillió dollárt gyűjtött össze a ciszjordániai telepesek számára.  Ráadásul háza van Jeruzsálemben is, így Friedman már úgy érezhette, hogy beteljesül a terve. Amerikai értesülések még egy hónapja is arról szóltak, hogy Trump május 24-én jelentené be a nagykövetség költöztetését, megünnepelve a város elfoglalását az arab erőktől pontosan 50 éve.

Múlt héten aztán jött a hidegzuhany, amikor a Fehér Ház közleménye 180-fokos fordulattal kifejtette, hogy nem segíti az Izrael és a palesztinok közötti békét az új zsidó telepek létrehozása vagy a már meglévők bővítése az Izrael által elfoglalt palesztin területeken. Izrael mintegy hatezer új telepes-lakás felépítését jelentette be Trump január 20-i hivatalba lépése óta, ezzel magára vonva a nemzetközi közösség bírálatát, amelyből azonban eddig - szemben a korábbi hasonló esetekkel - hiányzott az amerikai vezetés hangja.

A Fehér Ház váratlan közleményét II. Abdullah jordániai király és Donald Trump rövid találkozója előzte meg Washingtonban. A király a zárt ajtók mögött "vörös vonalnak" nevezte a nagykövetség költöztetését, amely szerinte belobbantaná a muszlim és arab utcákat és „ajándék lenne a szélsőségeseknek”. Trump nem hagyhatta figyelmen kívül a király ultimátumát, hiszen Jordánia egy fontos szövetségese Washingtonnak az Iszlám Állam elleni harcban.

Peking is világosan fogalmazott

A jordán ultimátum előtt is már sűrűn gyülekeztek a viharfelhők Trump Izrael-politikája fölött. A nyugati szaksajtó tavaly decemberben arra figyelmeztetett, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése kirobbantaná a harmadik intifádát és katasztrófába sodorná a teljes Közel-Keletet. Peking is lerakta a garast ebben a kiélezett helyzetben. A múlt hónapban Hszi Csin-ping kínai elnök Kairóban az Arab Liga előtt tartott beszédében kijelentette, hogy Kelet-Jeruzsálem a Palesztin Állam fővárosa és felszólított a Palesztin Állam létrehozására az 1967 előtti határokkal.

Az EU külügyminiszterei is kemény kritikával illették pár hete Trump terveit. Kifejtették, hogy az EU továbbra is tiszteletben tartja az ENSZ 1980 óta érvényes határozatát, amely Tel Aviv-ot jelölte meg Izrael fővárosaként.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG