3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság a beruházás megtérülése miatt indította a vizsgálatot.

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása miatt – írja a hvg.hu a Financial Timesra hivatkozva. A kelebiai határszakaszig tartó 350 kilométeres vonal megújítása 4 milliárd forintot emésztene fel kilométerenként és a kínai állam számára lenne presztízsberuházás. Az „Egy övezet, egy út” külgazdasági stratégia egyben az első kínai vasútfejlesztés az Európai Unióban – emlékeztet a brit pénzügyi lap.

A Budapest-Kelebia vasútvonal felújításával leginkább a kínaiak nyernek: a tervek szerint a magyar határig tartó szakasz építésére szánt mintegy 550 milliárd forintot a kínai Eximbank hiteléből állják – a kamatok pedig ahhoz mérten nőnek, minél nagyobb a magyar részvétel. Pontos számokat nem lehet tudni, mivel a kormány 10 évre titkosította a megvalósíthatósági tanulmányt, de a kamatokkal és az önrésszel együtt akár a 700 milliárd forintot is elérheti teljes költségvetés.

Pár évezred alatt megtérülne

A vasútvonal évtizedek óta elhanyagolt, sem az áru-, sem a személyszállításban nem fontos. Az ellenzők szerint a felújítás nem javítana a helyzeten, mivel a délebbi szakaszokon semmilyen fejlesztés nem várható – holott a kínai áruknak valahogy el kellene jutnia a görög kikötőkből Belgrádig. Az LMP korábbi, 472 milliárdos költségvetéssel kalkulált becslése szerint 2400 év alatt térülhet meg a beruházás.

Az Európai Bizottság is hasonló eredményre jutott, amely éppen a projekt megtérülését vitatja. Brüsszel már tavaly május 26-án megindította a kötelezettségszegési eljárás első szakaszát – derült ki a Magyar Nemzet korábbi beszámolójából. Az indok akkor az volt: uniós jogot sérthet, hogy a kivitelezést nem tenderen, hanem magyar-kínai kormányközi megállapodásban ítélték oda a fővállalkozónak, és az sem tisztázott, a MÁV milyen szerepet kap a konzorciumban.

A kormány nem cáfolta a vizsgálat hírét, ugyanakkor felhívták a figyelmet: a novemberben aláírt államközi szerződés tartalmaz egy függeléket, amely választ ad, hogy illeszkedik a megállapodás az uniós közbeszerzési szabályokhoz.

A mostani vasútvonallal kapcsolatos aggályok hasonlóságot mutatnak a Paks II. beruházással kapcsolatban megfogalmazott bírálatokkal, erről korábban már írtuk. Az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja, hogy az atomerőmű bővítését államközi szerződésben, tender kiírása nélkül adták oda az orosz Roszatomnak. A megvalósítás ebben az esetben orosz állami hitelből történne – Vlagyimir Putyin februári látogatásán ráadásul az is kiderült, hogy Moszkva akár teljesen meghitelezné a paksi projektet.

Orbán és Putyin: az évszázad megállapodása a paksi bővítés

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozója után a felek sajtótájékoztatót tartottak: egyaránt üdvözölték a két ország kapcsolatainak erősödését, Putyin pedig elmondta, biztos Paks 2 finanszírozása. Orbán Viktor szerint... További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG