4p
Gyakran hallani, olvasni olyan véleményeket, vagy inkább ijesztgetéseket, hogy Angela Merkel kancellárnak már vége, a német kormányt adó nagykoalíciónak lőttek, utánuk káosz vagy a szélsőjobb következik. A németországi közvélemény-kutatások egyáltalán nem ezt mutatják, és ebbe még pár százaléknyi tévedés is belefér.

Nem szokta senki sem vitatni, hogy Angela Merkel német kancellár és nagykoalíciós kormánya számottevően veszített népszerűségéből a menekültválság óta, és azt sem, hogy a szélsőségesek – ott szélsőjobb mellett szélsőbal is van – ugyanez miatt előretörtek. A közvélemény-kutatások azonban azt jelzik, hogy Merkel vereségéről és az ezt követő esetleges káoszról szóló ijesztgetések – egyelőre legalábbis – eltúlzottnak tűnnek.

A német parlamenti (Bundestag) választás legvalószínűbb időpontja szeptember 17-e és 24-e a Bundestagswahl nevű oldal szerint, ennyi idő alatt nyilván sok minden történhet. Ugyanezen oldal prognózisa szerint azonban a konzervatív CSU/CDU és a szocialista SPD koalíciójának 35,8, illetve 22 százalékot jósoltak.

Csaknem kétharmaduk lenne?

Ez 5,7, illetve 3,7 százalékpontos csökkenés ugyan a 2013-as eredményekhez képest, de egyelőre azt eredményezné, hogy az eddigi koalíció 225+148, azaz 373 parlamenti helyet szerezne meg az 598-ból. Ez a képviselői helyek 62,4 százaléka. A Zöldek és a szélsőjobboldali AfD 64-64 helyet szereznének, ami 10,7-10,7 százalék.

A számítás alapját egyébként az Allensbach és a Forsa nevű szervezetek közvélemény-kutatásai képezték, amiket december 22-én és december 20-án végeztek. Tehát a berlini merénylet után, amely december 19-én történt.

Piros-piros-zöld koalíció?

Az INSA nevű szervezet körkérdése, amelyet a legnépszerűbb német napilap, a Bild Zeitung megbízásából végeznek rendszeresen, egészen friss, január 3-án tették közzé. Valamivel rosszabb eredményeket jósol a koalíciónak. A CDU/CSU ennek alapján 32, az SPD 21 százalék szavazatra számíthat, parlamenti helyeket itt nem becsültek. A szélsőséges AfD 15, a balszélen álló Linke 11,5 százalékra számíthat ennek alapján.

Időről időre felmerül a német médiában, hogy ha nem a mostani koalíció, akkor mégis ki. Ilyenkor általában előveszik egy baloldal-zöldek (piros-piros-zöld) koalíció lehetőségét, ennek az INSA-felmérés alapján azonban csak 42,5 százaléka lenne, míg a jelenlegi nagykoalíciónak 53. Ráadásul a liberális FDP – ha bejut a parlamentbe, ami nem biztos – a merkeli vonalat erősítheti, hiszen 2009-2013-ban is Merkel koalíciós partnere volt (fekete-sárga koalíció).

Lesz-e Merkelnek ellenfele?

Persze tavaly érték már meglepetések a világot, egyrészt a Brexit-népszavazásnál, másrészt Donald Trump megválasztásakor, bár akkor eleve meglehetősen szorosnak ígérkezett az eredmény. Hogy hasonló meglepetés újra előfordul-e, a közvélemény-kutatók – s a választók – mennyit tanultak a tavalyi esetekből, nem tudjuk.

Sok kérdés nyitott, például az is, hogy Merkel kancellár ellen, aki még mindig viszonylag népszerű, van-e esélye valakinek indulni. December elején Martin Schulz (SPD) esélyesnek látszott, de december végi hírek szerint mégis visszalép. Az SPD jelenlegi vezetője, Sigmar Gabriel pedig sokkal kevésbé népszerű nála. A kancellárt egyébként a parlament választja az államfő javaslatára, de nyilván a pártok sem hülyék, hogy népszerűtlen emberekkel kampányoljanak.

A terror nem Merkel hibája?

Sokan azt gondolják, hogy Merkel hatalomból való kitúrásához elég lesz pár újabb merénylet vagy egy újabb menekülthullám. Még ez sem biztos. A Stern-RTL Wahltrend, azaz választási trend felmérés december 28-án például eléggé meglepő eredményre jutott. Bár erősen pártfüggő, a választók többsége nem gondolja azt, hogy Merkel menekültpolitikája és a decemberi berlini merénylet között összefüggés van, vagyis nem tartja felelősnek Merkelt. Csak 28 százalékuk hibáztatja (ám az AfD-szavazók 93 és a CSU-szavazók 49 százaléka tartja hibásnak).

A terroristák öngólt rúgnak?

A CDU/CSU népszerűsége pedig a merénylet óta még nőtt is valamelyest, két százalékponttal 38 százalékra. Ezzel ismét elérte a 2016 januári szintet. A hasonló szörnyű tettek következményeként a választópolgárok nem szívesen kísérleteznek újdonságokkal, és hajlamosak a jelenlegi hatalom mögött felsorakozni – magyarázta a Forsa közvélemény-kutató vezetője, Manfred Güllner az eredményt.

Ha a kancellárt közvetlenül választanák, a Stern-RTL felmérés szerint Merkel 52 százalékkal győzne, míg Sigmar Gabriel csak 13 százalékot kapna. Az AfD egyetlen százalékponttal, 12 százalékra tudta növelni népszerűségét a berlini merénylet után. A bizonytalanok és távol maradók aránya 27 százalékos. A statisztikai hibahatár azonban plusz-mínusz három százalék, így a mért változások meglehetősen bizonytalanok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG