3p
A Fehér Ház a napokban vizsgálja felül az Észak-Koreával kapcsolatos stratégiáját. Ebben aktívan mérlegelik mind a rezsimváltást, mind a megelőző katonai csapás lehetőségét Phenjannal szemben. Az amerikai politikai osztály gyilkos belharca a Moszkvával folytatandó viszonyról növeli annak valószínűségét, hogy Trump figyelem-elterelő lépésként végül a katonai megoldás mellett dönt.
Donald Trump (Kép forrása: EPA)

Japán a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el hétfőn, miután Észak-Korea egyidejűleg négy ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.  Phenjan a múlt hét óta folyó amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatra válaszolt a rakétakilövéssel. A lépéssel azt demonstrálta, hogy adott esetben nemcsak a Koreai-félszigetet tudná lángba borítani, hanem Japánt is.

Trump vörös vonala

A közös hadgyakorlat (Foul Eagle) két hónapon keresztül tart majd, és sajtójelentések szerint ezen mintegy 300 ezer dél-koreai és 17 ezer amerikai katona vesz részt, az amerikai haditengerészet és légierő aktív támogatásával. A phenjani rezsim feszült, hiszen az új Trump kormányzat ezekben a napokban vizsgálja felül stratégiáját Észak-Koreával kapcsolatban. Már megválasztott elnökként Trump januárban azt közölte azon hírre, miszerint Phenjan interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, hogy „az nem fog megtörténni!”.

A múlt hétvégén a New York Times jelentette, hogy az amerikai hadsereg már évek óta folytat agresszív kiber-műveleteket a phenjani rezsimmel szemben, mióta az 2013-ban nukleáris kísérletekbe kezdett. Erre csak mostanában jött rá a phenjani rezsim, miután számos rakéta-kísérlete az elmúlt években megszégyenítő kudarccal végződött.

Megelőző csapás jöhet

A Fehér Házban folyó felülvizsgálattal kapcsolatban a Wall Street Journal a múlt héten azt szivárogtatta ki, hogy Washington aktívan mérlegeli mind a rezsimváltást, mind a megelőző katonai csapás lehetőségét Phenjannal szemben. Az amerikai sajtóban már tudni vélik, hogyan zajlana a megelőző csapás Phenjan ellen. Ebben F-22-es vadászgépek és B-2 lopakodó bombázók éppúgy részt vennének, mint a tengeralattjárók. A Guam szigetéről, vagy az Egyesült Államokból felszálló B-2-es bombázók feladata lenne, hogy az akár 15 tonna súlyú bombáikkal megsemmisítsék a föld alatti bunkereket.Ejtőernyős különleges egységek azután a mintegy 200 mobil rakéta indítóállomásokat hatástalanítanák szerte az országban.  Szöul a maga részéről még januárban jelentette be, hogy különleges katonai egységet hoz létre, amelynek célja az Phenjan irányítóinak kiiktatása háború esetén.

Káncz Csaba

Peking is érzi a feszültség növekedését

Bár Washington negyedszázada visszavonta Dél-Koreából a taktikai nukleáris fegyvereket, most a Fehér Házban újra napirendre került a visszatelepítésük. Ezen esetleges lépés nemcsak Phenjannal okozna feszültebb viszonyt, hanem Pekinggel is, hiszen a kínaiak azt gondolhatják, hogy ők lesznek a valódi célpontjai ezeknek a tölteteknek. Jelenleg már így is nagy a feszültség Kína és Dél-Korea között, mivel az Egyesült Államok THAAD rakétaelhárító védelmi rendszer telepítését kezdte meg a félszigetre, részben azért, hogy megelőzze Észak-Korea Amerikára irányuló esetleges atomcsapását.

Összességében kijelenthető, hogy a Trump elnököt övező politikai viharok és az amerikai politikai osztály gyilkos belharca a Moszkvával folytatandó viszonyról növeli annak valószínűségét, hogy Trump figyelem-elterelő lépésként végül a katonai megoldás mellett dönt a phenjani rezsim ellen.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG