4p
Továbbra is pattanásig feszült a helyzet a Koreai félszigeten. Washington a regionális szövetségeseket is győzködi, India már lépéseket tett Észak-Korea ellen. A volt amerikai ENSZ-nagykövet egy elképesztő interjújában nyílt fenyegetőzéssel válaszút elé állítja Pekinget.

A világsajtót bejárta a hír, hogy Észak-Korea múlt szombaton újabb sikertelen rakétakísérletet hajtott végre. Megdöbbentő ennek kapcsán a dél-koreai kormányzat órákkal ezelőtt közlése, miszerint a rakétát szándékosan robbantotta föl az északi rezsim 71 kilométeres magasságban, hogy egy újfajta nukleáris fegyver fejlesztését teszteljék. Ez összevág az észak-koreai hírügynökség hétfői közlésével, hogy országuk „fejleszti a nukleáris elrettentési eszközöket, a sokoldalú nehézségek ellenére is”.

Édes szavak, stratégiai bombázók

Szintén hétfőn az amerikai elnök kijelentette, hogy „megfelelő feltételek esetén... megtiszteltetésnek venné”, ha személyesen találkozhatna Kim Dzsong Unnal. Mindez akkor hangzik el, amikor országaik nukleáris csapással fenyegetik egymást. Sean Spicer fehér házi szóvivő szerint viszont „még nem érettek meg a feltételek” a tárgyalásra és Észak-Koreának csökkentenie kell a provokatív lépéseket, valamint vissza kell fognia a harcias retorikáját.

Trump gesztusával szemben állnak a katonai beavatkozás gyors ütemű előkészületei. Az elnök szavaival szinte egyidejűleg két B-1B Lancer típusú stratégiai bombázó szállt föl Guam szigetéről és Dél-Koreában hajtott végre bombázási gyakorlatot. Az ajánlat tehát egyfajta ultimátumnak is fölfogható: vagy elfogadod a tárgyalási feltételeket, vagy háborúval szembesülsz.

Washingtoni eltökéltség

Káncz Csaba

A USS Carl Vilson anyahajó által vezetett amerikai, dél-koreai és japán hajóraj, valamint egy amerikai nukleáris tengeralattjáró már a koreai félszigetet övező vizeken tartózkodik. Trump kedvence televíziós csatornájának, a Fox News-nak adott keddi interjújában leszögezte, hogy nem hajlandó beszélni katonai terveinek részleteiről Észak-Koreával kapcsolatban. Hozzátette viszont, hogy a Szíria elleni cirkálórakétás támadása is mutatja, mennyire eltökélt tud lenni adott esetben.

Washington más frontokon is nyomást gyakorol Phenjanra. Trump elnök az elmúlt hetekben tárgyalt telefonon a thaiföldi, a Fülöp-szigeteki és a szingapúri elnökkel a feszültségről, egyben meghívta őket a Fehér Házba. Az ausztrál miniszterelnökkel a hét második felében találkozik Trump.

Engedelmeskedve a szövetségesek nyomásának, India a minap bejelentette, hogy befagyaszt minden észak-koreai pénzügyi eszközt az országban. Új-Delhi megtiltotta az észak-koreai utakat is és különös figyelmet fordít minden észak-koreai hajó átvizsgálására. Ezentúl észak-koreai katonatisztek sem gyakorlatozhatnak India területén.

Bolton elkotyogta a terveket?

Közben az USA volt ENSZ nagykövete, a vezető neokonzervatív héja John Bolton kifejtette egy friss interjújában, hogy az amerikai háborús előkészületek nem is Észak-Koreának szólnak, hanem a valódi cél Kína meggyengítése. Bolton - aki egy időben Trump jelöltje is volt a külügyminiszteri pozícióra - azt javasolja, hogy Washington fogadtassa el a koreai egyesítést Pekinggel, mindezt Dél-Korea vezetése alatt. Ennek alternatívája egy megelőző amerikai csapás, amely rosszabb kimenetel lenne Peking számára: „rezsim-összeomlás, óriási menekült-áradat és amerikai zászlók a Jalu folyónál (a kínai határon)”.

Bolton nagyszájú okoskodása csak megerősíti a kínai kommunisták félelmeit, miszerint Washington hisztériája Phenjannal kapcsolatban azt a célt szolgálja, hogy egy háborúval megakadályozzák Kína felemelkedését. Pekingben attól tartanak, hogy Washington továbbra is fenn akarja tartani hegemóniáját Ázsiában és meg akarja akadályozni Kína felemelkedését, mint stratégiai és gazdasági riválist. Nem tekinthető véletlennek, hogy Peking tegnap éles hangon követelte az amerikai THAAD rakétatelepítés azonnali leállítását Dél-Koreában.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG