3p
Anyagi és morális szempontból is a Microsoft jöhet ki a legjobban a balhéból.

Mindent összevetve ember legyen a talpán, aki megtalálja a nemrég végigsöpört zsarolóvírus-botrány igazi nyertesét, de a Financial Times tett rá egy próbát: végül igazán jól éppen a Microsoft jött ki a buliból, az a cég, amelynek operációs rendszerén keresztül megsebezhettek több ezer vállalatot és szervezetet a hackerek.

Mindenki áttér?

A mostani eset anyagi szempontból biztos főnyeremény lehet a Microsoftnak: azok a szervezetek, amelyek eddig a túl magas költségek miatt nem álltak át a régi Windowsokról az új, védettebb verzióra, most kétszer is meggondolják, hogy megéri-e kockáztatni. Bár 100 százalékos védelem nem létezik, de az új kiadásokra legalább érkeznek biztonsági frissítések, ellenben a Windows 98 és Windows XP-vel, amelyek terméktámogatása megszűnik. A felhasználók hét százaléka még mindig a régi szoftvereket használja

PR szempontból csillagos ötös

A Microsoft nem csak, hogy képes ezzel temérdek felhasználót rávenni arra, hogy érdemes az új, biztonságosabb Windows-verziókra frissíteni, de még a reflektorfényben is hősként tetszeleghet: a cég jogi vezetője, Brad Smith ugyanis elég erős kritikákat fogalmazott meg a amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal (NSA) kapcsolatban.

A zsarolóvírust ugyanis éppen az Egyesült Államok hatósága fejlesztette ki kíberfegyvernek, csak sajnos pont sikerült ellopni tőlük. Smith pedig joggal ostorozza az állami szerveket, amelyek csak "felhalmozzák a fegyvereket", de védelmet nem adnak a mit sem sejtő polgároknak, akik közül sokan a mai napig nem tudják, hogyan kell védekezni a zsarolóvírus ellen, miközben az NSA és csatlós intézményei ilyen-olyan okokra hivatkozva folyamatosan megsérti a privátszférát és néznek bele titkosszolgálati eszközökkel az emberek magánadataiba.

Smith szerint a hatóságok annyira a támadásra és a megfigyelésre összpontosítanak, hogy tátongó lyukakat hagynak saját védelmükben, ami például ehhez a lopáshoz is vezet. "Olyan, mintha Tomahawk-rakétákat loptak volna el az államoktól" - írja a Microsoft jogi vezetője. A kormányzati szervek ráadásul erőteljesen támogatják, hogy a kereskedelmi szereplők és a felhasználók ne tudjanak "feltörhetetlen" titkosításokat használni, amelyek védhetnek egy-egy ilyen betöréses adatlopás ellen. Viszont a WannaCry támadása után bőven lesz a magánszféra védelmezőinek mire hivatkozni, hiszen ez a fajta laza védelem és óvatlanság hatalmas károkat okozott világszerte. Azoknak tehát, akik innentől terrorfenyegetettségre hivatkozva kérnek "hátsó bejáratokat", biztosítaniuk kell azt is, hogy megfelelő védelmet tudnak nyújtani az adatszivárgás ellen, a Wikileaks szivárogtatásai óta azonban tudjuk, hogy ebben nagyon gyengék az amerikai kíberbiztonsági szervezetek.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG