4p
Az egyik nagy autógyártó akarja otthagyni a szigetországot a Brexit után.

Nagy-britanniai gyártásának lehetséges felszámolására figyelmeztette a brit kormányt a Nissan, mielőtt London biztosítékokat adott a japán járműipari óriáscégnek arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is versenyképes marad brit üzemeinek működése - írta a szombati Financial Times.

Good bye London!

A londoni gazdasági napilap név nélkül idézett forrásai szerint a Nissan a kormánnyal folytatott tárgyalásokon közölte, hogy kész spanyolországi és franciaországi üzemeibe áthelyezni nagy-britanniai gyártókapacitását, és ez a brit üzemek bezárásához vezethet.

A Nissan a héten bejelentette, hogy az északkelet-angliai Sunderlandben működő üzemében kezdi meg az új Qashqai, illetve X-Trail modellek gyártását.

A döntés előzményeként a brit kormány kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy a sunderlandi üzem működése a jövőben is versenyképes marad, és ez lehetővé teszi, hogy a Nissan újabb beruházásokat hajtson végre az angliai gyárban, megőrizve az itt dolgozó több mint hétezer alkalmazott munkahelyét.

A közlemény nem részletezte, hogy London milyen biztosítékokat adott a Nissannak. Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója a kommünikében ugyanakkor személyesen Theresa May brit miniszterelnöknek köszönte meg a brit autóipar iránti "elkötelezettségét".

Személyesen a miniszterelnöknél

Ghosn nem sokkal korábban személyesen kereste fel Theresa Mayt a Downing Streeten, de arról a találkozóról sem hangzottak el hivatalosan részletek.

Ghosn néhány héttel a brit kormányfővel tartott megbeszélése előtt még azt helyezte kilátásba, hogy a Nissan nem hajt végre több beruházást sunderlandi üzemében, hacsak a brit kormány nem ad biztosítékokat a brit EU-tagság megszűnése után esetleg érvénybe lépő vámok költségemelő hatásainak kompenzálására.

A Financial Times szombaton idézett forrásai szerint a japán cég nemcsak hogy felfüggesztette volna legnagyobb angliai telephelyének bővítési beruházásait, de át is telepítette volna az ottani gyártókapacitást a kontinensre, gyakorlatilag bezárásra ítélve a sunderlandi gyárat.

A Nissan a legnagyobb autóipari vállalat Nagy-Britanniában. Sunderlandi üzeme 1986-ban nyílt meg, és azóta csaknem 9 millió jármű készült itt; ezek 80 százaléka külföldi piacokra került. A japán járműipari csoport eddig 3,7 milliárd font (1300 milliárd forint) értékű beruházást hajtott végre sunderlandi gyártóközpontjában. A cég adatai szerint a hétezer közvetlen alkalmazott mellett a sunderlandi Nissan-gyártól 28 ezer további brit munkahely függ a beszállítói hálózatban.

A Financial Times szerint a Nissannal kötött, egyelőre ismeretlen tartalmú megállapodás óta a Nagy-Britanniában letelepedett más, rivális járműgyártók is biztosítékokat követelnek Londontól arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése nem okoz nekik versenyképességi hátrányt.

Titokban mégis támogatják?

A brit kormány azt mindenesetre cáfolta, hogy közvetlen pénzügyi segítséget ígért volna a Nissannak az angliai gyártás fenntartása fejében. Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere az erről szóló sajtóértesülésekre reagálva a BBC-nek a minap kijelentette, hogy London "nem adott át semmiféle csekket" a japán cégnek. Clark sem árult el azonban részleteket arról, hogy a brit kormány miről állapodott meg a Nissannal. 

A brit gazdaság nagy ágazati szervezetei nemrégiben nyílt levélben figyelmeztették a brit kormányt arra, hogy ha Nagy-Britannia kedvezményes kereskedelmi megállapodás nélkül távozik az EU-ból, akkor az EU-piacra irányuló brit áruexport 90 százalékát vámok terhelhetik. Az aláírók szerint ez a brit élelmiszeriparnak 20 százalékos, a brit autóiparnak 10 százalékos költségtöbbletet jelentene.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG