4p
A Spar Magyarország 4,5 százalékkal tudta növelni árbevételét 2014-ben, idén a tavalyihoz hasonló eredményre számítanak - akkor a veszteség meghaladta a 11 milliárd forintot. A vasárnapi zárva tartás az eddigi adatok alapján nem fáj a cégnek, más intézkedések miatt viszont komolyan megvágták a beruházási büdzsét, így például online vásárlást sem tudnak indítani idén.

 

 

473 millárd forintos árbevétel

Heiszler Gabriella ügyvezető elmondta: 2014 jó év volt a Sparnak, tavaly 473 milliárdos árbevételt realizáltak 419 üzletükben. Az árbevétel egy év alatt 4,5 százalékkal bővült, üzletből 18-cal lett több 2014-ben.

A forgalom 4,5 százalékos bővüléséhez a meglévő üzletek 2,3 százalékkal járultak hozzá.  Az új üzletek -  sok év után először még egy új Interspar áruházat is nyitottak tavaly - és a franchise hálózat bővítése 2,1 százalékos bővülést eredményezett. Az év végén 24 franchise partnere volt a Sparnak, ebből 5 az OMV-benzinkutak mellett működik. Idén 25 új partnert szeretnének. A Spar a hazai élelmiszerkereskedelmi cégek között egyedül tart fenn saját húsüzemet, 10 évvel ezelőtt nyitották, idén 5 millió eurós beruházással bővítik.

Tavaly összességében 50 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) értékben hajtott végre beruházásokat a cég Magyarországon.

14 ezer munkahely

A Spar az ország 5. legnagyobb foglalkoztatója több mint 14 ezer alkalmazottal. Utánpótlás-neveléssel is foglalkoznak: 1200 diák végezte náluk középiskolai és főiskolai gyakorlatát, emellett megállapodtak a Corvinus Egyetemmel, ahol duális képzés keretében a Sparnak képeznek majd élelmiszermérnököket.

Nem fáj a vasárnap...

Személyi változások

- Heiszler Gabriella 2015 áprilisától ügyvezető lett
- Szalay Zsolt lett az Intersparokért felelős stratégiai vezető

A vasárnapi zárva tartás első tapasztalatiról Szalay Zsolt elmondta: 2014-ben a heti forgalom 9,1 százaléka jelentkezett a hét utolsó napján. A március 15-étől érvényes szabályozásra válaszul a hét többi hat napján hosszabb nyitva tartást vezettek be. A megnövekvő pénteki, szombati, hétfői forgalomhoz alkalmazkodva átrendezték a belső működési folyamatokat. A négy adventi vasárnapon kívül meglévő plusz 1 vasárnapi nyitvatartási lehetőséget az egyes áruházak között eltérően határozták meg, a helyi sajátosságok figyelembe vételével.

Heiszler Gabriella és Szalay Zsolt

A forgalom az eddigi tapasztalatok alapján a hétfői napokon 10, szombaton 23 százalékkal nőtt átlagosan, egyedül a szerdai nap forgalma csökkent 5 százalékkal (és persze a vasárnapi 100-zal). Még csak 5 hét telt el az új szabályozás bevezetése óta, ebben ráadásul egy húsvéti hétvége is volt - emiatt nem tudják pontosan megmondani, okozott-e lényeges változást a bevételben a vasárnapi zárva tartás. Egyelőre úgy látszik, hogy nem - magyarán 6 nap alatt (hosszabb nyitva tartással) is meg tudják keresni azt a pénzt, amit korábban 7 nap alatt.

...vagyis nem a vasárnap fáj

Az online vásárlási rendszert nagyon szeretnék bevezetni, az anyavállalatnál működik is a rendszer - az idei évre azonban nagyon visszafogták a - tavaly még 15 milliárd forintot elérő - beruházási büdzsét az adórendszer változásai, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése miatt, így 2015-ben biztosan nem jut forrás az online vásárlás bevezetésére. (Erről korábban itt írtunk >>)

Emlékeztetőül: a kormány idén több intézkedést is bevezetett, amelyek rosszul érintik a nagy élelmiszer-láncokat. A jogszabályváltozások alapján például a két egymást követő évben veszteséges, legalább 15 milliárd fölötti árbevételű cég nem forgalmazhat napi fogyasztási cikket. Emellett drasztikusan emelkedett az árbevétel-arányos élelmiszer-ipari felügyeleti díjat - a Spar esetében az élelmiszerlánc felügyeleti díj korábban 325 millió forint kiadást jelentett a cégnek, ez korábbi közlésük szerint 2015-ben harmincszorosára, 9 milliárd forintra emelkedik.

A Spar később közli éves jelentését, Heiszler Gabriella ezért az eredményről még nem tudott végleges számot mondani, annyit előrebocsátott: a szám közel lesz a 2013-ashoz. Akkor a partnercontrol.hu adatai szerint adózás után 11,77 milliárdos vesztesége volt a cégnek. A két egymást követő veszteséges évet 2017-től vizsgálják majd, így ez ebből a szempontból egyelőre nem jelent különösebb gondot.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG