4p
6,3 milliárd forintból épült a Graboblast új gyára, ebből 3 milliárd volt az állami támogatás. Az együttműködést folytatják - mondta a megnyitón Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint még 7 ezer exportképes magyar cég kellene, a kormány pedig nem lehet olyan, mint a kutya, amelyik ráfeküdt a szalmára.
Az új Grabo Design gyár Tatabányán

Már Európát is kinőtte a cég

Orbán Viktor miniszterelnök a tatabányai Grabo Design padlógyár avatóünnepségén elmondta: a cégre 110 éves története során mindig jellemző volt, hogy a bajból fel tudott állni. A Graboplast az elmúlt évtizedben sport- és járműpadló-gyártásban nem csak a magyar, de az európai piacot is kinőtte: 5 kontinens 80 országába szállítanak.

A mostani beruházás egy újabb lépés afelé, hogy a Graboblast egy magyar világcég legyen - ez a 120 létrehozott új munkahelynél is nagyobb jelentőségű. A kormány a teljes foglalkoztatást tűzte ki célul - emlékeztetett Orbán Viktor.

3 milliárddal szállt be a kormány - lesz folytatás

A kormány 3 milliárd forintos támogatással járult hozzá a 6,2 milliárdos beruházáshoz - ez nem uniós pénz volt, hanem a magyar adófizetők hozzájárulása, a pénz Orbán szerint jó helyre került. Veres Tiborral, a tulajdonos Wallis vezetőjével és Jancsó Péterrel, a Graboplast elnök-vezérigazgatójával tárgyalt az együttműködés folytatásáról, több kérdésben elvi megállapodást kötöttek a további támogatásról. A következő néhány évre szóló jelentősebb megállapodást tető alá tudtak hozni.

Megdicsérte a kormányt is

Ahhoz, hogy a cégek sikeresek legyenek, a gazdaságnak is sikeresnek kell lennie - mondta a miniszterelnök. Az elmúlt években nehéz munkát végzett el a kormány, rendbe kellett tenni a pénzügyeket, az adórendszert és a munka törvénykönyvét átalakították, átvállalták az önkormányzatok adósságát. Ma Magyarországon 4 milliónál többen dolgoznak, ők mind adófizetők is. A munkanélküliségi ráta tekintetében Európában a 8. helyet foglaljuk el. Európa növekedésének motorja pedig itt lesz Közép-Európában minden előrejelzés szerint.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

7 ezer új exportképes vállalatot akarnak

2010 környékén 2 és 3 ezer között volt az érdemleges exportteljesítményre képes cégek száma, ma közelebb vagyunk az 5 ezerhez. A következő években 12 ezer ilyen vállalatra lenne szükség, ehhez kormányzati segítség is kell - a következő esztendőkben magyar és uniós forrásokból 12 ezer milliárd forint forrást nyitnak meg a magyar cégek előtt.

Az iparpolitika a kormány számára nemzeti ügy, jó iparpolitikát nem lehet pártalapon, csak nemzeti alapon folytatni. Ezt beszéde végén egy kutyás hasonlattal is szemléltette a miniszterelnök: azt mondta, a kormány nem lehet olyan, mit a kutya, amelyik ráfekszik a szénára: meg nem eszi, de mást sem enged hozzáférni.

Mit tud az új gyár?

Az új gyárnak köszönhetően a vállalat két dinamikusan növekvő piacú termékcsoport, az LVT (Luxury Vinyl Tile), és az irányfüggetlen homogén padlók területén számít jelentős árbevétel-növekedésre.
Az LVT (Luxury Vinyl Tile) padlókAz LVT padlókat olyan új gyártási technológiával állítják elő a tatabányai Grabo Design Padlógyárban, melynek köszönhetően a műanyag alapú felületek számos előnyös tulajdonság (például magas kopásállóság; víz-, folt- és vegyszerállóság; gyors és egyszerű installálás; könnyű javíthatóság) mellett valósághű (például kő, fa) megjelenésűek lehetnek. Az LVT padlókat elsősorban kereskedelmi létesítményekben (üzletek, bevásárlóközpontok), a vendéglátóiparban (éttermek), irodákban, középületekben, illetve egyes országokban már lakossági területeken is alkalmazzák.

Az irányfüggetlen homogén padlókAz ilyen padlók legfontosabb egyedi tulajdonsága, hogy teljes keresztmetszetükben (vastagság) azonos anyagúak és világszerte kedveltek többek között a versenyképes designjuknak, gazdaságos, irányfüggetlen fektetésüknek köszönhetően. Az LVT burkolatokhoz hasonló technológiával előállított homogén padlókat elsősorban az egészségügy és a középületek területén alkalmazzák.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG