4p
Kőkemény tempót diktálnak az online bűnözők, ha az ember naprakész akar maradni és biztonságban akarja tudni az adatait. Tavaly minden a zsarolóvírusokról szólt, és bár idén ismét hatalmas ugrást vár a Deloitte a számítógépek védelmét tekintve, lehet, hogy ez sem lesz elég. Tényleg a hackerek éve jön? Hogyan segítik őket az öntanuló gépek? Összeszedtük, mi vár az IT ágazatra 2017-ben.

Immár 17. éve adja ki a Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványát a Deloitte. A füzetben a cég tanácsadóinak tapasztalatai és kutatási eredményei mellett az iparági vezetőkkel folytatott interjúk és több tízezer fogyasztói visszajelzés segít képet rajzolni arról, hogy milyen év is vár az ágazatra. Az egészen biztos, hogy növekedni fog, a cég előrejelzése szerint az IT-re, mint szolgáltatásra költött összeg meghaladja majd az 550 milliárd dollárt – ez másfélszeres növekedés tavalyhoz képest, tudta meg a Privátbankár.hu.

Egy régi sláger is visszaköszön majd a szakemberek szerint, ez pedig a bakelit. Bár a digitális csatornákon terjedő zene mind bevételi és mind fogyasztói aspektusból megőrzi vezető helyét, idén a bakelit-termékekkel kapcsolatos árbevételek az évezredben először közelíthetik majd meg az 1 milliárd dollár.. Ez hozzávetőlegesen 40 millió eladott albumot jelent, ami az összes fizikai zenehordozó éves eladásának 15 százalékát jelenti.

Leolvasók jönnek, a tabletek mennek

Arról már korábban is írtunk, hogy egyre kisebb igény mutatkozik a táblagépekre, a Deloitte szakemberei pedig megerősítették a világtrendet: méréseik szerint az idén eladott eszközök száma nem éri majd el a 165 milliót, ami újabb 10 százalékos csökkentést jelentene a tavalyi évben látott 182 milliós eladási rátához képest. A tabletek aranykorának az egyre nagyobb méretű okostelefonok és az egyre könnyebb és kisebb laptopok vethetnek véget, ezt közölte a vállalat a Privátbankár.hu-val.

Ezzel szemben lassan minden új kütyüben helyet kap valamilyen biometrikus biztonsági szenzor, a kiadvány szerint az ujjlenyomat olvasóval ellátott eszközök száma az év első felében érheti el az egymilliárdot. Ezeket főleg okostelefonokba és táblagépekbe építik, és a Deloitte becslései szerint egy szenzorra átlagosan napi 30 használat jut majd világszerte -  ez egy év alatt 10 trillió pötyögést jelent. A leolvasókat emellett egyre gyakrabban használják a kereskedelemben és a pénzintézetekben, de az iskolákban és a kormányszervekben is.

Hipergyors internet, mindent látó GPS

Bár még a 4G hálózat sincs teljes mértékben kiépítve, idén jelentős előrelépés várható a mobilhálózatok ötödik generációját jelentő 5G terén, idén 200 millió mobileszközbe kerülhet majd ilyen hálózati szabvány. Az új hálózatok legfontosabb előnyei között a jelentősen megnőtt adatátviteli sebességet, az alacsonyabb válaszidőt (látenciát), valamint az alacsonyabb fogyasztású és bitrátájú Dolgok Internete-eszközök és szenzorok támogatását találhatjuk.

Apropó, Dolgok Internete: ha már úgyis lassan mindent a mobilunkról irányítunk, miért ne tennénk ezt is tanulóvá? A TMT Előrejelzés szerint az idén értékesített telefonok ötöde – mintegy 300 millió példány – lesz képes „öntanulási folyamatra”. Ez magába foglalja a hangfelismerést, a kiterjesztett valóság használatát, a navigációt, a fordítást, vagy épp a képtitkosítást és –felismerést is. Ezt használja ki egyébként az új GPS rendszer is, 2022-től a digitális navigációnak várhatóan egynegyedét bonyolítják majd a négy fal közül.

Aminek nem örülünk: még több DDoS

Túlterheléses támadásokkal már eddig is számolni kellett, idén azonban a szakemberek várakozása szerint ezek áttolódhatnak a weboldalakról és a számítógépekről az okos eszközökre. Az új hálózattal és az egyre több használatban lévő kütyüvel 2017-re vetítve összesen több mint 10 millió ilyen típusú kibertámadást várnak a Deloitte elemzői, ezek a támadások ráadásul egyenként meghaladhatják az átlagosan 1 terabit/másodperc mértéket.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG