4p
Újabb telefonokat, kütyüket lassan szinte hetente dobnak a piacra, a technológiai szektornak azonban szüksége van néhány lelkes őrültre, akik a küszöbünkre hozzák a tudományos fantasztikum egy szeletkéjét. Ezekből pedig idén akadt bőven - a fő álmodó, Elon Musk mellett nagy dobásokat láthattunk a játékiparban, a robotikában és persze az önjáró autók piacán is. Visszatekintettünk az időben - ezekért lelkesedtek idén a technika szerelmesei.

A jövő év várhatóan folytatja majd az idén beindult trendet, az Ericsson felmérése szerint az önjáró autók és a virtuális valóság továbbra is töretlenül a befektetők középpontjában maradhat. Ennek az iránynak azonban el kellett indulnia valahonnan: összegyűjtöttük, mik voltak az idei év nagy technológiai dobásai.

Az örök gyerekeknek: virtuális valóság

Az év talán egyik legnagyobb tőzsdei durranása a Pokemon Go volt, ennek kapcsán láthattuk a Nintendo váratlan és soha nem látott szárnyalását, majd az óriási bukást is, amikor kiderült, hogy a vállalatnak valójában semmi köze nincs a mobiljátékhoz. A hype minket is elkapott, és együtt vadásztuk a szörnyeket sokmillió más játékossal, hogy kiderítsük, miért is izgalmas a Niantic játéka.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Azt azonban megtanultuk, hogy a világnak van igénye az olyan alternatív, új játékmódokra, mint a virtuális és a kiterjesztett valóság - a probléma csak az, hogy ezek ma még nagyon kényelmetlen kütyükkel valósíthatók meg, így bár nagyon reméltük, nem az idei év lett az áttörés a VR technológiában.

Zölden, vezető nélkül - ezt vártuk az autóktól

Idén rekordmennyiségű hír érkezett az elektromos és az önjáró autók piacáról, amelyik nagyobb gyártó csak tehette, beszállt az iparba. A zöld kocsik éllovasa továbbra is a Tesla, ha luxusmárkáról van szó, az év elején történt halálos baleset azonban egy időre megrendítette a hitet az önjáró autókban. A Google úgy tűnt, lemarad a saját versenyében, az Apple azonban újult erővel vetette magát a robotkocsik tesztelésébe, sőt, idén indult el az Uber első önjáró flottája is, előbb San Franciscóban, majd Madridban.


Az elektromos autók iránti érdeklődés Európában és így Budapesten is hódít, nálunk 500 új töltőállomást terveznek kiépíteni, valamint hamarosan indul egy közösségi, elektromos autómegosztó szolgáltatás is. Hiába azonban a nagyok igyekezete, egyelőre úgy tűnik, a fogyasztókat még nem sikerült megvenni az ügynek - az állami támogatások ellenére is úgy tűnik, kevesen érdeklődnek még a zöld rendszámú kocsik iránt.

Jön a robotforradalom

Az ember örök félelme, hogy a gépek egyszer fellázadnak ellenünk, és kiszorítanak minket a munkaerőpiacról - de legalábbis leigázzák az emberiséget. Bár Elon Musk szerint is lassan fölöslegessé válik az ember, az Y generáció és a befektetők azonban nem osztják ezeket a félelmeket, sőt, egyes elemzések szerint a robotok jelenthetik a megoldást az egyre súlyosabb munkaerőhiányra. Nemsokára egyébként külön konferenciát is rendeznek nekik, 2020-ban gyűlnek össze először a világ robotjai.

Az már biztos, hogy egyre több területen nyújtanak számunkra segítséget, így idén a hadi és orvosi gépek mellett már találkozhattunk önjáró robotfutárokkal, pincérekkel, csomagszállító drónokkal, sőt, hamarosan a robotférj/feleség sem lesz furcsa. Ráadásul a tervek szerint hamarosan a légiirányításba és az atomerőművek működtetésébe is beleszólásuk lesz.

A fő álmodó: Elon Musk

Ha valaki, hát a Tesla vezér nem szűkölködött nagy álmokban 2016-ban - ami még ennél is riasztóbb, hogy egy részüket meg is valósította. Hosszas huzavona után nyélbe ütötték a SolarCity felvásárlását, így hamarosan megkezdődhet a napelemes tetőcserepek gyártása - ezekről Musk azt ígérte, olcsóbb lesz az előállításuk, mint a hagyományos cserepeké, egy kis utánaszámolással azonban kétségeink támadtak az ígéretet illetően. A Tesla új, olcsóbb modelljére azonban biztos, hogy várnia kell a rajongóknak, a Model 3 legkorábban csak jövő év második felében gördülhet le a gyártósorról.

EPA / Britta Pedersen

A nagy űrszerelmes Musk életéből persze az űrkutatás sem maradhatott ki, igaz, ez meglehetősen döcögősen indult: a befektetők egy darabig ugyanis elpártoltak a SpaceX-től, miután a Facebook műholdat is szállító rakétájuk felrobbant a kilövőállomáson. Ez persze nem szegte Elon Musk kedvét: tervben van a wifit sugárzó műholdlánc fellövése, sőt, egészen komoly terveket szövöget az emberiség Marsra juttatásáról is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG