Hirdetés
Hirdetés

Váltás az élen: tudod, melyik a legnagyobb magyar családi vállalkozás?

2017. szeptember 06., 09:08

Harmadik alkalommal közli a legnagyobb magyar családi vállalkozások listáját a Forbes.

A családi érdekeltségbe tartozó cégeket EBIDTA alapon értékelték fel, ez jellemzően a termelőcégeknél működik. Az ingatlanos vagy pénzügyi cégeknél a vállalkozásokban lévő eszközöket vették alapul és ebből vonták le a kötelezettségeket.

1. Csányi

Hirdetés

Idén a Forbes listáján "csúcsra ért" a Csányi család: az OTP-vezér családjának agrárbirodalma rendületlenül terjeszkedik, az elmúlt 2 év "ezüstérmei" után értek idén az élre. A Bonafarm EBITDA-ja pedig csökkent az agrártámogatások átszabása miatt, de a következő évtizedben így is mintegy százmilliárd forintot fektetnének be. Csányi a horvát Agrokor leánycégét, a Bellye Zrt.-t is viheti, a Jutarnji List napilap szerint ezzel Európa egyik legnagyobb földesura lenne. A magyar gazdák jelentős részét elérő agrárintegrátor, a KITE Zrt. korábbi megszerzésével a csoport még jobban megerősítette szerepét az agráriumban.

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm csoport tulajdonosa az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm csoport tulajdonosa az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

A Bonafarm csoport, a KITE Zrt., a MCS Vágóhíd Zrt. cégértékét 113,4 milliárd forintra becsüli a Forbes.

2. Felcsuti

A második helyre a 112,4 milliárd forintra értékelt MPF Holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt került. A csoportnak Magyarországon és Kínában is vannak gyárai, meghódították az iráni piacot, felvásárolták a patinás FÉG-et, vegyipari érdekeltsége is van. Tavaly és tavalyelőtt még a 3. helyre sorolta a Forbes, idén a 2. helyre került.

3. Bige

A tavalyi első helyezett Bige László és családja most a harmadik helyen kötött ki. A család érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek elképesztő fejlesztési projektbe vágott bele. A cég EBITDA-ja egy év alatt négymilliárddal csökkent, az éleződő verseny miatt ugyanis lejjebb mentek az árak is. Bigét nem kell félteni, de az nagy kérdés, hogy a fejlesztések után mekkora dobásra lesz képes a vállalatcsoport külföldön. Idehaza a végül Csányihoz került KITE és a cseh–szlovák milliárdoshoz, Andrei Babišhoz köthető IKR szorongatja őket - olvasható a Forbes összefoglalójában. A Nitrogénművek cégértékét 73,4 milliárd forintra becsüli a Forbes.

 • A lista 4. helyén a 2015-ben még az élen álló jászberényi Kasza család végzett, a Jász-Plasztik Kft. tulajdonosai.
 • Az 5. helyre jött fel viszont a Corvin-negyedet felhúzó Futó család a Futureallal.
 • 6. a Bárány család, a Master Good cégbirodalom tulajdonosai.
 • 7. a Kertész család, övék az ARH Informatikai Zrt.
 • 8. a Tranzit Csoportot birtokló Szabó család.
 • 9. helyre vitte a FÉMALK Sándor Józsefet
 • 10. helyre sorolta a Forbes Bolgár György vállalkozót és családtagjat, akik a Kerox Kft-t birtokolják.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX0.000%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)