3p
Elon Musk, a Tesla szinte határtalan vállalkozó kedvvel és optimizmussal megáldott vezére egy éve jelentette be, hogy megkezdi a korábbiaknál olcsóbb, alsóbb luxuskategóriába tartozó járműve, a Model 3 értékesítését. Rengetegen jelentkeztek, sorban állás van a 35 ezer dolláros autóért, melynek gyártása most fog indulni. Musk rengeteget akar belőle legyártani és eladni.
Tesla Model 3

Minőségi ugrás

A Model 3 sok lehetséges vevő fantáziáját megmozgatta, nem véletlenül. Az autó jobban gyorsul, mint a legtöbb hagyományos, belső égésű jármű – ez eleve egy pozitív tulajdonsága az elektromos autónak, mivel elektromos árammal sokkal könnyebb és természetesebb forgó mozgást generálni, mint a hatását a hőtágulás útján kifejtő, nem túl hatékony belső égéssel. A Model 3 hat másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, ennél több még a legsportosabb vezetőknek se kell, a gyalogosok élete így is nehezülni fog, pláne, hogy a jármű halk is, hisz a villanymotornak alig van hangja.

Emellett a jármű világos lesz és az utasok szinte úgy érezhetik magukat, mint egy cabrióban, hisz a tető lényegében átlátszó lesz, viszont az UV sugárzást, a túlzott napfényt és a hő jelentős részét visszaveri, így ebből kényelmetlenségek sem adódnak. Az autónak elöl is lesz csomagtartója, miután az elektromos motornak alig kell hely. A jármű legalább 300 kilométert tesz meg egy töltéssel, de lehet majd nagyobb akkut is venni hozzá, ami akár 500 kilométerig is növelheti a távot. Musk szerint az ár-érték arány kiváló, 35 ezer dollárért nem lehet jobb autót venni.

Tudnak-e ennyit gyártani?

A majom persze most fog a vízbe ugrani, hisz a gyártás rövidesen indul. Látván a 400 ezres rendelésállományt, Musk úgy döntött, hogy az eredeti elképzelésekhez képest megnöveli a gyártókapacitást. Egyelőre abból lehet kiindulni, amit a beszállítóknak jelezett: júliusban heti 1000, augusztusban heti 2000, szeptemberben már heti 4000, év végén heti 5000, 2018 végén pedig már heti 10 ezer autót szeretne legyártani. Összehasonlításképp: jelenleg a cég heti 2000 Model S és Model X típust gyárt összesen.

Ha ezeket a számokat összeadjuk, akkor jövő év végégig 430 ezer Model 3 készülhet el, és az akkori kapacitás, ha nem növelik tovább, utána évi félmillió autó gyártását teszi lehetővé. Ez a szám több mint tavaly az egész világon összesen eladott elektromos autók száma, így ebben az értelemben valóban a piac elárasztásáról van szó. Így jövő év végére minden mostani megrendelő megkapja a járművet, a továbbiakat már az határozza meg, mennyire kapnak kedvet az újabb vevők, látván immár az utakon futó járműveket.

Kétkedő elemzők, lelkes vásárlók

Az autók elosztása úgy fog zajlani, hogy először a kaliforniaiak kapják meg, utána minden amerikai fokozatosan kelet felé haladva az országban, végül a külföldiek. Ha ez így összejön, jövőre összesen 500 ezer autót fog gyártani a Tesla, amely egy óriási ugrás, és tényleg esély nyílik arra, hogy a cég pár éven belül a milliós nagyságrendben gyártson és értékesítsen, különösen, ha majd még olcsóbb, immár tömegautóval is elő tudnak rukkolni.

Sok elemző, köztük a Bloomberg New Energy Finance iparági elemzője is kétkedik, mondván, a Tesla nem lesz képes legyártani jövőre ezt a mennyiséget, hisz eddig mindennel csúsztak. De ha így is van, a piac elég türelmes lesz, hisz ilyen komoly újításokhoz idő kell, és ha nem jövőre, hát két év múlva kapják meg az autót. Ismerünk olyan magyar megrendelőt, aki befizette az előleget, és lelkesen várja, hogy boldog tulajdonosa lehessen egy Model 3-nak, de ha csak két év múlva érkezik az autó, az sem tántorítja el a vásárlástól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG