Hirdetés
Hirdetés

Adnak hitelt a magyar bankok? Lesz újra hitelpiaci lufi?

Eidenpenz József, 2015. szeptember 10., 12:31

A bankok bevételének 70 százaléka a hitelezett vállalatoktól származik, így természetesen nagyon szeretnének hitelezni. Van, akit mindenki, van, akit senki nem akar hitelezni, a köztes réteg a válságban eltűnt, a hitelintézetek ugyanazt a tortát osztogatják fel egyre nagyobb kockázatvállalás mellett.

Tóth Viktor
Tóth Viktor

Növekszik-e a hitelezés, hiteleznek-e a bankok? Teljesen téves az a módszer, ahogy a bankok hitelezési dinamikáját mérjük. Torz a bázis, sokkal konzervatívabbak a bankok, mint régen, miközben a korábbi kockázatvállalási étvágy alapján felépített rossz portfólió még mindig benne van a bázisban  – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője a Privátbankár.hu Pályázat – Start 2015 konferenciáján.

Másrészt a kockázati étvágyat nem lehet megítélni csak a hitelállomány mérete alapján. Pusztán a pénzügyi mutatókra alapozva is nehezebben mennek át a cégek a hitelvizsgálaton. A cégek pozícióját is figyelni kell, nem csak a hitelvolument.

A játék megy tovább

Akarnak-e a bankok hitelezni? Természetesen akarnak, hiszen ez az alaptevékenységük. A bankok jövedelme nagyon visszaesett a bankpiacon, visszaestek a lakossági hitelek is. A kamatok csökkenése nagyon egészséges a vállalkozásoknak, hosszú távon talán a bankoknak is, azonban a bankok jövedelme (a jövedelmi pool) csökkent. De a hitelezett cégektől jön a bankok jövedelmének a 70 százaléka, így alapvető cél, hogy a hitelezés folytatódjon.

Ugyanazt a tortát osztogatják

Vannak cégek, akiket senki sem akar hitelezni, és vannak, amelyeket mindenki. A válság alatt a köztes rész tűnt el, a bankok egymás között ugyanazt a tortát osztogatják újra, a már meglévő, hitelképes ügyfelekre lőnek. Őket hozzák el egyre jobb feltételek ígéretével egymástól, ebből a szempontból egyre nő a kockázati étvágy.

A bankok mérlegfőösszege, kötelezettségállománya nőtt, de bevételei csökkentek. A verseny nagy, amit az NHP is növelt. Az árazási verseny után a kockázati verseny indul be a magyar bankrendszerben, eközben egyes bankoknak komoly önmérsékletet érdemes gyakorolni – mondta Tóth Viktor. A kockázati étvággyal nagyon csínján kell bánni.

Még alig van elbírált pályázat

Utalt arra, hogy el kéne kerülni a lufifújást a hitelpiacon, és úgy véli, hogy az NHP-t egy idő után ki kéne vezetni a piacról.

A Budapest Bank felméréseket végez arról is, hogy milyen az ügyfelek beruházásigénye, és szintén úgy látják, hogy ez erősen megnövekedett. A források 8-9 százalékát írták eddig ki, de még csak 1 százalékát bírálták el, bőven van még tehát potenciál – hangzott el.

Az új hiteligények bővülésének üteme egyelőre nem olyan nagy, mint ahogy akár a Magyar Nemzeti Bank, akár a Budapest Bank szeretné – mondta.

Nem kell fehér köpeny az innovációhoz

Magyarországon nagyon sok likviditási problémával küzdő vállalkozás van, az innovációval ezeket versenyképessé lehet tenni – mondta Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda ügyvezetője. Nagyon sok pályázat nyílik meg kutatás-fejlesztésre (K+F), de aki nem jogosult pályázati pénzekre, az is sok előnyt élvez adóoldalról, ami a forrásainak allokálásában segít.

Az innovációhoz nem kell feltétlenül találmány, kísérleti központ, fehér köpenyes tudós és kísérleti egér – hangzott el. Elég, ha megnézzük, hogy a saját cégünknél mit tehetünk. Az innováció egy szemléletmód, a fejlesztések és változások kezeléséhez, amellyel előnyöket tudunk elérni.

Négymillió cég jövője a tét

Négymillió kis- és középvállalkozó jövője lehet a tét, a munkahelyek számát 4,2-ről ötmillióra szeretnék növelni, a vidékről való elvándorlást csökkentenék - mondta korábban Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Privátbankár Pályázat – Start 2015 konferenciáján. Részletek >>

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utálod a munkát? Nagyot kaszálhatsz, hogyha jókor váltasz állást

Utálod a munkát? Nagyot kaszálhatsz, hogyha jókor váltasz állást

Néhány évtizeddel korábban teljesen megszokott volt, ha valaki az első munkahelyéről ment nyugdíjba, ez azonban mára szinte ritkaságszámba megy, sőt az is, ha akár csak tíz évnél többet egy helyen töltünk. Ma már egyre gyakoribb a job hopping, vagyis az 1-2 évenkénti munkahely- vagy akár szektorváltás is.

Hirdetés
Hirdetés