4p
A bankok bevételének 70 százaléka a hitelezett vállalatoktól származik, így természetesen nagyon szeretnének hitelezni. Van, akit mindenki, van, akit senki nem akar hitelezni, a köztes réteg a válságban eltűnt, a hitelintézetek ugyanazt a tortát osztogatják fel egyre nagyobb kockázatvállalás mellett.
Tóth Viktor

Növekszik-e a hitelezés, hiteleznek-e a bankok? Teljesen téves az a módszer, ahogy a bankok hitelezési dinamikáját mérjük. Torz a bázis, sokkal konzervatívabbak a bankok, mint régen, miközben a korábbi kockázatvállalási étvágy alapján felépített rossz portfólió még mindig benne van a bázisban  – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője a Privátbankár.hu Pályázat – Start 2015 konferenciáján.

Másrészt a kockázati étvágyat nem lehet megítélni csak a hitelállomány mérete alapján. Pusztán a pénzügyi mutatókra alapozva is nehezebben mennek át a cégek a hitelvizsgálaton. A cégek pozícióját is figyelni kell, nem csak a hitelvolument.

A játék megy tovább

Akarnak-e a bankok hitelezni? Természetesen akarnak, hiszen ez az alaptevékenységük. A bankok jövedelme nagyon visszaesett a bankpiacon, visszaestek a lakossági hitelek is. A kamatok csökkenése nagyon egészséges a vállalkozásoknak, hosszú távon talán a bankoknak is, azonban a bankok jövedelme (a jövedelmi pool) csökkent. De a hitelezett cégektől jön a bankok jövedelmének a 70 százaléka, így alapvető cél, hogy a hitelezés folytatódjon.

Ugyanazt a tortát osztogatják

Vannak cégek, akiket senki sem akar hitelezni, és vannak, amelyeket mindenki. A válság alatt a köztes rész tűnt el, a bankok egymás között ugyanazt a tortát osztogatják újra, a már meglévő, hitelképes ügyfelekre lőnek. Őket hozzák el egyre jobb feltételek ígéretével egymástól, ebből a szempontból egyre nő a kockázati étvágy.

A bankok mérlegfőösszege, kötelezettségállománya nőtt, de bevételei csökkentek. A verseny nagy, amit az NHP is növelt. Az árazási verseny után a kockázati verseny indul be a magyar bankrendszerben, eközben egyes bankoknak komoly önmérsékletet érdemes gyakorolni – mondta Tóth Viktor. A kockázati étvággyal nagyon csínján kell bánni.

Még alig van elbírált pályázat

Utalt arra, hogy el kéne kerülni a lufifújást a hitelpiacon, és úgy véli, hogy az NHP-t egy idő után ki kéne vezetni a piacról.

A Budapest Bank felméréseket végez arról is, hogy milyen az ügyfelek beruházásigénye, és szintén úgy látják, hogy ez erősen megnövekedett. A források 8-9 százalékát írták eddig ki, de még csak 1 százalékát bírálták el, bőven van még tehát potenciál – hangzott el.

Az új hiteligények bővülésének üteme egyelőre nem olyan nagy, mint ahogy akár a Magyar Nemzeti Bank, akár a Budapest Bank szeretné – mondta.

Nem kell fehér köpeny az innovációhoz

Magyarországon nagyon sok likviditási problémával küzdő vállalkozás van, az innovációval ezeket versenyképessé lehet tenni – mondta Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda ügyvezetője. Nagyon sok pályázat nyílik meg kutatás-fejlesztésre (K+F), de aki nem jogosult pályázati pénzekre, az is sok előnyt élvez adóoldalról, ami a forrásainak allokálásában segít.

Az innovációhoz nem kell feltétlenül találmány, kísérleti központ, fehér köpenyes tudós és kísérleti egér – hangzott el. Elég, ha megnézzük, hogy a saját cégünknél mit tehetünk. Az innováció egy szemléletmód, a fejlesztések és változások kezeléséhez, amellyel előnyöket tudunk elérni.

Négymillió cég jövője a tét

Négymillió kis- és középvállalkozó jövője lehet a tét, a munkahelyek számát 4,2-ről ötmillióra szeretnék növelni, a vidékről való elvándorlást csökkentenék - mondta korábban Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Privátbankár Pályázat – Start 2015 konferenciáján. Részletek >>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG