Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon új időszámítás, a spanyoloknál sztrájk az Uber miatt

2016. február 19., 08:01
Cimkék
Spanyolország
, Madrid
, taxi
, Uber

Mintegy 1500 taxis tüntetett csütörtökön a spanyol fővárosban a személyszállítás liberalizációjára vonatkozó javaslat ellen, amely az Uberhez hasonló közösségi szolgáltatások előtt nyitná meg a piacot.

Taxistüntetés Madridban Fotó: EPA / Javier Lizon
Taxistüntetés Madridban Fotó: EPA / Javier Lizon

A vonuló tömeg több mint két órára bénította meg Madrid forgalmát. A menetet dobosok vezették fel, a résztvevők transzparenseket, molinókat tartottak a magasba, de emellett füstbombával és petárdával is igyekeztek felhívni a figyelmet tiltakozó akciójukra.

"100 ezer család túléléséért" - ez volt a tüntetés jelszava, amelyet a spanyol taxisszövetség hirdetett meg a piaci versenyért felelős állami szervezet (CNMC) javaslata ellen.

Hagynák versenyezni az Ubert a taxisokkal

A CNMC január végén fordult a fejlesztési minisztériumhoz azzal, hogy meglátása szerint a hatályos jogszabályok korlátozzák a személyszállítási piac szabad működését, és ezáltal a fogyasztók szabad választásának jogát is. Lényegében azt kéri, hogy a minisztérium tegye lehetővé a taxi alternatíváját nyújtó szolgáltatások elterjedését Spanyolországban. A CNMC-nek az a feladata, hogy megvédje azokat az előnyöket, amelyeket a verseny jelent a fogyasztók számára - nyilatkozta José María Marín Quemada, a szervezet elnöke.

Veszélyben a megélhetés?

A taxisok szerint viszont a CNMC veszélybe sodorja a megélhetésüket, ráadásul ki akarja szolgáltatni a személyszállítást a multinacionális cégeknek. Spanyolországban több mint 70 ezer taxis dolgozik.

Nálunk ma kezdődik az új időszámítás

Magyarországon éppen ma kezdődik új időszámítás az Uber-sofőrök számára: életbe lép az új rendelet, amelynek keretében leszedhetik a rendszámot és százezrekre büntethetik az uberes fuvarozókat. Az Uber ennek ellenére azt mondta: maradnak Budapesten >>

A Privátbankár.hu szerkesztősége környékén az Uber app szerint a cikk írásakor épp nem volt elérhető autó, majd 5 percnyi távolságban akadt egy, de arra is gyorsan lecsaptak. A szolgáltatás mindenesetre működik, csak szemfülesnek kell lenni - hogy autóból van kevesebb, vagy utasból több, azt nem lehet megmondani. A szolgáltatás 8 óra előtt pár perccel csúcsidős árazás szerint, 1,2-szeres tarifa-szorzóval érhető el (ilyenkor növelik a tarifát, hogy több Uber-sofőr legyen az utakon).

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Tesla-vezér holdutazást indít jövőre

A Tesla-vezér holdutazást indít jövőre

Elon Musk vállalkozó szelleme eddig is páratlannak bizonyult, nem riad vissza az igen kemény kihívásoktól sem. Egy holdutazás pedig az, pláne egy magáncégnek. Több hasonló nagyvállalkozó is igyekszik megvalósítani a gazdag utasok számára elérhető űrutazást, saját költségükön.