5p
Vigyázat, csapda: van egy csomó étel, amelyekről azt hisszük, hogy egészségesek és nem hizlalnak (nagyon), pedig valójában felettébb kövérítenek. Tudta, hogy a dió kalóriadúsabb, mint a sertéshús? Vagy hogy a zsírszegény vajból hajlamosak vagyunk duplaannyit fogyasztani?

Vigyázat, csapda, itt a nyolc a leghizlalóbb étel – írta egy német női magazin. Mások még sokkal többet is említenek, amelyek becsapósak, sok étellel kapcsolatban egyetértenek. Mi pedig kalória-táblázatban utánanéztünk némelyiknél, mi is a helyzet.

1. Ami lájtos, az attól még hizlal

A light termékek, például csökkentett zsírtartalmú joghurt, vaj, valóban kevesebb zsiradékot tartalmaznak, de az ember hajlamos belőle többet fogyasztani. Lehet, hogy a fele annyi zsírt tartalmazó vajat kétszer olyan vastagon kenjük, vagy egy joghurt helyett kettő is lecsúszik. A normál vaj a margarin 700 kilokalória körüli energiatartalmával egyébként is rettentően hizlal.

2. Dió, mogyoró? Óriási kalóriabomba

Egyenek sok csonthéjas gyümölcsöt, sok benne a vitamin - halljuk. Egészségesebb ezeket rágcsálni, mint a chips-eket vagy édességet – ez is igaz lehet. De az olajos magvak borzasztóan hizlalnak, hiszen több mint a felük zsiradék: a dió kalóriatartalma 654, a földimogyoróé 609 kilókalória (kcal), ez több mint másfélszerese egyes sertéshúsokénak, például.

Hasonló a helyzet a tökmaggal, szotyolával, mandulával is, meg az abból készült marcipánnal. A szárított gyümölcsökben is túl sok a gyümölcscukor. Rágcsáljon inkább zöldségeket – a répában, karalábéban tizedannyi kalória sincsen (csak 40 kcal körül.)

3. Igyon inkább fröccsöt

Nemcsak a „cukros üdítők” károsak, a gyümölcslevek energiatartalma is nagyjából annyi, az almaléé például állítólag pont megegyezik a kóláéval. Megoldás? Például a gyümölcsfröccs, azaz ásványvízzel, szódával hígított gyümilé. Feltéve persze, hogy nem iszunk belőle sokkal többet, mint a hígítatlanból.

4. Óvakodj a túl sok sajttól

Egy normál sajt, például trappista, pannónia zsírtartalma 40-50 százalék körül van, így kalóriatartalma is magas, 300-400 kcal, hasonló, mint a húsoké. Magyarországon egyelőre kevés fajtát lehet kapni, de vannak sovány sajtok 20-25 százalékos zsírtartalommal is – csak vigyázzunk, ne kétszer annyit együnk belőle, mint a normálból.

5. Könnyű édesség, mégis súlyos leszel

Az említett cikk felsorol olyan édességfajtákat, amelyek könnyednek látszanak, mégis erősen hizlalnak. Ilyen a gumicukor, a fagylalt vagy egyes süteménytészták, melyeknek akár a fele is zsiradék és cukor lehet. Azt ajánlják, készítsünk otthon magunk könnyű gyümölcsjeget fagylalt helyett, valamint kalóriaszegény gyümölcstortát. Egy kis gumimedvében annyi cukor is lehet, mint egy darab kockacukorban, kerülendő.

6. Hizlalnak-e a halak?

Vannak halfajták, amelyek igen, a tonhal vagy a tintahal 15 százaléka például zsiradék. A kalóriatáblázatból kitűnik még logikus módon az olajos hal, valamint a harcsa, a hering, más halfajták viszont alacsony kalóriaértékűnek tűnnek. De mindegyiké alacsonyabb például a kenyérnél.

(Ráadásul kétféle táblázat adatai között jelentős eltéréseket találtunk, döntsék el Önök, itt az egyik, itt a másik.)

7. Gyorsan még egy pirítóst?

A pirítós kalóriatartalma (400 kcal) sokkal magasabb lehet, mint a teljes kiőrlésű kenyéré (250 kcal) – írja a Netmoms.de. De a leggyakoribb normál kenyerek is eléggé hizlalnak, 250 kcal kalóriatartalommal.

8. Saláta, de olaj nélkül

A salátából is lehet kalóriabombát csinálni, ha telenyomjuk olajjal, öntetekkel (esetleg csirkecsíkokkal és zsíros sajtdarabokkal). Fejenként csak egy evőkanálnyi olaj javasolt, valamint saját salátaöntet készítése, amiben legalább tudjuk, mi is van és mennyi.

9. Egy croissant több, mint egy hamburger

A croissant energiatartalma meghaladhatja egy sajtburgerét. Hasonló a helyzet az édes kekszekkel. Együnk inkább müzliszeletet gyümölcsdarabokkal – feltéve, hogy energiaszegény és nincs agyoncukrozva.

10. Zöld a kóla, de hízlal

A Wirtschaftswoche szerint a természetes édesítővel (stevia) készült Coca Cola Life ugyan valóban csökkentett cukortartalmú, de még így is több cukor van egy fél literes üvegben (34 gramm), mint a napi ajánlott bevitel (25 gramm).

11. Ketchup, te édes

A ketchup-ban ugyan nincsen zsír, de száz grammjában rendszerint 11 kockacukornyi cukor található. Csak óvatosan.

12. Tejet zsír nélkül

A teljes zsírtartalmú tejben 64, a zsírtalanban 36 kilokalória van. Ám a zsírtalanítottban sajnos kevesebb a zsírban oldódó értékes vitamin is. Meg kell fontolni, mi a fontosabb.

13. Így kukoricázzunk otthon

A Bild.de szerint a természetes, natúr módon pattogtatott kukorica energiatartalma viszonylag alacsony. Ám a zsiradékkal, cukorral, sóval dúsított, mikrohullámú sütőbe szánt gyári „popcorn” már sokkal nagyobb zsír- és kalóriatartalmú.

A portál óv még többek között a rendszerint túlcukrozott müzliszeletektől és az egészségtelen szószokkal szervírozott vegás hamburgerektől, sőt a diétás italoktól is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG