4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a termékbemutatón papírozás és vásárlás történt, és nem elégedettek a termékkel, akkor ez a lehetőség lép életbe. A termékbemutatók úgynevezett üzleten kívüli értékesítési formák, jogilag az ilyen bemutatók során köttetett szerződések üzleten kívül kötött szerződésnek minősülnek.

A cikk első részét itt érhetik el! >>>

Megkötöttem a szerződést, mi lesz most?

A termékbemutatón résztvevők számára kiemelt jogszabályi védelmet az úgynevezett elállási jog biztosítja. A fogyasztó termék megvásárlása esetén a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül, indokolás nélkül elállhat a szerződéstől, azaz nem feltétele ennek, hogy a termék hibás legyen – derül ki a Versenyhivatal közleményéből.

A cég köteles tájékoztatni

Szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetén a szerződéskötés napjától számított 14 nap elteltéig gyakorolhatja elállási jogát a fogyasztó.

Gyakran előfordul, hogy bár tájékoztatják az elállási jog lehetőségről a fogyasztót, de azt vagy olvashatatlanul apró betűmérettel, vagy a szerződés valamely alpontjában elrejtve. A jogszabály komoly formai követelményeket ír elő a termékbemutatók során történő szerződések megkötésére.

A vállalkozás köteles legkésőbb a szerződés megkötésekor a fogyasztót világosan és közérthető módon tájékoztatni az elállási/felmondási jogának gyakorlásának határidejéről és annak egyéb feltételeiről, valamint az ehhez szükséges nyilatkozat tartalmáról.

A vásárlónak is vannak kötelezettségei

Az elállás/felmondás esetén a termék visszaküldésének költségeit – a felek ettől eltérő megállapodásának hiányában - a fogyasztónak kell állnia.

A jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettség teljesítésének bizonyítása azonban a vállalkozást terheli és abban az esetben, ha e kötelezettségének a termékbemutató lebonyolítását végző vállalkozás nem tesz eleget az elállási határidő a fogyasztó számára tizenkét hónappal meghosszabbodik, de ha időközben ezt pótolja a vállalkozás, a fogyasztónak a tájékoztatás közlésétől számított tizennegyedik napon a szerződéstől történő elállási/felmondási joga lejár.

Az így kötött szerződéseknek részletesen tartalmazniuk kell – különösképpen - a fizetési, szállítási, teljesítési feltételeket, a teljes költséget és minden egyéb díjat. Azaz semmilyen rejtett költség, járulék nem rakódhat a feltüntetett árra.

Nincs használati díj

Elállási jogáról a fogyasztó nem mondhat le, azaz minden esetben megilleti e jog. Ráadásul a cég sem a termék értékcsökkenését, sem használati díjat sem fizetethet a vásárlóval, különösen akkor nem, ha nem tájékoztatott előzetesen megfelelően.

Viszont nem gyakorolhatja elállási jogát a fogyasztó, ha a terméket nem tudja teljes egészében visszaszolgáltatni az értékesítést végző vállalkozás részére. Ha azt csak részben tudja visszaadni úgy, hogy a megmaradt rész értéke és használhatósága nem csökkent, a vételár arányos részének visszaszolgáltatását követelheti. Ha a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződést részben teljesítették, a fogyasztónak a díj visszafizetésére vonatkozó követelésével szemben a vállalkozás követelheti a szolgáltatás már igénybe vett részére arányosan járó díjat.

Utólag nincs elállás

Nem gyakorolhatja ugyanakkor természetszerűleg az elállási jogot a fogyasztó, ha a szolgáltatást már teljes egészében igénybe vette.

Az elállási jog gyakorlása során gyakori vállalkozói próbálkozás, hogy a fogyasztó már elkésett, mert nem érkezett meg elállási nyilatkozata időben. A szerződéstől történő elállás időpontjának az a nap tekintendő, amelyen a vásárlói igazoltan jelezte a vállalkozás számára ez irányú szándékát. Ennek igazolása érdekében célszerű tértivényes levélben az elállási szándékunkat a cég felé jelezni.

Senki nem köteles átvenni semmit

Szintén több esetben jelent vitát a vásárló és az érkékesítést végző vállalkozás között, hogy a cégek úgy vélik - bár a jogszabály alapján a fogyasztó már a termék átvételétől élhet elállási jogával - hogy erre a vásárlóknak csak a megrendelt termék átvételét követően van joguk, azaz feltétlenül át kell venniük az általuk korábban megrendelt berendezést és csak ezt követően élhet az elállás és visszaküldés lehetőségével.

Az átvételt követő elállás jelentős többletköltséget okoz a vásárlók számára és sok esetben a visszaküldött termék az értékesítést végző vállalkozás részéről nem kerül átvételre, így az visszakerül a fogyasztóhoz.

Ha a fogyasztó eláll a szerződéstől, a vállalkozásnak haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított 14 napon belül kell visszatéríteni a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG