Hirdetés
Hirdetés

Bombázzák az agyunk: sehogy sem menekülünk a reklámok elől?

2017. szeptember 24., 13:03

A hirdetések és a reklámok gyakorlatilag megkerülhetetlenek manapság: ordítanak ránk rádióból, tévéből, felugranak az interneten, és az arcunkba villannak hatalmas óriásplakátokon. Ebben az információs forgatagban gyakorlatilag lehetetlen elbújni a reklámok elől, a piac pedig folyamatosan bővül. A Médiatanács összeállításából kiderül, naponta hány reklámot kell megnéznie egy átlagos magyarnak.

Gyakorlatilag egy lépést sem tudunk menni mi, magyarok, anélkül, hogy ne kelljen valamilyen hirdetést néznünk: vagy óriásplakáton jön szembe, vagy szórólapon, otthon pedig szinte már csak ez dől a tévéből, rádióból, de egyre több felugró hirdetéssel operálnak a web- és a közösségi oldalak is. A végtelen reklámáradatnak egy szeletét, a televíziós hirdetéseket vizsgálta a Médiatanács – az eredmény pedig finoman szólva is rémisztő.

Napi 200 reklámszpot, minimum

Az NMHH felmérése szerint naponta ennyi reklámbejátszást kell megnéznie egy átlagos, tévénéző magyarnak. Az év első felében a legtöbb cég – összesen 83 – a TV2 Mokka című reggeli magazinjában jelent meg támogatóként, a legtöbb szponzorüzenet – összesen 12 822 – pedig a csatorna időjárás-jelentéséhez kapcsolódott az NMHH vizsgálata alapján, tudta meg a Privátbankár.hu.

Hirdetés

A vizsgált időszakban több mint ezer cég összesen 1534-féle támogatói üzenete 67 049 alkalommal jelent meg. A legtöbb támogatói hirdetés Andy Vajna csatornáján jelent meg, a 30 198 megjelenés azonban negyedével elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért 39 961 hirdetéshez képest. Magasat ugrott a szponzorhirdetések száma ugyanakkor az RTL Klubnál, a tavalyi 13 982-ről 19 911-re. A Duna TV esetében nem volt számottevő változás, az idei első félévben 4285, tavaly 4277 hirdetés jelent meg a képernyőn.

Lakásokban van a nagy biznisz?

A leggyakrabban szereplő támogató cég az Új Ház Centrum Zrt. volt 2229 hirdetéssel, őt követi a Fundamenta Lakáskassza Zrt. (1795) és a Leier Hungária Kft. (1676). A reklámokban díj- és nyereménytárgyról összesen 55 műsorban volt látható szpot, és ez az összes támogatói hirdetés 11 százalékát fedte le. Az ilyen jellegű támogatások itt is elsősorban a Mokkához (920) kapcsolódtak, és a nyeremények zömét a szabadidő szektor képviselői ajánlották fel – összesen 1722 darabot.

Gyerekbarát hirdetések

Az év első felében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) gyermekeknek szóló élelmiszerreklámokra irányuló vizsgálata is lezajlott, amely kiterjesztette azt a gyártókon kívül az élelmiszerláncok reklámjaira is. A vizsgált időszakban az összes témába vágó tévé- és újsághirdetést megnézték, ez 37 tévécsatorna 126 tévéreklámját és 64 nyomtatott sajtótermékben megjelent 267 hirdetést jelentett. A vizsgálat ugyanakkor pozitív eredménnyel zárult: az ÖRT Magatartási Kódexének minden reklám megfelelt, tehát száz százalékos a megfelelési arány, hiszen a vizsgált hirdetések közül egyik sem volt károsnak nevezhető, és mindössze kettőt tartott aggályosnak – ez az egésznek csupán fél százaléka.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?