Hirdetés
Hirdetés

Egészségtelen, hizlal: merjünk chipset enni?

2017. szeptember 10., 13:40

Mennyi só lehet benne? Miért ne adjunk sokat belőle a gyerekeknek? A szakértő válaszol.

Legutóbbi terméktesztje után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak is utánajárt, hogy mennyire egészséges/egészségtelen chipset enni.

Régi rágcsa

Maga a chips nem éppen újkeletű találmány, lévén hogy jövőre 165 éve lesz, hogy először felszolgálták egy amerikai étteremben – igaz, akkor még köretként. A múlt század negyvenes éveiben azonban felfedezték, hogyan lehet többféle ízben is készíteni az addig csak sózottan kapható burgonyaszirmokat, és azóta egyre nagyobb a népszerűsége.

Hirdetés

Ennek némileg ellentmond a TÉT Platform Egyesület közelmúltban végzett kutatása, amelyben a megkérdezettek éppen a chipset gondolták legkevésbé az egészséges étrend részének, az ötfokú skálán elért 1,3-es átlaga messze elmarad az utolsó előtti keksz és nápolyi 1,9-es pontszámától (az értékelések a hagyományos iskolai osztályzatokat tükrözték, tehát az 5 jelentette azt, hogy az adott élelmiszer teljes mértékben illik az egészséges étrendbe).

A chipseket a magas energia- és zsírtartalom jellemzi, azonban a túlsúly és az elhízás hazai elterjedtsége mögött mégsem a ropogós nassolnivaló áll. Mi magyarok ugyanis évente és fejenként mindössze 40 dkg chipset fogyasztunk, amit érdemes összevetni az amerikaiak 8 kg-os (!) adatával. Európában is az utolsó előtti helyen vagyunk ezzel, mindössze Bulgária van mögöttünk, és a listát vezető svédek évi 3 kilogrammos fogyasztásától messze elmaradunk. Ez azt is jelenti, hogy egy átlagos felnőtt energiafogyasztásának mindössze 0,2-0,3 százalékát teszi ki a chips.

Hizlal

Kiegyensúlyozatlan, sok nassolnivalót tartalmazó, energiagazdag étrend mellett mindenképpen hízásnak fogunk indulni, és az is igaz, hogy a chipsek energiadús élelmiszerek. Így természetesen a túlzásba vitt chipsfogyasztás senkinek sem ajánlott, de mértékkel és időnként természetesen be lehet iktatni az étrendünkbe ezt is. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform vezetője szerint próbáljunk meg minél kevesebb chipset elropogtatni egyszerre.

„A legjobb, ha legfeljebb hetente egyszer eszünk chipset, és akkor se lépjük túl a 30 grammot. Érdemes megnézni a csomagolást, a legtöbb zacskón megtalálható a benne lévő adagok száma, a tápértékeket pedig mint minden előre csomagolt élelmiszeren, ezeken is megtalálhatjuk” – mondja a szakértő a Nébih-nek.

Sós, nem is kicsit

A chipsek nem tartoznak a sószegény élelmiszerek közé, súlyuknak átlagosan 1,4-1,9 százalékát teszi ki a hozzáadott só. Bár az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotvizsgálat 2014-es adataiból tudjuk, hogy az ajánlottnál jóval több sót fogyasztunk (nátriumból a férfiak napi 15,5, a nők 11 gramm sónak megfelelő mennyiséget fogyasztanak, míg az ajánlott érték 5 g), ez az étrendünk kiegyensúlyozatlanságát jelzi. A chips sótartalma nem különbözik lényegesen a kenyérétől, ami a legújabb Élelmiszerkönyvi előírás szerint ez idén 1,3-2,5 százalék között lehet

De akkor mitől érezzük ennyire sósnak a chipseket? A burgonyaszirmok nagy felülete egyenletesen van megszórva a fűszerekkel, és az apró sókristályok ízét így erősebben érezzük, miként a többi ízesítőt is.

Antal Emese arra is kitért, hogy a chipsfogyasztásra különösen a gyermekek esetén érdemes figyelni, két okból is. Az egyik a magas kalóriatartalom, hiszen ők nehezen tudják a mértéket betartani, így könnyen túlsúlyhoz vezethet a nassolás. A másik pedig az úgynevezett akrilamid, ami a szénhidráttartalmú alapanyagokban keletkezik hő hatására, viszont hosszú távú és jelentős mértékű fogyasztása állatkísérletek szerint hozzájárulhat a tumoros betegségek kockázatának növekedéséhez.

A kutatások szerint a gyerekek akrilamid-fogyasztásában a sült krumpli és a chips képviseli a legnagyobb tételt, ezért csak időnként és mérsékelt mennyiségben egyenek ilyen élelmiszereket - olvasahtó a Nébih honlapján.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?