Hirdetés
Hirdetés

Egészségtelen, hizlal: merjünk chipset enni?

2017. szeptember 10., 13:40

Mennyi só lehet benne? Miért ne adjunk sokat belőle a gyerekeknek? A szakértő válaszol.

Legutóbbi terméktesztje után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal annak is utánajárt, hogy mennyire egészséges/egészségtelen chipset enni.

Régi rágcsa

Maga a chips nem éppen újkeletű találmány, lévén hogy jövőre 165 éve lesz, hogy először felszolgálták egy amerikai étteremben – igaz, akkor még köretként. A múlt század negyvenes éveiben azonban felfedezték, hogyan lehet többféle ízben is készíteni az addig csak sózottan kapható burgonyaszirmokat, és azóta egyre nagyobb a népszerűsége.

Hirdetés

Ennek némileg ellentmond a TÉT Platform Egyesület közelmúltban végzett kutatása, amelyben a megkérdezettek éppen a chipset gondolták legkevésbé az egészséges étrend részének, az ötfokú skálán elért 1,3-es átlaga messze elmarad az utolsó előtti keksz és nápolyi 1,9-es pontszámától (az értékelések a hagyományos iskolai osztályzatokat tükrözték, tehát az 5 jelentette azt, hogy az adott élelmiszer teljes mértékben illik az egészséges étrendbe).

A chipseket a magas energia- és zsírtartalom jellemzi, azonban a túlsúly és az elhízás hazai elterjedtsége mögött mégsem a ropogós nassolnivaló áll. Mi magyarok ugyanis évente és fejenként mindössze 40 dkg chipset fogyasztunk, amit érdemes összevetni az amerikaiak 8 kg-os (!) adatával. Európában is az utolsó előtti helyen vagyunk ezzel, mindössze Bulgária van mögöttünk, és a listát vezető svédek évi 3 kilogrammos fogyasztásától messze elmaradunk. Ez azt is jelenti, hogy egy átlagos felnőtt energiafogyasztásának mindössze 0,2-0,3 százalékát teszi ki a chips.

Hizlal

Kiegyensúlyozatlan, sok nassolnivalót tartalmazó, energiagazdag étrend mellett mindenképpen hízásnak fogunk indulni, és az is igaz, hogy a chipsek energiadús élelmiszerek. Így természetesen a túlzásba vitt chipsfogyasztás senkinek sem ajánlott, de mértékkel és időnként természetesen be lehet iktatni az étrendünkbe ezt is. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform vezetője szerint próbáljunk meg minél kevesebb chipset elropogtatni egyszerre.

„A legjobb, ha legfeljebb hetente egyszer eszünk chipset, és akkor se lépjük túl a 30 grammot. Érdemes megnézni a csomagolást, a legtöbb zacskón megtalálható a benne lévő adagok száma, a tápértékeket pedig mint minden előre csomagolt élelmiszeren, ezeken is megtalálhatjuk” – mondja a szakértő a Nébih-nek.

Sós, nem is kicsit

A chipsek nem tartoznak a sószegény élelmiszerek közé, súlyuknak átlagosan 1,4-1,9 százalékát teszi ki a hozzáadott só. Bár az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapotvizsgálat 2014-es adataiból tudjuk, hogy az ajánlottnál jóval több sót fogyasztunk (nátriumból a férfiak napi 15,5, a nők 11 gramm sónak megfelelő mennyiséget fogyasztanak, míg az ajánlott érték 5 g), ez az étrendünk kiegyensúlyozatlanságát jelzi. A chips sótartalma nem különbözik lényegesen a kenyérétől, ami a legújabb Élelmiszerkönyvi előírás szerint ez idén 1,3-2,5 százalék között lehet

De akkor mitől érezzük ennyire sósnak a chipseket? A burgonyaszirmok nagy felülete egyenletesen van megszórva a fűszerekkel, és az apró sókristályok ízét így erősebben érezzük, miként a többi ízesítőt is.

Antal Emese arra is kitért, hogy a chipsfogyasztásra különösen a gyermekek esetén érdemes figyelni, két okból is. Az egyik a magas kalóriatartalom, hiszen ők nehezen tudják a mértéket betartani, így könnyen túlsúlyhoz vezethet a nassolás. A másik pedig az úgynevezett akrilamid, ami a szénhidráttartalmú alapanyagokban keletkezik hő hatására, viszont hosszú távú és jelentős mértékű fogyasztása állatkísérletek szerint hozzájárulhat a tumoros betegségek kockázatának növekedéséhez.

A kutatások szerint a gyerekek akrilamid-fogyasztásában a sült krumpli és a chips képviseli a legnagyobb tételt, ezért csak időnként és mérsékelt mennyiségben egyenek ilyen élelmiszereket - olvasahtó a Nébih honlapján.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?