6p
Vissza kell csalogatni az embereket a stadionokba - de ehhez az kell, hogy legyen miért szeretni egy csapatot. A lelkesedés viszont gazdaságilag is jövedelmező - kis stadionkörkép Kelet-Közép-Európából.

A foci már nem pusztán egy sport, hanem kőkemény üzlet -tudjuk, halljuk mindenhol. Meg talán valami más is. Sokan bizonyára nem tudják, de labdarúgó mérkőzés, pontosabban annak eredménye miatt már tört ki „háború” - még akkor is, ha meccs maga csak ürügyet szolgáltatott a vitás helyzet fegyveres megoldására. Ennek ellenére tény, hogy El Salvador és Honduras 1969. július 14 és 19. között fegyveres harcba keveredett a salvadoriak által 3:2-re megnyert focimérkőzés után.

Mert a foci kicsit több annál, hogy pusztán egy szóval „sport” leírhassuk. S, hogy mindetz miért kerül egy gazdasági portál cikkébe? Nos, azért, mert aki jó érzékkel ráérez a sport, kiváltképp a foci embereket egyesítő erejére, az jó eséllyel a gazdasági életben is megállja a helyét.

Ilyen, amikor rajongunk

Ez kell, hogy eszébe jusson annak, aki a Dalmát-tengerparton autózik és szinte minden buszmegállóban a „kirakatcsapat”, a Hajduk Split címérével találkozik. Szorgos kezek pingálták majd' mindenhova a piros-fehér kockákat magában foglaló kék kört, érezhető: mindenhol sajátjuknak tekintik az 1911-ben alapított egyletet. Ez pedig ott is visszaköszön, hogy ezekre a szurkolókra lehet alapozni – meccsnapon legalább százféle poló, ing, zászló és sál sétál a stadion, a Poljud felé.

Mert mérkőzésre megyünk ám, méghozzá Európa Liga meccsre: a Split próbálja ledolgozni egygólos hátrányát a cseh Slovan Liberec ellenében. Azt, hogy komoly érdeklődés lehet a meccs iránt, sejtettük, ezért kezdtük el hetekkel a mérkőzés előtt szervezni jegyeket. Online jegyárusítás nincs – erről tájékoztat bennünket a helyi klub illetékes, s bizony, Ivnát az sem hatja meg, hogy 800 kilométer távolságból bizony, nehéz mit kezdeni azzal az információval, hogy melyik spliti jegyárusító helyen hánytól-hányig lehet jegyet venni. Persze, érthetetlen viselkés okán nem kell ilyen messzire menni: 2014. nyarán a Debrecen-Kispest Honvéd bajnokavató mérkőzésen a frissen átadott Nagyerdei Stadion online jegyárusító endszere még akadozott, a kérésre, hogy a klub tegyen félre néhány jegyet, a DVSC illetékes mélben azt közölte, hogy nekik semmi közük nincs a stadionhoz, keressünk debreceni rokont, aki kilátogat jegyet vásárolni. A 3 napos emilezés vége az lett, hogy már csak a VIP-páholyba maradt zsuga, mi meg itthonról néztük meccset - mégsem akartunk fél havi minimálbért elkölteni egy estén.

Most hasonlóan meg lettünk volna lőve (ha nem jobban), ha nem siet a segítségünkre, az egyébként varázslatos városka, Primosten legnagyobb, nívós tengerparti pihenést kínáló szállodájának, a magyar tulajdonban lévő Adriatic Hotel Zorának vezérigazgatója, Balogh Ákos. Neki már csak 50 kilométert kellett utaznia a jegyekért, amelyek, mint kiderült igen kapósak voltak.

Népünnepély – és komoly bevétel

Klubmeccs, igaz, európai mérkőzés, ráadásul a csoportkör előtti utolsó megmérettetés volt soron, de azért meglepő volt, hogy a mérkőzés előtt 2 (!) órával a stadiontól jó egy kilométerre is már folyamatosan hömpölygő embertömegben akad el az autónk. A fentiek okán azon már meg sem lepődtünk igazán, szinte népünnepély zajlott a Poljud előtt. A stadion előtti tér közepén – amelyhez hasonló méretű hely a Groupama Aréna előtt is kialakításra került – óriási csevapcsicsa-sütöde, a tér szélein sörcsapolók és asztalok. Ezzel tessék összehasonlítani mondjuk pénteken a magyar-román előtti „tökmagotszotyitmeglehetízlelnikóstolni” kempingasztalokat. Arról, hogy a csapat relikviáit árusító sátorhoz csak 5 perces közelharc után lehet odaférni, már írni sem érdemes. A beléptetés rendben zajlik, nincs vénaszkenner, névre szóló jegy, van viszont jó hangulat. Benn, a stadionn belül talán csak a büfék számára lehet panasz, de persze ez is nézőszám függő.

Meccs előtti piknik Splitben

 

Merthogy az „egyszerű” EL-meccsre 32024-en váltottak belépőt fizetve érte a 120-160 kunás beugrót. Ehhez a stadion előtti szolgáltatások (sör és kaja 20-20 kuna) és a mezbolt bevételét számolva kijön a matek, miért is olyan szép üzlet ez a foci – ha vannak szurkolók.

Az pedig, nem pusztán annak a kérdése, hogy miként teljesít a csapat. Itthon elvben minden második honpolgár úgy gondolja, hogy „Zöld az Isten”, a Paks ellen ugyanakkor a botlásmentesen menetelő FTC megtekintésére is „csak” 7419-en mentek ki az Üllői útra. A „csak” pedig azért van zárójelben, mert ez bizony kiemelkedően jó nézőszámot jelent – a hazai környezetben.

Még 45 perc a kezdés...

 

Tényleg VIP-páholy kell, nem inkább néző?

Manapság persze egyetlen (a továbbra is csak bontásra váró Puskás Stadion kivételével) hazai pálya sem tudna befogadni annyi nézőt, mint a „vidéki” Poljud, amely ugyanakkor nem mai darab – ezt mindennél jobban mutatja, hogy nem futnak rajta körbe VIP-páholyok, amely nélkül ma már – látjuk itthon – egy 3-5 ezres stadion sem épülhet.

A benn lévők hihetetlen hangulatot teremtenek, végig zajlik a buzdítás és nem pusztán a helyi ltrák, a méltán híres Torcida kanyarjából jön a kiáltás... Pedig a meccs bizony szomorúan alakul a helyieknek: a csehek megduplázzák előnyüket az I. félidő közepén, ezzel nagyjából-egészében eldöntve a továbbjutást. De az ember kitart, mert a döntő többség kitart és szórakozik. Mert ekkora tömegben talán már veszteni is jobb...

A Torcida és a szurkolásuk

 

Családi körben”

… mint győzni egy hasonlóan bosszantó hibáktól hemzsegő, langyos magyar bajnokin. Merthogy vasárnap este a Videoton-DVSC mérkőzésbe is belekóstoltunk. A Nemzeti Bajnokság utolsó két kiírásának győztese küzdött, s bár most valóban rossz passzban van mindkét csapat, a 2147 fős nézőszám igen családias hangulatot biztosított. Be lehetett esni a kezdés előtt 10 perccel is a stadion környékére, simán találtunk parkolót 100 méteres körön belül, a jegyvételnél egyből sorra kerültünk, a büfénél sem kellett várni az üdítőre. Egyedül a szünet után megvásárolni kívánt hot-dog esetében kellett kivárni, de az is érthető: a szünetben felköszöntött, bajnokká lett serdülőcsapat tagjai is velünk egy időben akartak vacsorázni.

Videoton-DVSC

 

Lehetett sorban állni, mert a meccs mellett a szurkolás sem hozta lázba az embereket. A hazai tábor akkora volt, mint ahányan a cseheket elkísérték Horvátországba – igaz, a debreceni ultrák szektora is volt legalább ekkora. A nézők szórakoztatásáról pedig egy meglehetősen pikírt véleményt formáló, 3-4 percenként felüvöltő szemüveges úr gondoskodott.

Az üzleti szellemet nem lehet a rácson kívül hagyni, az viszont tény, hogy az ereklyeárus pultban csak két unatkozó hölgyet találtunk – igaz ez még akkor is, ha a Videoton szurkolók a hazai átlagnál jobban ellátottnak tűntek póló és sál terén – de 10 szembejövőből 2-3-on látható piros-kék színek aránya köszönő viszonyban sincs a Splitben tapasztaltakkal.

Bár a 91. perc megpattanó labdája meghozta a népünnepélyt a sóstói stadionba, Fehérvárott csak sóhajtani tudtunk: milyen jó lenne, ha legalább a közelébe kerülhetnénk a spliti hangulatnak... és focivilágnak...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG