4p
Minden családnak és minden országnak megvannak a maga karácsonyi szokásai, jó részük fedi is egymást a keresztény hagyományoknak köszönhetően. Ázsiában azonban, ahol alapvetően kis létszámú a keresztény lakosság, egészen másképp ünneplik a karácsonyt. Mi köze például a szerelmespároknak, vagy a KFC csirkének Jézus születéséhez? A Japánspecialista karácsonyi körképéből szemezgettünk.
Forrás: Japánspecialista

Ázsia, azon belül is Japán meglehetősen távol esik a mi kultúránktól, így nem csoda, ha nem csak a hétköznapi életben, de az ünnepkörben is eltéréseket találunk a megszokott európai életmódunkhoz képest. A szigetország lakosságának több mint fele a sintó vallást követi, vagy már nem is vallásos, egyharmaduk pedig buddhista; mindössze a japánok egy százalék vallja magát kereszténynek, így egyedül ők azok, akik a vallási hagyományok miatt ülik meg az ünnepet. A többiek számára egészen mást jelend december vége.

December 23-a Akihito császár születésnapja, így Japánban ezt tartják hivatalos, piros betűs ünnepnek, ilyenkor nem is dolgoznak, ezt közölte a Japánspecialista a Privátbankár.hu-val. A rákövetkező, december 24-e így nem minősül ünnepnapnak, az átvett szokásoknak köszönhetően azonban ma már ezen a napon is rövidített rendben zajlik az élet, az este pedig a szórakozásról, a mulatásról és – meglepő módon – a szerelmesekről szól.

Téli Valentin

Japán számos nyugati ünnepet vett át az évek során, a Valentin nap azonban még mindig nem terjedt el teljesen, így ők a szerelmesek ünnepét karácsonykor ülik. A párok apró ajándékokkal lepik meg egymást, ezek közül is a legismertebb a hagyományos, epres-habos torta, az úgynevezett „kurisumasu keeki”, vagyis karácsonyi süteményt.

Forrás: Japánspecialista

A hiedelem szerint azok, akik egyedül töltik a karácsonyt, a következő évet is szerelem nélkül lesznek kénytelenek elviselni. Nem csoda hát, hogy ilyenkor tetőzik a társkereső oldalak forgalma, mivel a babonától való félelem mellett Japánban valósággal ciki egyedül lenni karácsonykor. Azokat a 25 év feletti nőket, akik magányosan töltik a karácsonyt, kissé lenézően „eladatlan karácsonyi sütinek” szokták nevezni – a japán hölgyek számára ennél kevés zavarba ejtőbb dolog létezik.

Karácsonyi vacsorát a KFC-ből?

Míg nekünk jól bevált menüink vannak a karácsonyi asztalra, a japánoknak az ételek tekintetében is egészen extrém szokásaik vannak. Mivel Japánban nehéz ebben az időszakban pulykát szerezni (ami egyébként tradicionálisan amerikai fogás ebben az időszakban), így egy másik módszert kellett találniuk arra, hogy ebben a tekintetben is követhessék „Amerika-sama” szokásait.

Forrás: Japánspecialista

A hagyomány még 1974-re nyúlik vissza, ekkor a Kentucky Fried Chicken egy olyan sikeres karácsonyi kampányt csinált a japánoknál, hogy azóta a karácsonyi KFC menüből hagyomány lett. A családok már jóval karácsony előtt leadják a rendelésüket valamelyik gyorsétteremben – karácsony napján ugyanis az utcán tekereg a sor az éttermek előtt, így ma már divatosabb hazavinni, és a családdal közösen elfogyasztani a megrendelt csirkefalatokat.

Nincs szívünk kicsomagolni

Az origami szülőhazájában az ajándékok csomagolását már-már mesterfokra emelték, a csomagolási technikák egész tárházát találjuk a szigetországban. Egyik sajátos technikájuk az úgynevezett furosiki: ennél a módszernél nem papírba, hanem bármi egyéb anyagba, például szövetbe csomagolják az ajándékot. Ezt használják egyébként az ételhordók (bentó) csomagolására és szállítására is a hétköznapokban.

Forrás: Japánspecialista

Van egy másik módszerük is, amivel extra gyorsan bevonhatjuk ajándéktárgyainkat, ez pedig az úgynevezett átlós csomagolási módszer, amihez rengeteg videót találni az interneten – a bevállalósabbaknak még van ideje kipróbálni csengettyűzés előtt!

Fényárban úsznak az utcák

Ha valamin, hát a fényeken bizony nem spórolnak a japánok, karácsonykor ugyanis mindent, amit be lehet világítani és fel lehet füzérezni, azt fel is díszítenek, legyen az bevásárlóközpont vagy egy egyszerű utcácska.

Forrás: Japánspecialista

Az egyik fő látványosság ilyenkor Tokióban a Starlight Garden, ahol több millió apró égőt helyeznek el, amik aztán különféle színeket és formákat mutatva, ritmikusan villognak a hangszórókból szóló zenére. Ez – szó szerint – a japán karácsony egyik fénypontja:

Forrás: Japánspecialista
Forrás: Japánspecialista

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG