Hirdetés

Hitted volna? Az 5 másodperces szabály működik, csak kicsit másképp

2016. február 05., 20:03

Vajon meg lehet enni azt, amit egyszer leejtettünk a földre? Egy NASA-tudós is beszállt a vitába, érdekes eredményre jutott - egyáltalán nem csak népi hiedelem, hogy 5 másodpercen belül még biztonságban vagyunk. Nem mindegy azonban, mit és honnan akarunk bekapni.

Megehetjük azt, ami egyszer leesett a földre? A válasz alapvetően attól függ, hogy ki mennyire finnyás vagy baktériumfóbiás - a nemzetközi gyakorlatban azonban elterjedt az úgynevezett 5 másodperces szabály. Ez annyit tesz, hogy a néphiedelem szerint ha 5 másodpercen belül felkapjuk a földről a leesett ételt, akkor nyugodtan megehetjük, nem leszünk betegek (feltéve persze, hogy nem lett sáros, poros, kutyaürülékes, satöbbi).

Voltak már kísérletek az elv megcáfolására és megerősítésére, most egy elég erős versenyző állt bele a kezdeményezésbe, és meglepő eredményre jutott.

Hirdetés

Mike Meacham, a NASA mérnöke a Discovery Science Channel egyik műsorában ugyanis igazolta az elméletet, illetve kiterjesztette és pontosította is. Bár a földre ejtett élelmiszerre valóban kerülnek baktériumok, de nagyon nem mindegy, milyen ételről van szó és milyen felszínre ejtjük le.

Inkább kekszet, mint pörköltet együnk a földről

Ha nagyobb nedvességtartalmú étel esik a földre, és 30 másodpercnél tovább hagyjuk ott, 10-szer annyi baktérium kerül rá, mintha 3 másodperc után felkapnánk. Az E-coli-, a szalmonella- és a lisztéria-baktérium is a nedves környezetet kedveli, így a szárazabb ételek, például kekszek száraz felületre ejtve sokkal tovább maradnak "biztonságos", fogyasztható élelmiszerek.

Inkább szőnyegről egyél, mint laminált padlóról

A felület esetében nem csak az fontos szempont, hogy minél szárazabb legyen: az anyaga sem mindegy. Szőnyegről nagyobb biztonsággal ehetünk, a szövetekről ugyanis kevesebb baktérium kerül át az élelmiszerre, mint mondjuk a linóleumról, járólapról vagy a laminált padlóról.

Az 5 másodperces szabály tehát létezik és működik - bár inkább 30 másodperces nedvesség és felület-szabálynak kellene hívni, ha ez nem lenne tökéletesen használhatatlanul hosszú és bonyolult.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország az átlag alatt - miből élnek majd a bankok?

Magyarország az átlag alatt - miből élnek majd a bankok?

Ahogy a közép-kelet-európai gazdaságok bővülnek, úgy élénkül majd a vállalati hitelezés: korábban inkább spájzoltak a vállalatok, kevesebb beruházás indult, most azonban kezd felpörögni a fejlesztés. Ebben továbbra is nagy szerepe lesz az exportnak és az uniós pénzeknek. Magyarország kiszorult az élmezőnyből: átlag alatti lesz a gazdaság és a hitelezés növekedése is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Napi kommentár - videó

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX26879.21+0.83%
    DAX9823.5-4.37%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

  • május 23
    május 24
    MNB - Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
    ÁKK: 3 hónapos kincstárjegy aukció, D160831, 40 mrd Ft
    Külkereskedelmi egyenleg - március
    Ipari termelés (év/év) - március
    ING - 2016 Q1
    Nokia - 2016 Q1
    Walt Disney - 2016 Q2
    május 25
    KSH: Kiskereskedelem (március, részletes adatok)
    OMV - 2016 Q1
    Deutsche Post - 2016 Q1
    E.ON - 2016 Q1
    Metro - 2016 Q2
    május 26
    ÁKK - államkötvény aukciók (3, 5 és 10 év)
    KSH: Munkaerőpiaci adatok (munkanélküliség, foglalkoztatottság, február-április)
    Raiffeisen - 2016 Q1
    Ipari termelés (év/év) - március
    BoE kamatdöntő ülése
    Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
    május 27
    Fogyasztó árindex (év/év, végleges) - április
    GDP - 2016 Q1
    GDP - 2016 Q1

Szavazás

Ön szerint Magyarországnak nagyobb szerepet kell vállalnia a terrorizmus elleni harcban?