Hirdetés
Hirdetés

Hitted volna? Az 5 másodperces szabály működik, csak kicsit másképp

2016. február 05., 20:03

Vajon meg lehet enni azt, amit egyszer leejtettünk a földre? Egy NASA-tudós is beszállt a vitába, érdekes eredményre jutott - egyáltalán nem csak népi hiedelem, hogy 5 másodpercen belül még biztonságban vagyunk. Nem mindegy azonban, mit és honnan akarunk bekapni.

Megehetjük azt, ami egyszer leesett a földre? A válasz alapvetően attól függ, hogy ki mennyire finnyás vagy baktériumfóbiás - a nemzetközi gyakorlatban azonban elterjedt az úgynevezett 5 másodperces szabály. Ez annyit tesz, hogy a néphiedelem szerint ha 5 másodpercen belül felkapjuk a földről a leesett ételt, akkor nyugodtan megehetjük, nem leszünk betegek (feltéve persze, hogy nem lett sáros, poros, kutyaürülékes, satöbbi).

Voltak már kísérletek az elv megcáfolására és megerősítésére, most egy elég erős versenyző állt bele a kezdeményezésbe, és meglepő eredményre jutott.

Hirdetés

Mike Meacham, a NASA mérnöke a Discovery Science Channel egyik műsorában ugyanis igazolta az elméletet, illetve kiterjesztette és pontosította is. Bár a földre ejtett élelmiszerre valóban kerülnek baktériumok, de nagyon nem mindegy, milyen ételről van szó és milyen felszínre ejtjük le.

Inkább kekszet, mint pörköltet együnk a földről

Ha nagyobb nedvességtartalmú étel esik a földre, és 30 másodpercnél tovább hagyjuk ott, 10-szer annyi baktérium kerül rá, mintha 3 másodperc után felkapnánk. Az E-coli-, a szalmonella- és a lisztéria-baktérium is a nedves környezetet kedveli, így a szárazabb ételek, például kekszek száraz felületre ejtve sokkal tovább maradnak "biztonságos", fogyasztható élelmiszerek.

Inkább szőnyegről egyél, mint laminált padlóról

A felület esetében nem csak az fontos szempont, hogy minél szárazabb legyen: az anyaga sem mindegy. Szőnyegről nagyobb biztonsággal ehetünk, a szövetekről ugyanis kevesebb baktérium kerül át az élelmiszerre, mint mondjuk a linóleumról, járólapról vagy a laminált padlóról.

Az 5 másodperces szabály tehát létezik és működik - bár inkább 30 másodperces nedvesség és felület-szabálynak kellene hívni, ha ez nem lenne tökéletesen használhatatlanul hosszú és bonyolult.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A fák az égig nőnek? Újra rekordot rekordra halmoznak a tőzsdék

A fák az égig nőnek? Újra rekordot rekordra halmoznak a tőzsdék

Megint történelmi rekordok születtek Amerikában és Budapesten is, de Nyugat-Európában szintén száguldottak a tőzsdék. A Mol vitte nálunk a prímet, de a többire sem lehetett igazán panasz. Az olajat alaposan felbeszélte az egyik OPEC-vezető, a dollár erősödött, az euró/forint járt 307 alatt is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

  • február 20
    Átlagos bruttó béremelkedés (év/év)
    Import (év/év) - január
    Export (év/év) - január
    Termelői árindex (év/év) - január
    Fogyasztói bizalom - előzetes - február
    február 21
    Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
    Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - február
    Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
    Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - február
    Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
    Home Depot - 2017 Q4
    Wal-Mart Stores - 2017 Q4
    Beszerzési menedzser index
    Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - február
    Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
    február 22
    Magyar Telekom - 2016 Q4
    Bayer - 2016 Q4
    IFO üzleti hangulatindex - február
    GDP (év/év) - előzetes
    Fogyasztói árindex (végleges) - január
    Fed jegyzőkönyv
    Tesla - 2017 Q1
    Hewlett-Packard - 2017 Q1
    Airbus - 2016 Q4
    február 23
    GDP (év/év, naptárhatástól megtisztított) - Q4
    Henkel - 2016 Q4
    Axa - 2016 Q4
    Telefonica
    február 24
    BASF - 2016 Q4
    Újlakás értékesítések (ezer/hó) - január
    Újlakás építések (hó/hó) - január

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?