3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A világban egyre több a gépjármű, és bár az elektromos autók részesedése növekszik az új eladásokban, a nagy részük még belsőégésű. Ugyanakkor két olyan nagy piacon, mint Anglia és Amerika, csökken a benzinkutak száma, pedig a fogyasztás még növekszik. Miből adódik ez az ellentmondás?

Sok szó esett már arról, hogy az elektromos autók átveszik majd az uralmat, de ez a folyamat még csak a kezdeteknél tart a legtöbb országban. Amerikában 275 millió gépjármű égeti az üzemanyagot, Nagy-Britanniában 26 millió. Ugyanakkor a benzinkutak száma 2002 és 2012 között Amerikában 170-ről 156 ezerre csökkent. Közben pedig sem az autók fogyasztása nem csökkent lényegesen, sem a tankjuk nem növekedett, de még csak arról sincs szó, hogy sokkal kevesebbet használnák őket - vagyis ugyanannyi időnként, ugyanakkora megtett táv után tankolnak az autósok, mint korábban.

Telekár

A nagyvárosokban, különösen azok belvárosi részein viszonylag egyszerű a magyarázat. New York belvárosában, Manhattanben 30 kút szűnt meg 8 év alatt, és összesen 50 maradt. A 23. utcától délre már egyetlen egy sincs. San Franciscoban a benzinkutak 40 százaléka tűnt el, és épültek helyettük lakó-, és irodaházak. Londonban összesen 4 kút maradt a dugódíjas zónában. Kereslet ugyan volna ezeken a helyeken, de a telekárak annyira magasak, hogy lehetetlen, illetve értelmetlen ott benzinkutakat üzemeltetni.

Kicsi az árrés

Igen ám, de a vidéki területeken is hasonló folyamat figyelhető meg, még ha nem is ilyen mértékben. Amerikában a benzin ára az elenyésző adótartalom miatt igen alacsony a világ más részeihez képest, így a kiskereskedelmi árrés is viszonylag kis összeg. A profit nagyjából 5 cent, és mivel egy átlagos kút napi 4 ezer gallont ad el, ezen összesen 200 dollár nyeresége keletkezik. Ezzel önmagában nem lehetne működtetni a kutat, így akkor éri meg az üzemeltetés, ha más is el tudnak adni, vagy más szolgáltatást nyújtani. Egy átlagos jól működő kútnál az üzemanyag a nyereség 30 százalékát adja.

Régebben sok benzinkúthoz tartozott autószerelő műhely, de akkor még pár szerelő néhány géppel és szerszámmal mindent elvégzett, míg ma már drága diagnosztikai műszerekre van szükség, amik csak a szakszervizekben állnak rendelkezésre, a kis műhelyeknek nem éri meg. Így ezeket be kell zárni, és ha nincs olyan üzlet vagy büfé a kútnál, ahol a tankolás mellett elég sokat költenek a vevők, akkor nem éri meg fenntartani a kutat.

Máson keresnek

Ez az, amire a nagy áruházláncok rájöttek: miután ők eleve ebből élnek, megéri nekik benzinkutat üzemeltetni úgy is, hogy semmit nem keresnek az üzemanyagon, sőt, esetenként még egy kicsit veszíthetnek is rajta, csak odavonzzák vele a vásárlókat. Így olyan árat kínálnak, amire a legtöbb autós már felfigyel, és inkább odamegy, még akkor is, ha nagyobb távot tesz meg, és eléget annyi üzemanyagot, amennyit az olcsóbb árral spórol. A lélektan azonban erős tényező, és az olcsóbb árért sokan szeretnek távolabbra menni, további számítgatások nélkül.

Ugyancsak az emberi természetből adódik, hogy ha már ott vannak, könnyen elcsábulnak, és bemennek az áruházba. Nem csak az üzemanyagtartály telik meg, hanem a bevásárlókocsi is.  A nagy áruházak megtehetik, hogy nagy kutakat üzemeltetnek, ahol egyszerre sokan tankolhatnak, így az egy kútra jutó nagyobb forgalom sem okoz gondot. A helyzet valószínűleg hasonló lesz majd az elektromos autók töltésénél is: ráadásul ott a leggyorsabb töltés is jóval hosszabb idő, mint a hagyományos üzemanyagtöltés, így az autósoknak több időt kell majd elütni evéssel, ivással, vásárlással.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG