3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Te is azok közé tartozol, akik rendszeresen a konnektorban hagyják a mobil- és számítógép töltőt? Nem is gondolnád, mennyi áramot fogyasztanak ilyen állapotban is ezek az eszközök. De nem csak környezettudatos, hanem pénzt is spórol az, aki teljesen kihúzza, kikapcsolja a nem használt készülékeket.

Akkor, amikor a távirányítóval kikapcsoljuk a TV-t, a házimozit, a készülékek továbbra is áram alatt vannak és fogyasztják az energiát. Készenléti állapotban (stand by üzemmódban) ezeknek a készülékeknek akár 20-30 watt is lehet a teljesítményfelvétele. Annyi, mintha folyamatosan égne egy 25 wattos izzó a lakásban.

Sok készülék a napi 1-2 órás, vagy csak néhány perces működés mellett 22-23, vagy akár közel 24 órát is készenléti állapotban van. Ezért az Európai Bizottság az új készülékeknél funkciótól függően 0,5 vagy 1 W-ban maximalizálja a készenléti teljesítményfelvételt.

Mobiltelefon-töltők fogyasztása

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálta meg nemrég, hogy mennyit fogyasztanak azok a töltök, monitorok, számítógépek, amelyeket készenléti állapotban vagy a konnektorban hagyunk.

A mobiltelefon-töltők mérésekhez hat töltőt választott ki a népszerű márkák közül a hatóság, eltérő gyártási időszakokból (1998-tól 2013-ig).

Az alábbi táblázatban foglalja össze a mért eredményeket,
az éves energiafelhasználást és ennek költségét.

Ha számításba vesszük, hogy 4,1 millió magyar háztartásnál csak egy-egy töltő marad a konnektorban használatlanul, akkor láthatjuk, hogy az már 5 millió kWh energia, vagyis 188 millió forint évente.

Monitorok fogyasztása

Átlagos otthoni és irodai használat mellett a vizsgált monitorok esetében, éves szinten akár ezer forintot is megspórolhatunk csak azzal, hogy kikapcsoljuk a készülékeket.

A táblázat a készenléti állapotban felvett teljesítményt, az átlagos használat melletti energiafogyasztást mutatja fel és azt, hogy mennyit takaríthatunk meg, ha nem hagyjuk készenléti állapotban a monitort.

Notebookok fogyasztása

A mérésekhez ugyancsak három különböző notebookot választottak, kikapcsolt, készenléti/alvó, és tétlen állapotban nézték meg a teljesítményfelvételt.

A táblázatban elsőként az szerepel, hogy hányszor fogyaszt többet a legrégebbi gép a másik kettőnél, majd az, hogy mekkora lenne a megtakarítás, hogyha ezt a gépet a két fiatalabb valamelyikére cserélnénk.

Az NFH számításai alapján évente legkevesebb 200, de akár 450 forint is megspórolhat az, aki leválasztja a táphálózatról a gépet, amikor épp nem használja, vagy nem tölti azt.

Asztali számítógépek fogyasztása

A mérésekhez három különböző gépet választottunk a népszerű márkák közül, melyek a processzoroknak megfelelően három eltérő időszakból származnak. Szintén kikapcsolt, készenléti/alvó, és tétlen állapotban nézték meg a teljesítményfelvételt,

Itt elsőként az szerepel, hogy hányszor fogyaszt többet a legrégebbi gép a másik kettőnél, majd az, hogy mekkora lenne a megtakarítás, hogyha ezt a gépet a két fiatalabb valamelyikére cserélnénk.

Ennyit spórolhatsz, ha egy kicsit odafigyelsz!

Az NFH felméréséből kiderült, ha egy átlagos háztartásban egy számítógép és két mobiltöltő esetén a vizsgált készülékekkel számolva akár 69 kWh energiafogyasztás-többletet is jelenthet, ha használaton kívül nem húzzuk ki őket, ami 2585 forinttal terheli meg feleslegesen a családi kasszát évente.

Az hatóság megjegyzi ugyanakkor, a általuk vizsgált készülékeknél léteznek kevésbé korszerű készülékek is, amelyeknél a fogyasztás ennek akár a többszöröse is lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG