4p
Kevés kellemetlenebb van a mostani lakáspiaci helyzetben, mint végre találni egy lakást, ám azt végül nem olyan állapotban kapjuk meg, mint amiről megegyeztünk. Mit tehetünk, ha a szerződés ellenére nem csak a bútorokat, de még a WC-csészét is vitte magával az előző tulaj? Az OTP Ingatlanpont jelentéséből szemezgettünk.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Arról már korábban írtunk, sok magyar még azzal a lakással sem elégedett, amiben lakik, ez azonban egyre inkább halmozottan igaz azokra, akik most költöznek új otthonukba. Tavaly mintegy 150 ezer tranzakció valósult meg az ingatlanpiacon, idén pedig 5-10 százalékkal többre számítanak a szakemberek, ezzel párhuzamosan azonban megszaporodtak a panaszok a vásárlók részéről, ezt közölte az OTP Ingatlanpont a Privátbankár.hu-val.

Fütyülnek a szerződésre

Problémát jelent például, ha az eladó és a vevő nem tisztázta időben, hogy pontosan mit is ért bútorozott és bútorozatlan, illetve a szerződésben is rögzített „megtekintett állapot” alatt. A vásárlók emiatt megdöbbenve tapasztalhatják, hogy a legutóbb még ott lévő klímaberendezésnek, exkluzív konyhabútornak, a beépített szekrényeknek vagy minőségi szanitereknek csak a hűlt helye maradt. Eggyel jobb, de még mindig elkeserítő állapot, ha az előző tulajdonos nem leszerelte, csak rosszabb minőségűre cserélte a mozdítható elemeket.

Ez azonban gyakorlatilag kimeríti a vásárlók becsapását, hiszen a minőségi, stílusos bútorzattal berendezett ingatlan megjelenése már önmagában milliókat emelhet a lakás értékén. A vonzó összkép emellett komolyan hozzájárul magához a vásárlási döntéshez is, véli az OTP Ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója.

Hogyan ússzuk meg az átverést?

Havas János szerint a kellemetlen meglepetést elkerülendő nem árt szem előtt tartani néhány fontos pontot. A szerződéskötéskor például feltétlenül szerepeljen a szerződés elválaszthatatlan részét képező mellékletben, hogy mely ingóságok képezik a lakás részét. Amennyiben lakást akarunk eladni, úgy magának a vásárlónak jelent könnyebbséget, ha tételesen felsoroljuk az ingatlanban található bútorokat és beépített elektronikai gépeket, ez megkönnyíti ugyanis a döntést. Amennyiben az eladó a felsorolt tárgyakat nem adja át adásvételkor, úgy az illető felelősségre vonható és akár polgári peres eljárás is indulhat.

Eladó használt lakás a főváros V. kerületében. Forrás: MTVA, Jászai Csaba

Ha nincs ilyen szerződésünk vagy mellékletünk, akkor a vásárló hoppon maradhat, lévén nincs nyoma a megállapodásnak, a négyszemközt megkötött szóbeli megállapodást pedig szinte lehetetlen bíróság előtt bizonyítani, figyelmeztetett a szakember. Elkerülendő a félreértéses helyzeteket, a biztonságos megoldásért érdemes ingatlanközvetítő szakembert bevonni a folyamatba – úgy vevői, mint eladói oldalról –, aki formalizált dokumentumokkal és jogi segítség biztosításával szolgál a helyzet tisztán látásához, az adásvétel sikeres lebonyolításához.

Mégsem adnák? Alkudjunk meg!

Drágábban akarod eladni? Pofozd ki!

Egy kis festéssel és apróbb javításokkal akár milliókkal dobhatjuk meg az eladni kívánt lakás értékét. >>>

Havas János szerint az ártárgyalás során, ahol a felek nem kerülnek egymáshoz közelebb, szintén jó alkualap lehet, ha a bútorok is bekerülnek az árba. Ami a berendezéssel kapcsolatos tapasztalatokat illeti, a bútorozott ingatlan elsősorban fiataloknak jó opció, hiszen az önálló élet kezdetén sokan nem rendelkeznek bútorzattal. De a kiadásra szánt ingatlanoknál is fontos szempont a teljes berendezés, így a befektetőnek nem kell bajlódnia a lakás kialakításával.

A fenti példáknak pedig pont ellentéte, amikor az eladó nem visz el minden bútort, ezért a gond az új tulajdonos nyakába hullik. Ezek elszállítása költséges, persze opció lehet – ha győzi az ember kivárni – a lomtalanítás. Nagyon ritkán azonban állítólag kincseket is kifoghat a vevő egy ott hagyott értékes antikvár, festmény vagy kézműves tárgy képében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG