3p
Lépni kell, ha azt akarjuk, hogy fennmaradjon a lakáspiaci lendület: hiába érnek csúcsra az eladások, de új beruházás nem igazán van - osztja meg aggályait a Társaság a Lakásépítésért Egyesület

Reményt keltő az OTP Jelzálogbank friss elemzése, miszerint hétéves rekordot dönthet idén az újépítésű lakások eladása a fővárosban, s az, hogy fogynak az eddig eladatlan készletek. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) ugyanakkor arra is emlékeztet közleményében, hogy a GKI felméréséből az derül ki, hogy kevesebben tervezik egy éven belül a lakásvásárlást, mint negyedévvel ezelőtt, és a lakásfelújítást, -bővítést tervezők száma is csökkent az olcsó hitelek és a CSOK ellenére.

Az OTP Jelzálogbank a Budapesti Újlakás Értéktérkép alapján közölte, hogy január-június között eladott 1800 lakásnál legutóbb 2008-ban talált több vevőre. Bár a beruházói aktivitás élénkülésével idén akár 1500 értékesítési céllal épített lakást adhatnak át, ám a közlemény azt is megjegyzi, hogy a kínálat erőteljesebb bővülése nélkül év végére elfogyhat az azonnal költözhető lakáskészlet.

A GKI friss júliusi felméréséből az derül ki, hogy a következő 12 hónapban biztosan mintegy 11 ezer, valószínűleg további 55 ezer háztartásban terveznek lakásépítést vagy lakásvásárlást. Ez a biztos szándékú körben kismértékű, a valószínű szándékú körben közepes mértékű csökkenést jelez.

A TLE a fenti két adat kapcsán a a lakásépítések, és -felújítások érdemi élénkítését tartja szükségesnek, amelynek érdekében 4 pontos javaslatcsomagot állított össze:

1. Minél több európai uniós forrás felhasználása energetikai lakásfelújításokra, energiahatékony lakásépítésekre, közösségi energiahatékony bérlakásépítésekre;

2. Alacsony kamat mellett, forint alapon, hosszú távú lakáshitel bevezetése; illetve a Növekedési Hitelprogram kedvezményes forrásainak biztosítása a lakásépítést, lakásfelújítást vállaló családok számára is;

3. A szocpol-támogatást olyan szintre emelése, hogy az energia hatékony, legális lakásépítések áfa-tartalmát visszajutassa az építkező, új lakást vásárló gyermekes családoknak. Ennek alternatívájaként a lakásépítésekkel kapcsolatos áfa csökkentése 5 százalékra;

4. A lakásépítésekkel, lakásfelújításokkal foglalkozó felelős kormányzati szereplő kijelölése.

 

Privátbankár.hu vélemény

A jelenlegi kamatkörnyezetben a banki hitelkonstrukciók ma már vállalható terheket jelentenek forint alapú hitel esetében, míg az nhp lakossági irányú nyitása elképzelhetetlennek tűnik. A "felelős" kijelölése nem jelentene érdemi előrelépést, csak ha valóban "fogakat" kapna a kormányzaton belül. Az áfa-csökkentés régóta kér-követelt lépés, de egyelőre nem látszik, hogy ezt bevezetnék - holott a csehországi példa kedvező (Prága gyönyörű lett az olcsó áfa kapcsán megvalósult felújítás során.) Az áfa-szintre növelt családtámogatás az új kedvezmény, a CSOK nyomán szintén nem biztos, hogy jó időben jött javaslat, még ha kedvező hatásai lennének is. Az uniós pénzből megvalósuló energetikai fejlesztések támogatása ugyanakkor akár gyorsan is megoldható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG