4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem akarják "összezavarni" a vásárlókat - mondta a netes kereskedőóriás feje, Jeff Bezos. Az Amazon tovább akarja erősíteni a videós tartalmakat kínáló rendszerét, ám elég rossz módszert választott ehhez. A lépésből mi, felhasználók jöhetünk ki a legrosszabbul.

Eljött  az idő, amikor kénytelenek vagyunk szembenézni azzal, hogy egyes techcégek túl nagyra nőttek és sajnos egyre több az olyan eset, amikor vissza is élnek az ezzel járó hatalommal.

Jön a karácsony

Úgy tűnik, így tesz most az Amazon is: a világ egyik legnagyobb forgalmú kereskedése tegnap bejelentette, hogy felfüggeszti az Apple tv és a Google Chromecast forgalmazását, mivel az eszközök "összezavarják" a vásárlókat - írja a Bloomberg.

Mindkét eszköz egy televízióhoz, vagy bármely kijelzőhöz csatlakoztatható hardver, amelyek gyakorlatilag felokosítják a készülékeket, így a tévénken tudunk netezni, letölteni, filmeket venni és nézni, illetve elérhetjük a világhálót.

Egyetlen egy baj van velük: nem kompatibilisek az Amazon fizetős streaming szolgáltatásával, az Amazon Prime Video-val. Jeff Bezos szerint ezzel felesleges fejfájást okoznak a vásárlóknak, amit orvosolni kell. Természetesen az orvosság mi más is lenne, így karácsony előtt, mint a Fire TV, az Amazon saját gyártású streaming-kütyüje, ami olyan, mint a másik kettő. Ez az Amazon egyik legnépszerűbb terméke, a videósteamingben pedig óriási pénz van, amiből a kereskedőből szolgáltatóvá avanzsált cég még többet akar, tehát elemi érdeke, hogy a saját hardverét és a Prime Video fizetős szolgáltatást nyomassa a vásárlóknál.

Ezt még akkor is megteszik, ha ezért a vásárlók elsöprő többségét kell kellemetlen helyzetbe hozni: ugyanis a Video Prime havidíjas szolgáltatás, amit a vásárlók mindössze 20 százaléka vesz igénybe. Ahogy a Bloomberg is megvilágítja a kérdést: mi lesz azokkal a fogyasztókkal, akik Apple tv-n akarják a Netflix kínálatát böngészni?

Nem ez az első

Az Amazon egyébként nem először fitogtatta az erejét: korábban a New York-i Hachette Book kiadócsoport könyveit tiltotta le, és tette elérhetetlenné kínálatukat az oldalon, mire egyes szerzők felnyomták a céget versenyellenes tevékenység miatt.

Komoly következmények

Miért fáj ez nekünk, innen Magyarországról, ahol például a Netflix el sem érhető, de a Chromecast és az Apple tv sem vetette meg nagyon a lábát? Egyrészt azért, mert ezek a szolgáltatók - az Amazonnal együtt - szinte biztos, hogy a közeljövőben itthon is elkezdenek operálni. Másrészt azért, mert az ilyen izmozás nem kevesebb, mint a színtiszta cenzúra. Gyakorlatilag az Amazon lehetetlenné tette bizonyos vásárlóknak, hogy hozzájussanak az interneten megtalálható egyes tartalmakhoz kizárólag azért, hogy a sajátja legyen az egyetlen fogyasztható médium.

De ha ez nem ütné ki eléggé a biztosítékot, akkor gondoljunk bele abba, mit léphet erre az Apple és a Google? Ha nincs szerencsénk, akkor mindkét cég bejelenti, hogy minden eszközüket és tartalmat kivonnak az Amazon boltjából - nyilván nem teszik meg, mivel nagyon sokat buknának - viszont ami reálisabb, hogy közlik: saját eszközeiken nem teszik lehetővé az Amazon elérését. Appok törlődhetnek, a Kindle könyvolvasó szoftverét teszik tiltólistára, és az Amazonon vásárolt tartalmak használatát is lehetetlenné teszik.

Az ilyen önző lépésektől előbb-utóbb eljöhet az a rettentően buta időszak, ami az Apple első időszakára volt jellemző, miszerint mindenki csak zárt rendszerekben gondolkozik, a cross-platform lehetőségek csak akkor jöhetnének szóba, ha hackerek csinálnak hozzá keretet, a felhasználók pedig minimum 6 kütyüt visznek magukkal, minden feladatra külön-külön egyet. Ez minden lenne, csak nem felhasználó-centrikus tervezés.

Azt nem tudni egyelőre, hogy mi lesz a Google vagy az Apple válasza, de az előbbi húzza majd a rövidebbet, mivel az Apple rendelkezik saját bolthálózattal. Reméljük, hogy végül nem a felhasználók húznak majd a még rövidebbet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG