5p
KKV
Satya Nadella, a Microsoft ügyvezető igazgatója most először jár Budapesten, amióta 2014-ben kinevezték a cég élére. A cég atyaúristene bemutatta a Microsoft legújabb fejlesztéseit, miközben felvázolta a digitalizációs jövőt és a lehetőségeket a hazai üzleti partnereknek.

Satya Nadella alatt az IT-óriás hatalmas átalakuláson esett át: egy rideg nagyvállalatból úgy alakította át a brandet egy szerethető hardver- és szoftvergyártóvá, hogy közben felküzdötte magát a hatalmas pénzt hozó felhőpiac egyik legnagyobb szereplőjévé, miközben megtartotta vezető pozícióját az operációs rendszerek piacán, összességében pedig annyira bejött az új irány a cégnek, hogy egyre-másra lepik meg a negyedéves adatok a befektetőket, amit jól jelez, hogy 2014 óta a papír árfolyama több mint 50 százalékkal nőtt.

Jelentős bevételt persze az üzleti felhasználók termelnek a cégnek, őket célozta Nadella előadása is csütörtökön, a cég harmadjára megrendezett Future Decoded technológiai konferenciáját, ahol a magyar partnerek példáin keresztül mutatta be a hazai digitális átalakulás néhány mozzanatát a Microsoft szemén keresztül, miközben bemutatta, mire lehetnek képesek az új termékek és miért van rájuk szükség.

Élet-halál kérdése

A digitalizációra minden egyes cég képes kivétel nélkül, és szükségük is van rá, ha versenyképesek akarnak maradni. Nadella szerint a Microsoft célja is az, hogy ebben segítsenek, a vállalat minden egyes lépését ennek szentelik.

Alapjaiban alakítja át a vállalkozásokat a digitalizáció. Új megoldásokat jelent az üzleti modellben, a folyamatoknál és a vásárlói interakcióban is. Röviden a  vállalat egész természete megváltozik, erre az új szemléletre viszont minden cégnek szüksége van már. A Microsoft olyan szolgáltatásokon dolgozik, amelyek segíti ezt az átmenetet, amelynek három pilléréről és az azokat támogató rendszerekről beszélt Nadella.

Satya Nadella. Fotó: Privatbankar.hu
  • Újragondolt produktivitás és folyamatok

A Microsoft-vezér hisz abban, hogy a technológiának segítenie kell a figyelmünket a legfontosabb dolgokra terelnie. A mobilunknak, a mesterséges intelligenciának, a közös munkának, az üzleti alkalmazásoknak és a biztonságnak is ehhez kell alkalmazkodnia.

Tény, hogy a negyedik ipari forradalom legnagyobb vagyona az adat, amely egy nagy hálón keresztül bejárja az egész vállalkozásunkat. Ez a hatalmas adattömeg az, ami forradalmasítja a közös munkát is: látni akarjuk, hogy a kolléga, akivel beszélünk, éppen milyen projekteken dolgozik, lehetőleg valós időben. A cél viszont az, hogy ebből az adatmennyiségből sikeresen analizáljunk és jelezzünk előre dolgokat.

De a legfontosabb feladata a technológiának, hogy mindenkiből a legjobbat hozza ki a cégeknél és ez az, amit a Microsoft el akar érni: sikerült például ezt elérni a Mobilsofa vagy az Invitel esetében, amelyek úgy tudnak szolgáltatásokat nyújtani, hogy közben a belső folyamatokat már digitalizálták.

  • Építs saját robotot okosfelhőben

3 milliárd dollárt költött Európában a Microsoft, hogy meglegyen a biztonságos felhőhöz szükséges infrastruktúra. Azonban nem csak az a cél, hogy adatokat lehessen tárolni és küldeni, olyan hibrid megoldásra törekszenek, amely már a felhőben segít abban, hogy megfelelő elemzések után le tudjuk vonni a megfelelő következtetéseket, “hiszen az önvezető autó sem mozdul, ha nem tudja meghatározni, hogy mire lehet számítani az úton”. A Microsoft az Azure szolgáltatásával próbálja ezeket egy csomagba tenni.

Nadella beszélt Cortanarol is, a Microsoft asszisztens mesterséges intelligenciájáról. Szerinte nem az a cél, hogy Cortanát használják a cég partnerei, hanem az, hogy a segítségével a saját elemző mesterséges intelligenciájukat alkossák meg. Ehhez a Microsoft infrastruktúrát kínál. A Microsoft vezér a Mol-t és az Otp példáját hozta, amelyek egyaránt hasznát vették annak, hogy azt a rengeteg adatpontot, amelyekkel dolgoznak, a mesterséges intelligencia kezébe adták, ezzel időt és pénzt spórolva. Ugyanezt tette a NetPincér is, ami jól mutatja Nadella szerint, hogy az összes céget át lehet alakítani a mesterséges intelligencia segítségével.

  • Dolgozz többet, kevesebb idő alatt

“A számítási kapacitás biztos nem lesz kevesebb. Egyre gyorsabban kell egyre több feladatot megoldani”. Ami viszont szerinte igazán megváltoztatja majd a számítógépekkel való viszonyunkat, az nem a számítási kapacitás növelése lesz, hanem a felhasználói élmény. A Microsoft álmaiban a számítógép végső, tökéletes formája, amikor a szemünkön keresztül vetül ki a “kijelző” és a valóságra egy új réteg kerül, amely digitális mozgásteret alkot valódi felületen. Erre tesz kísérletet a Microsoft a HoloLens-szel.

A Microsoft új időszakát is ez a “vegyes valóság” határozza majd meg,  Satya Nadella pedig azzal a gondolattal zár, hogy nézzen ki bárhogy és legyen ott bárhol, a technológia célja végtére is az, hogy segítse az embert hatalmas dolgok végrehajtásában.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG