8p
Jó, ha tisztában vagyunk, milyen határidővel és milyen költségekkel jár, ha külföldről rendelünk. Nem árt elfelejteni azt sem, mely termékek behozatala tilos az országba, melyek a vám-és áfamentes áruk? Milyen összegig nem kell fizetnünk vámot? Összeszedtünk minden hasznos tudnivalót.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Posta Zrt. adatai szerint az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások piaca évente átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik.

Ugyanakkor az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz. Annak érdekében, hogy időben megérkezzen a csomag, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket. A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak az ilyen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig - hívja fel a figyelmet a NAV.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, stb.) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A vámkezelés, megbízás alapján a postai szolgáltató közreműködésével történik.

Áruvizsgálat történhet:

  • röntgen segítségével,
  • szükség esetén a csomag bontásával (ilyenkor a postai alkalmazott mutatja be a vámtisztviselőnek az árut),
  • kábítószer kereső kutya segítségével.

Vámmentes értékhatárok

Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik.

Amennyiben EU-n kívüli magánszemély küld ajándékot magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni.

A vámmentes értékhatárok felett az alábbi fizetési kötelezettség keletkezik:

  • Cég-magánszemély reláció
  • 0-22 euró között
  • vám- és adómentes
  • 22,1 -150 euró között
  • vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
  • 150,1- euró feletti
  • kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA
  • Magánszemély-magánszemély viszonylat
  • 0-45 euró között
  • vám- és adómentes
  • 45,1 -150 euró között
  • vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
  • 150,1-700 euró között
  • vagy a vámtarifa szerinti vámtétel, vagy – kérelem alapján – fix 2,5%-os  vám + 27% ÁFA
  • 700 euró és e felett
  • kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik:

  • hamis termékek behozatala tilos;
  • gyógyszer és gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye szükséges;
  • nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek csak külön engedéllyel hozhatók be;
  • kábítószerek nem vámkezelhetőek.

A vámkezelés akkor végezhető el, ha

  • a beérkezett áru egyértelműen meghatározható,
  • ismert az áru valós értéke,
  • a címzett beazonosítható.

Annak érdekében, hogy az csomagja mielőbb kézbesítésre kerüljön - amennyiben a rendelt áru értéke meghaladja a 22 eurós összeget –  az alábbiakra figyeljünk.

Az áru megrendelése után a csomag megérkezése előtt - a kapott ragszámra hivatkozva a Magyar Posta Zrt. részére kell benyújtani postaimport@posta.hu e-mail címre vagy a +36/1/297-11-74-es fax számra az alábbiakat:

  • vámkezelési nyilatkozat (letölthető a posta internetes oldaláról)
  • számla
  • paypal igazolás
  • rendelés-visszaigazolás (pl.: ebay)

Amennyiben a fenti adatok rendelkezésre állnak, úgy a vámkezelési kérelem benyújtásától számítva a NAV pénzügyőrei néhány percen belül elvégzik a vámkezelést. A Nemzetközi Posta Kicserélő Központ elektronikusan kéri a vámkezelést, majd a fizetendő összegek meghatározása után vámbiztosítékot nyújt és az áru kiszállításakor kell megfizetni a közterheket. Amennyiben nem állnak rendelkezésre az adatok, vagy valamilyen engedély, igazolás, stb. szükséges a vámkezelés elvégzéséhez, úgy azt a Magyar Posta kéri be az ügyfelektől. Ilyenkor az áru kiszállítása is hosszabb időt vesz igénybe, amennyiben a címzett nem bocsátja rendelkezésre az adatokat.

Kivitellel kapcsolatos szabályok

Az Európai Unió szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról egy másik tagállamba történő küldemény kiküldéséhez (pl.: karácsonyi ajándékcsomag) nem kapcsolódik vámeljárás.

Amennyiben az árukat az Európai Unión kívüli ország irányába adják fel, úgy azokat vámkezeltetni kell. A kiviteli vámeljárásokhoz nem kapcsolódik a feladó részéről vámfizetési kötelezettség.

Ha a küldemény értéke az 1000 eurót nem haladja meg, úgy a postai feladáskor kitöltött fuvarlevélen kívül egyébre nincs szükség. A feladóvevény alapján a posta az exportra szánt áruk vámkezeltetéséről gondoskodik. Amennyiben a küldemény értéke az 1000 euró összeget meghaladja, a kivitelhez Egységes Vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, amelyhez a posta vagy egyéb vámügynökség közreműködését lehet kérni.

Vannak azonban bizonyos áruk (pl.: kulturális javak, alkohol, dohánytermék, kábítószer-tartalmú gyógyszerek stb.), amelyek Európai Unión belüli vagy nem EU tagországba történő szállítása korlátozott, illetve speciális engedélyekhez kötött, valamint az egyes országok tovább szigoríthatják az egyes termékkörökre vonatkozó beviteli szabályokat.

A termék az Európai Unió más tagállamába vagy EU-n kívüli országba történő beküldésével kapcsolatban felvilágosítást az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletek, valamint a célország illetékes hatóságai adhatnak.

hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályozza minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül és azt a kulturális örökségvédelmi hatóság engedélye nélkül kísérelnek meg postán továbbítani.

Az illegális dohánykereskedelem megakadályozása érdekében a kockázatosnak minősített csomagok közül mind az import, mind az export célúakat ellenőrzik a NAV pénzügyőrei. Amennyiben bármilyen csomaggal összefüggésben gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésre, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

Néhány esetpélda:

Kínából egy darab plüss játék érkezik, amely a szállítólevélen „Toys” (játék) árumegnevezéssel és 15 EUR értékben szerepel.

A küldemény súlya, valamint a röntgenes átvilágítás alapján megállapítható, hogy az árumegnevezés helyes és az érték is megfelelő, így vám- és áfamentes kis értékű áruként bejelentettnek tekinthető, ezáltal kézbesíthető a címzett részére.

Japánból rendelt küldeményként MP3 lejátszó érkezik. A szállítólevélen árumegnevezésként „MP3” és értékként 120 USD szerepel.

A röntgenes átvilágítás és a belső áruvizsgálat alapján megállapítható, hogy az árumegnevezés rendben és az interneten fellelhető adatok alapján az érték is elfogadható. Mivel 150 EUR értékig a küldemény vámmentes, de az áfatörvény alapján adóköteles, így elektronikus úton árunyilatkozatot nyújt be a Nemzetközi Posta Kicserélő Központ, mely alapján előírásra kerül a 27 %-os áfa. A fizetendő áfa összege 120 USD, amely a vámkezelés időpontjában érvényes árfolyamon (pl. 215,21) számolva, 25.825 forint vámérték után 6973 forint. A közteher megfizetése után – melyet a Magyar Posta a kézbesítéskor szed be az ügyféltől -  a küldemény átadható a címzett részére.

Japánból magánszemélytől mobiltelefon érkezik a szállítólevélen árumegnevezésként „Gift phone” (ajándéktelefon), értékként 20 EUR szerepel.

A röntgenes áru- és csomagvizsgálat után – amelyről jegyzőkönyv készül és a Magyar Posta munkatársainak jelenlétében történik – kiderül, hogy a küldemény tartalma egy darab Iphone6 okos telefon. Mennyiségéből adódóan elfogadható lenne ajándékként, viszont az értéke nem felel meg az áru valós értékének. A címzett értéknyilatkozatot küld be miszerint a telefon értéke 520 USD, mely egyezik a vámadatbázisban szereplő értékekkel, így a vámérték elfogadható és a Nemzetközi Posta Kicserélő Központ elektronikus úton benyújtja az indítványt a magánszemélytől magánszemélynek küldött ajándék küldemények esetében alkalmazható 2,5 %-os átalányvámtétel, valamint 27 %-os áfa kulcs alkalmazásával. Számszerűsítve a fizetendő közteher 520 USD, a vámkezeléskor érvényes árfolyamon (pl. 215.21) számolva, 111.909 forint vámérték után a vám (111.909 forint 2,5 %-a ) 2798 forint, az áfa pedig (111.909 +2.798 = 114.707 forint áfaalap 27 %-a) 30.970 forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG