4p
Akárki is a felelős a világ első, globális zsarolóvírus-támadása mögött, rámutatott arra, hogy a világ nincsen felkészülve a kiberháborúra. Holott csak idő kérdése, hogy a múlt hetinél nagyobb és pusztítóbb kibertámadás érje a világot. Az amerikai kiberparancsnokság folyamatosan figyeli és tippekkel látja el a német és brit szövetségeseket a választási kampányuk alatt folyó orosz hacker-támadásokkal kapcsolatban.

A világ eddigi legnagyobb globális zsarolóvírus-támadása során múlt pénteken és szombaton 99 ország mintegy 74 000 számítógépét támadták meg.  Ennek során leállásokat okoztak a brit egészségügyi rendszerben 21 kórház számítógépén, amely során megszűnt a hozzáférés a röntgenképek archívumaihoz, a telefon- és riasztórendszerekhez, valamint a páciensek adminisztrációs rendszereihez.  Lebénult a német vasút tájékoztató rendszere, az orosz belügyminisztérium és jegybank mintegy 1000 gépe és az amerikai FedEx logisztikai cég is.  Franciaországban a Renault ideiglenes leállította a gyártást számos üzemében, miközben támadások történtek spanyol. portugál, svéd, tajvani, szlovén és ukrán cégeknél is.

Mit tehetünk mi?

A zsarolóvírusok - vagy angol nevükön ransomware-ek - olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva titkosítja a fájlokat, és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen.  A számítógépek tízezreit blokkoló WannaCry nevű zsarolóvírust – amely 300-600 dollárt követelt egy-egy blokkolt gép feloldásáért – lényegében véletlenül sikerült megállítani.  A szakértők figyelmeztetnek, hogy a szoftvereket mindig a legmagasabb fejlettségi szinten kell tartani.  Másrészt nem szabad túl gyorsan egy bejövő email-re kattintani, hanem a hír hihetőségét előbb ellenőrizni kell.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy kik állnak a globális támadás mögött?  A jelek arra mutatnak, hogy az orosz Shadow Brokers nevű csoport lehet az, amely az interneten tavaly óta terjeszti az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, az NSA-től ellopott, Eternal Blue-ként ismert hekker-programot. A mostani számítógépes támadássorozat elkövetői feltehetően az NSA-kódokat felhasználva fejlesztették tovább a WannaCry vírust, képessé téve arra, hogy magától terjedjen el nagy számítógépes rendszerekben.

A világ nincs felkészülve

A Kaspersky Lab kiberbiztonsági szakértője, Aleksz Gosztev is az orosz csoportot nevezte meg.  Paul Bantick, a Beazley kiber-szakértője szerint az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt a zsarolóvírus támadások száma.  Elmondható, tette hozzá, hogy csak idő kérdése, hogy egy ennél nagyobb és pusztítóbb kibertámadás érje a világot.  De akárki is a felelős a világ első, globális zsarolóvírus-támadása mögött, egy dolgot megmutatott számunkra: mégpedig azt, hogy a világ egyáltalán nincsen felkészülve a kiberháborúra.

Egy nappal a támadás megkezdése előtt a kiberbiztonságról írt alá elnöki rendeletet múlt csütörtökön az amerikai elnök.  A rendelettel a Trump a szövetségi kormányzat számítógépes rendszereinek és az országos infrastruktúra fontos elemeinek védelmét kívánja biztosítani a számítógépes támadások ellen.

Az amerikaiak súgnak

Káncz Csaba
Az amerikai szövetségi intézmények, és főleg a két párt számítógépes rendszerei ellen elkövetett hackertámadások a tavalyi elnökválasztási kampány fontos - és elemzők szerint az elnökválasztás eredményét is befolyásoló - tényezői voltak.  Amerikai hírszerző szervezetek igazolták a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton és pártja számítógépes rendszerei elleni hackertámadások tényét, és egyes elemzők ezeknek az Oroszországnak tulajdonított beavatkozásoknak is tulajdonítják Clinton vereségét.

Mike Rogers admirális, az amerikai kiber-parancsnokság feje elmondta múlt kedden a Szenátus védelmi bizottsága előtt, hogy Washington folyamatosan figyelte és tippekkel látta el a francia szövetségest az elnökválasztás alatt történt orosz hacker-támadások kapcsán.  Rogers hozzátette, hogy hasonlóan járnak el a német és a brit szövetségeseknél is, ahol már választási kampány folyik.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG