3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Észak-Korea ismét rakétakísérletet végzett. Ez mostanában előfordul, de most nagyon célzott volt a lövés. Japán irányába történt, a Japán-tengerre, épp mikor a japán miniszterelnök az amerikai elnöknél vendégeskedik, hogy fenntartsa a két ország közti sok évtizedes szövetségesi viszonyt.

A lényegében barátok nélküli, az egész világgal dacoló kis országnak megtetszhetett, hogy Donald Trump elnökségének első heteiben bizonytalanság keletkezett, összeomlani látszottak a sok évtizedes szövetségi viszonyok. Ilyenkor lehet remekül helyezkedni, vagy legalábbis felmérni, mennyire megosztottak az ellenségek. A teszt nem biztos, hogy a legokosabb volt, hisz minden jel arra utal, hogy ha valakivel máris szorosra fűzte a viszont Trump, akkor az Japán. A jen gyengesége miatti morgás nem kezdte ki a szövetséget.

Trumptól függnek

A BBC szerint Dél-Korea maga is azt közölte, hogy ez a provokáció Trump megtesztelése volt. A japán miniszterelnök pedig egyenesen Trump mellett állva ítélte el a rakétakísérletet. Dél-Korea és Japán érthetően félnek az egyébként hozzájuk képest jelentéktelen erejű országtól: az atomfegyvereket és rakétákat fejleszt, és ha ebben eléggé előrehalad, ők maguk nukleáris fegyver híján tehetetlenek vele, még megelőző csapást sem tudnak mérni, Dél-Koreán ráadásul még ez sem segítene a közelség miatt. Így mindketten Amerika elrettentő erejétől függnek, szükségük van a védőpajzsra, és ezt tesztelgeti Észak-Korea.

A szövetség élt, él, élni fog

Trump tömören és lényegre törően adta meg azt a választ, amire Észak-Korea kíváncsi volt: Amerika nagyszerű szövetségese, Japán mellett áll, 100 százalékig. Trump tanácsadója, Stephen Miller vasárnap a Fox Newsnak azt nyilatkozta: az üzenetünk, hogy megerősítjük létfontosságú szövetségesi kapcsolatainkat a környéken, azért, hogy elriasszuk Észak-Koreát attól a növekvő ellenségességtől, mondhatni fenyegetéstől, amit a kommunista állam az utóbbi években mutat.

A Nato és az EU egyaránt elítélte a kísérletet, ezzel jelezvén, hogy egyáltalán nem lazult fel egyik szövetség sem, főleg Észak-Koreával szemben. Kína, aki kevésbé ellenséges Észak-Koreával, bár az atomkísérleteit nagyon elítéli, eddig nem nyilatkozott, Észak-Korea maga pedig meg sem erősítette még a rakétakilövést, amit főleg Dél-Korea figyelt meg, de Amerika is beszámolt róla, hogy észlelte. A rakéta 550 km magasságig emelkedett, és 500 km-t tett meg, mire a Japán-tengerbe esett. A rakéta maximális hatósugara 4000 km, így ha az amerikai kontinenst nem is, az USA felségterület Guam szigetét már eléri.

Túllőni a célon: öngyilkosság

Szakértők szerint direkt nem akarták messzebbre lőni a rakétát, nehogy Japán területét elérje, hisz az háborús cselekmény. Kim Dzsong Un még januárban jelezte, hogy közel áll olyan nagy hatótávolságú rakéták teszteléséhez, melyek nukleáris robbanófejet vihetnek Amerikáig, bár szakértők szerint ez még nem jön össze neki egy darabig. Trump válasza tömör volt: ez nem fog megtörténni.

James Mattis amerikai védelmi miniszter a múlt héten Dél-Koreában tett látogatásán elmondta, hogy ha nukleáris fegyvert használ Észak-Korea, akkor hatékony és mindent elsöprő válaszra számíthat. Ez nyilvánvalóan az ország porrá zúzását jelentheti csak, mégpedig olyan sebességgel, hogy második nukleáris fegyvert már ne tudjon elindítani. Egyúttal megerősítette, hogy még idén amerikai védelmi rakétarendszert telepítenek Dél-Koreába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG