3p
Az amerikai alelnök szerint van még esély arra, hogy békés úton elérhető a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése, Kína közreműködésével. Kína az egyetlen, aki korábban jó viszonyt tartott fenn Észak-Koreával, így feltehetően most is tud tárgyalni vele, és neki sem hiányzik egy háború a szomszédban.
Katonai szakértők által KN-08-as interkontinentális ballisztikus rakétaként azonosított rakéták a kommunista Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen születése 105. évfordulójának alkalmából rendezett katonai díszszemlén a phenjani Kim Ir Szen téren 2017. április 15-én. (MTI/AP/Wong Maye-E)

Miután Észak-Korea egymás után több kísérleti atomrobbantást és rakétaindítást végzett, Donald Trump amerikai elnök ígéretet tett, hogy nem várja meg, amíg az ország képes lesz akár Kaliforniát is elérni rakétáival, ha máshogy nem megy, megelőző csapással is megakadályozza ezt. Addig viszont erőfeszítéseket tesznek, hogy megpróbálják Észak-Koreát rábírni a leszerelésre, és ebben az egyetlen reményük Kína, amely eddig szót értett az országgal.

Az északi szomszéd

Most Mike Pence alelnök azt mondta, hogy Kína eddigi erőfeszítései biztatóak, és egyetértés van abban Kína és az Egyesült Államok között, hogy veszélyt jelent a világra az észak-koreai atomfegyverkezés. Miután Kína szomszédos Észak-Koreával, egy esetleges háború számára is veszélyes lenne, hisz nem zárható ki, hogy Kim Dzsong Un bevetné atomfegyvereit, amennyiben működőképesek. A héten mindenesetre megfenyegette Amerikát, hogy nukleáris csapást mér rá, de Dél-Koreának és Japánnak is jutott a fenyegetésből.

Megismételt fenyegetés

Az észak-koreai külügyminisztérium pénteki megismételt fenyegetése a Reuters szerint így hangzik: Miután megfelelő nukleáris fegyverzettel rendelkezünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat az amerikai nukleáris fenyegetés ellen, a totális háborúra habozás nélkül totális háborúval válaszolunk, a nukleáris háborúra pedig a saját nukleáris csapásainkkal, és az Egyesült Államokkal vívott háborúból győztesen fogunk kikerülni.

Kubai minta

Hasonló fenyegetések már korábban is elhangzottak, mindazonáltal Amerikai és Japán is túl kockázatosnak tartja, ha eljut az észak-koreai rezsim arra a szintre, ahol fenyegetését be is tudja váltani, ezért bármi áron szeretnék ezt megakadályozni. A békés megoldást egyedül Kína tudná összehozni, feltehetően egy olyan javaslattal, hogy Észak-Korea feladja nukleáris programját, cserébe Kína garantálja, hogy senki nem támadja meg az országot. Hasonló megegyezés született 1962-ben a kubai rakétaválság megoldására is: a Szovjetunió elvitte atomfegyvereit, Amerika pedig garantálta, hogy nem rohanja le Kubát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG