6p
Szinte minden külföldi lap szerint kudarcot jelent Orbán Viktornak a tegnapi népszavazás, az érvénytelenségét együtt emlegetik a nemek magas arányával. Sűrűn emlegetik annak kiugró költségeit és hatalmas propaganda-hadjáratát, van, aki autoriternek nevezi a kormányfőt, más populistának. Pont annyian szavaztak nemmel, mint két éve a jobboldalra.
Orbán Viktor miniszterelnök MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyarok kudarcot okoztak Orbánnak az EU menekültpolitikájáról szóló szavazáson – írta a Bloomberg. Az ez után következő két kiemelt mondatban az következik, hogy a részvételi arány nem érte el az érvényességhez szükséges mértéket, illetve hogy a szavazatok 98 százaléka Orbán menekültkvótát elutasító álláspontját támogatta.

Annak ellenére, hogy Orbánnak az Angela Merkel nyitottkapu-politikáját ellenző politikáját a szavazatok túlnyomó többsége támogatta, ez csalódás a miniszterelnöknek. De a 2018-as választásokig még kihasználhatja ezt az eredményt. Említik, hogy alkotmány-módosításra készül és elsöprő győzelemről beszél.

Részleges győzelem

A magyarok Magyarország autokrata miniszterelnökének, Orbán Viktornak részleges győzelmet nyújtottak át vasárnap, amikor a túlnyomó többségük nemmel válaszolt a kérdésre, hogy elfogadnak-e több migránst, ám nem adtak neki elegendő szavazatot az érvényességhez. Hogy most mit akar Orbán csinálni, az rejtély – írja a New York Times.

Megemlítik, hogy Orbán 2015-ben azzal „csinált nevet magának”, hogy szigorúan őrzött penge-szögesdrótot húzott fel az ország déli határára, hogy megállítsa a Magyarországra tartó migránsok áradatát. A kontinens vezetői nagy figyelemmel kísérik, hogy mit fog csinálni ez után – írják. Említik az alkotmánymódosítást és az előre hozott választásokat, mit lehetséges következményt, és magyarországi kutatókat és ellenzéki politikusokat szólaltatnak meg.

A miniszterelnök azt állítja...

Magyarország miniszterelnöke azt állítja, hogy az EU-s migránskvóta-szavazás eredménye győzelem – hangzik a brit BBC News cikkének címe. Megírják, hogy a kormány kötelezőnek tekinti a szavazás eredményét politikailag és jogilag is, az ellenzék szerint viszont a kormánynak nincs meg a szükséges támogatottsága.

A népszavazás eredménye egyszerre lesújtó vereség és nyomatékos győzelem a miniszterelnök számára – kommentálja a cikk. Egyrészt a miniszterelnök egy különösen nagy, drága és könyörtelen EU-ellenes és migráns-ellenes kampányt hajtott végre, mégsem sikerült a magyarokat meggyőznie, hogy szavazzanak.

Világgá lehet harsogni

Másrészt pedig akik szavaztak, azoknak túlnyomó többsége mellette szavazott, ami lehetővé teszi, hogy világgá harsogja: nagyobb hányadban szavaztak az EU-migránskvóta ellen, mint 13 éve az EU mellett. Részletezik EU-ellenes politikáját, de hozzáteszik, hogy azért a „Huxit”-re, az EU-ból való magyar kilépésre nem szólít fel, mert az ország gazdasága túlságosan is függ az EU-támogatásoktól.

A polarizáció fatális élvezete” címmel közölt kommentárt a svájci Neue Züricher Zeitung. A szerző szerint Orbánnak csak a saját támogatóit sikerült az urnákhoz szólítania.

Siker az ellenzéknek is

Ebből egy széles körű támogatottságot levezetni se nem legitim, se nem demokratikus. Bár majdnem mindenkik aki szavazott, elutasította a menekültkvótát, ez nem meglepetés. Az viszont igen, hogy ennyien otthon maradtak vagy nemmel szavaztak, és ez siker a gyenge baloldali és liberális ellenzék számára.

Alaposan el tudták sózni Orbán politikai levesét” - teszik hozzá. Emlékeztetnek arra, hogy a 3,2 millió szavazó, aki most Orbán mellett szavazott, pontosan annyi, mint akik a legutóbbi parlamenti választáson Orbánra vagy a jobboldali radikális Jobbikra adták le a szavazatukat. Azt is elmagyarázza a cikk, miért volt az egész kezdettől fogva antidemokratikus, például hecckampányról beszélnek és autoriter vonásokat emlegetnek.

"Orbán veresége"

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung vieótudósítása „A menekült-népszavazás kudarcot vallott” címmel jött le, majd pedig az érvénytelenségét hangsúlyozták. A kommentárjuk címe pedig egyszerűen „Orbán veresége” lett.

Mindjárt a cím után megemlítik, hogy rossz nyelvek szerint a világ legdrágább népszavazását sikerült összehozni (más lapok is gyakran emlegetik a költségeket). Aztán egy viccet is megeresztenek: mi a különbség az osztrákok és a magyarok között? Az osztrákok a választás után sem ismerik annak eredményét, a magyarok már a választás előtt tudják.

Hangerő=fájdalom?

Az irónia ez után sem fogy el. Azon a hangerőn, amellyel Orbán az állítólagos győzelmét ünnepli, le lehet mérni, mennyire fájhat neki a pofon – állítják. Emlékeztetnek rá, hogy a népszavazás nélkül is meg lehetett volna hozni mindazokat a törvényeket, amelyeket most meg akarnak.

A lap szerint a népszavazás inkább az ellenzék kordában tartására szolgált volna, de az állampolgárok észrevették, hogy itt nem egy fontos döntésről van szó, nem hittek a propaganda-gépezetnek.

Orbán lelepleződött?

Orbán a szavazást harci feladatnak tekinti – írja a Die Welt. A következő mondatban arról beszél, hogy pofon Orbán Viktornak, ahogy Brüsszel megkönnyebbüléssel reagált a népszavazás eredményére. Orbán kudarca, vitatott népszavazás, érvénytelen – ezek a kulcsszavai a Der Spiegel cikke elejének is. A magyarországi népszavazás a menekültek elosztásáról kudarcot vallott – írja a Die Zeit is egy videó fölé.

Sokkal keményebb a Die Zeit kommentárja, amelynek címe: „Ilyen, amikor a populista lelepleződik”. Csűrhetjük, csavarhatjuk, ahogy akarjuk, ahogy ezt Orbán már meg is teszi, de a magyar miniszterelnök számára nem jól alakult a népszavazás.

Három magyarázat

Ez után három lehetőséget vázolnak fel. Az egyik szerint Orbán menekültpolitikájának kisebb a támogatottsága, mint eddig hitték – augusztusban a magyar lakosság 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem akar több menekültet befogadni. A második szerint a populista a vereségben mutatkozik meg.

Nemrég ugyanis még csak 50 százalékos részvétel felett tartották értelmét a népszavazásnak, ma arról beszélnek, hogy ez lényegtelen és lehengerlő győzelemről beszélnek. „Ez a populizmus logikája” - teszik hozzá.

A harmadik verzió pedig az, hogy a mindenféle nyilatkozatok ellenére a népszavazás kezdettől fogva lényegtelen volt és nem változtat a kormány politikáján.

Xenofób kihívás

A spanyolországi La Vanguardia tegnap esti tudósításának címe, hogy a népszavazás nem éri el az érvényességi határt. Orbán Viktor mondatait idézik, de idézőjelbe teszik azt, hogy az eredmény csodálatosan jó.

Az El País pedig így kezdi: „Az alacsony részvétel gyengíti Orbánnak az EU-val szembeni xenofób kihívását”. (Xenofóbia=idegengyűlölet, a szerk.) Annak ellenére, hogy a szavazás jogilag nem érvényes, a kormány törvényváltoztatásokat tervez a menekültek befogadásával kapcsolatban - folytatják.

(Olaszországi véleményekről itt írtunk.)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG