6p
Megfelelő energetikai állapotú lakásokban versenyképes, sőt, akár jelentős megtakarítást hozó megoldás lehet a távfűtés.

A távhő a városi hőellátás kényelmes, ár-érték arányban és az ellátásbiztonság szempontjából is ideális megoldását jelenti. Legyen szó fűtésről vagy melegvíz-ellátásról, a távfűtés modern, környezetbarát, biztonságos és versenyképes árú hőellátási mód. A fűtést és a használati meleg vizet biztosító távfűtés más fűtési módokhoz viszonyított előnyei kézzelfoghatók és azonnal jelentkeznek, írja összeállításában a Főtáv Zrt.

A nagyvárosi környezet számos előnye mellett jó néhány megoldandó problémát is jelent az itt élők számára. A közlekedés és az épületek hőellátása jelentős forrása a légszennyezettségnek. Joggal merül fel a kérdés, hogy létezik-e olyan technológia, amely egyszerre járul hozzá a kényelmes, élhető és egészséges városi léthez, miközben a családok kiadásait is csökkenti. A választ egyre több budapesti számára is a távfűtés jelenti. A lakott területektől távoli, szabályozott hőtermelés úgy juttatja el a hőt a sűrűn lakott városrészekre, hogy az nem kapcsolódik helyben semmilyen károsanyag-kibocsátással.

Előnyök hosszú sora

A folyamatos távhőszolgáltatás előnyei nem merülnek ki abban, hogy a lakásokban vagy a lakóházakban elhelyezett, gázüzemű kazánokkal szemben nem kell sem tárolni, sem elégetni helyben semmilyen tüzelőanyagot. Így nemcsak a zsúfolt területek levegője lesz tisztább és egészségesebb, de a lakók sokkal nagyobb biztonságban is érezhetik magukat, hiszen

  • nincs ami szivárogjon,
  • elégesse az oxigént,
  • szénmonoxidot juttasson a lakótérbe vagy
  • szélsőséges esetben felrobbanjon.

A korszerű épületekben, szabályozható távfűtéssel elérhető megtakarítások sora sem ér ott véget, hogy sem a kémény felújítására, sem a kazán karbantartására vagy cseréjére nem kell költeni.

Ha összehasonlítjuk a távhő és az egyedi fűtési módok – például a lakásban vagy a társasházakban működő gázkazánok – költségeit, beleértve a karbantartást és az eszközök időszakos cseréjét is, akkor kiderül, hogy nem a távfűtés más hőellátási módokhoz viszonyított nagyobb kényelme és biztonsága nem vagy alig kerül többe, de akár csökkentheti is a háztartások energetikai kiadásait.

Biztonság versenyképes áron

A Főtáv Zrt. összeállításában egy konkrét, a távfűtés rendszeréhez csatlakozott, Budapest-belvárosi társasház adatain alapuló modellszámítása szerint az üzemeltetési költségeket, illetve a kazáncserére képzett tartalékot is figyelembe véve akár 3–4 százalékkal is kevesebbe kerülhet a fűtés és a melegvíz-ellátás a távfűtéssel, mint a gázüzemű kazán használatával. A kisebb lakásoknál magasabb, a nagyobb alapterületűeknél a technológia jellegéből adódóan kisebb a fajlagos megtakarítás értéke. Bármekkora is azonban a lakótér, a távfűtés kézzel fogható pozitív tulajdonságai, kényelmi és biztonsági jellemzői a gázfűtéshez képest versenyképes áron állnak a lakók rendelkezésére.

Költségek (bruttó, forint  havonta)

Nem véletlen, hogy az Európai Unió éghajlatvédelmi stratégiája is a megújuló energia alkalmazását, illetve az energiafelhasználás hatékonyságának növelését szorgalmazza – a távhő ehhez nem kis részben képes hozzájárulni. Emellett egyre több nagyváros fejleszti rohamléptekkel távfűtését, belátva, hogy a lakók növekvő környezettudatosságának megfelelő hőellátásra van szükség.

A távhő nem panelfűtés

Az elmúlt évtizedek folyamatos fejlesztései eredményként a Főtáv távhőrendszere nyugat-európai színvonalú, hővesztesége alacsony. Egyszerűsége, tisztasága miatt egyre többen tudják: a távhő ma már nem a lakótelepek korszerűtlen fűtési módja. Lakóparkok és modern, a legszigorúbb környezetvédelmi minősítésekkel rendelkező irodaházak, trendi középületek vagy akár a budapesti állatkert is bizonyítja, a távhő új szakaszba lépett és az okos jövőt hozza el minden felhasználó számára.

Csak Budapesten minden 10-10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást, évi 8 ezer tonna, az üvegházhatásért részben felelős széndioxid kibocsátásától is megkímélve a várost, lehetőséget adva a megújuló energia felhasználására is. Az egyedi fűtési rendszereknél emellett az elöregedés, illetve az elmaradt karbantartás miatt veszélyessé váló füstgázelvezető rendszerek egyre több szénmonoxid-mérgezéses tragédiát okoznak. A távfűtésnél nincs helyi kibocsátás, így nem fenyegeti az otthonokat ez a veszély, ráadásul a több százezer forintos kéményfelújításoktól, illetve az ezzel járó szabadnapok kivételétől is mentesülnek a felhasználók.

Ma Magyarországon minden hatodik ember távfűtéses lakásban él, és ez a szám egyre bővül: több mint 650 ezer otthon élvezheti a távfűtés előnyeit. A Főtáv elsősorban meglévő vezetékek bővítésével, illetve újak létesítésével tervezi növelni azon területet, ahol elérhető a távfűtés, többek közt Zuglóban, Kőbányán és Angyalföldön is. A Főtáv szolgáltatásai jelenleg 23 budapesti kerületből 17-ben érhetők el.

A modern világ korszerű hőellátása

Az Európai Unió szerint a távhő jelentősen hozzájárulhat az energiaárak csökkenéséhez a kontinensen a következő évtizedekben. Alacsony ára, megbízhatósága és biztonsága mellett a zöld gondolat az, amely egyre népszerűbbé teszi a távfűtést, nemcsak a legmodernebb, ökotudatos lakásokban, de irodákban, bevásárlóközpontokban és egyéb középületekben is - írja a Főtáv.

Európa és a világ számos országában reneszánszát éli a távhő felhasználása. A jellemzően a második világháború után kiépített rendszerek folyamatos fejlesztésével mára globálisan is az egyik legfontosabb környezetbarát, hatékony energiaellátási technológiaként tekintenek a távfűtésre.

Svédország minden városában van távfűtés, a többlakásos házak és intézmények több mint háromnegyede távhővel fűtött. Finnországban 50 százalék feletti a távhő részaránya a fűtésben és a melegvíz-ellátásban, Dániában pedig a fűtés és melegvíz-ellátás 60 százaléka származik ilyen forrásból. Nagy-Britanniában a következő másfél évtizedben óriási bővülésre számítanak a távhő szempontjából: a jelenlegi 2 százalékos háztartási arány 2030-ra 20 százalékra nőhet. Ausztriában a bécsi távfűtés nem csupán alacsony árának és minőségének, hanem a fenntarthatóság, ellátásbiztonság, stabil tarifák és a kényelem biztosításának is köszönheti 37 százalékos részarányát a város hőellátásában. New York városában a XIX. század vége óta üzemel a gőz hőhordozójú távfűtési rendszer a sűrűn lakott manhattani területeken. Az ázsiai országok közül Japánban, ezen belül is Tokióban jelentős a távhő jelenléte, míg Kína északi részén a széntüzelés és a közlekedés okozta, gyakran már komoly egészségügyi kockázatokat is rejtő légszennyezettség elleni harc eszközeként alkalmazzák a technológiát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG