4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A számítógépeken, telefonokon egyre több adatot gyűjtenek be rólunk, nagy részét magunk szolgáltatjuk, csak épp nem tudjuk, hogy mit tárolnak el belőle, és az hová kerül. Nézzük, mi is az a bizonyos felhő, és adataink a ködbe vésznek-e, vagy nagyon is előszedhetőek, esetleg illetéktelenek által is?
Szerverszoba. Forrás: Wikimedia Commons

Mit tárol Zuckerberg?

Egy osztrák Facebook felhasználó, Max Schrems úgy döntött, hogy utánanéz, mi mindent tárolnak róla. Kikérte az összes eltárolt adatát, mire küldtek neki egy CD-t, ami egy 1222 oldalas dokumentumot tartalmazott. A dokumentum puszta mérete a BBC szerint arra enged következtetni, hogy a Facebook nagyon sok mindent szeretne tudni 1,65 milliárd felhasználójáról, különben ennyi információt (például a törölt beszélgetéseket) szükségtelen lenne neki tárolni.

A méretes dokumentum Schrems ismerőseinek telefonszámait és email címet tartalmazta, rajta volt minden számítógép és telefon, amivel belépett, minden esemény, amire meghívták, mindenki, akit valaha ismerősének jelölt vagy közülük törölt, és ami a legzavaróbb lehet: összes privát levelezése, köztük a töröltek is. Márpedig ebből lehet általában a legtöbb, hisz a fél világ egyfolytában telefonját nyomogatja, jórészt a Facebook üzenőfelületén írogatva egymásnak.

Rengeteg adat

Schrems azt mondja, ő alig használta a Facebookot az átlaghoz képest, de 3 év alatt még így is ennyi anyag jött össze. Mennyi lehet akkor egy átlagos felhasználóról, aki örökké telefonját nyomogatja? Ráadásul Schrems úgy gondolja, hogy nem adtak ki neki minden adatot, például azokat, hogy milyen weboldalakat nézegetett és meddig. A Facebook ráadásul nemcsak közvetlen felhasználóinak adatait gyűjti, hanem bárkiét, pontosabban bármelyik gépét, amelyről valaki az oldal nyilvánosan elérhető tartalmát nézegeti. Igaz, ez más weboldalaknál is így van.

Lényeg, hogy a különféle alkalmazások rengeteg adatot gyűjtenek rólunk és tárolják azokat valahol a felhőben. A kérdés, hogy mi is ez a felhő, mennyire biztonságos, és mire használhatják az adatokat? A világ felhőjének, ha mondhatjuk így, felét négy nagy cég ellenőrzi: az Amazon, a Microsoft, a Google és az IBM. Közülük az Amazon a legnagyobb, a piac harmada az övé, és 35 különböző helyen tárolja az adatokat úgynevezett szerverfarmokon, ezekből áll össze maga a felhő.

Nem védhető 100 százalékosan

A biztonság szempontjából az egyik nehézség abból adódik, hogy a felhő globális, vagyis a szerverfarmok a lekülönbözőbb helyeken találhatók, a köztük történő adatáramlás pedig végképp nem ismer országhatárokat. Így az adott cég lehet, hogy maximálisan vigyáz a biztonságra és a diszkrécióra, de ezt egy adott helyen csak az adott ország törvényeinek megfelelően teheti, esetleg az ország biztonsági szerveire bízva, illetve az ország törvényeitől függően más is hozzáférhet, például bűnüldözési célból.

Az adatok elvesztésének veszélye nem fenyeget, mert ugyan előfordul, hogy valahol hiba lép fel vagy esetleg rosszindulatú támadók adatokat törölnek, de azokat mindig sokszorosítva, több helyen tárolják, így mindig marad olyan másolat, ahonnan visszanyerhetőek. A Google is elmondta, hogy egy gmail-fiók adatait több szerveren, több országban tárolják. Ugyanakkor a többszörös tárolás mellett megnő annak az esélye, hogy bármennyire is vigyáznak a biztonságra, egy-egy hackertámadás célba érhet, és illetéktelen kezekbe kerülhetnek az adatok. Éppen ezért olyan érzékeny adatokat, mint például bankkártyák adatai, jelszavak, vagy olyan személyes képeket vagy adatokat, amiket semmiképp nem szeretnénk ha mások láthatnának, nem célszerű a felhőbe bocsátani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
Vásárló Hányszor kell mosni a paplant?
Buksza blog | 2024. március 15. 13:28
A matracokat kínáló cégek reklámszövege, hogy a termékeikben rejlik a zavaró álmok nélküli alvás titka. Kevesen tudják, hogy a jó matracnál egyszerűbben is tehetnek valamit a pihentetőbb alvásért.
Vásárló A „méret a lényeg” jegyében akar megújulni a Meki
Buksza blog | 2024. március 15. 10:21
Még az infláció megugrása előtt az embereknek több pénzük volt arra, hogy gyorséttermekben egyenek, és a McDonald’s azt vette a fejébe, hogy a jövőben visszatér ehhez.
Vásárló Teljes átalakulásról döntött a Decathlon, a magyar boltokat is érinti a lépés
Buksza blog | 2024. március 13. 12:39
Nagy lehetőségek nyíltak meg a francia Decathlon sportáruházlánc marketingesei előtt, a vállalat ugyanis a feje búbjától a talpáig átszabja imázsát azzal az ambícióval, hogy sportmárkává váljon.
Vásárló Az Aldi bátor lépésre készül, a jövőben összesen 800 üzletet nyitna az amerikai piacon
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 12. 16:29
A kiskereskedelem a fejlett országokban a legkeményebb versenypiacok közé tartozik, ám ezen belül vélhetően az Egyesült Államokban kell a legjobban megharcolni a vevőkért. Úgy tűnik, az Aldi nem riadt meg ettől.
Vásárló Környezetbarát megoldás a kellemetlen szagok megszüntetésére a lakásban
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 17:47
Az ózon kitűnően alkalmas a szagok semlegesítésére, ezért az ózongenerátorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különösen olyan helyeken, ahol kiemelten fontos a kellemetlen szagok megszüntetése, a tiszta, friss környezet megteremtése.   
Vásárló Mosdószekrény-választás a praktikum és esztétikum jegyében
Márkázott tartalom | 2024. március 11. 13:57
A fürdőszoba egyik legpraktikusabb és legdominánsabb eleme a mosdószekrény. Sokan úgy vélik, hogy egyszerű kiválasztani azt az egyet, ami a fürdőhelyiségbe kerül, ez azonban nem feltétlenül van így, hiszen a széles körű választék könnyen bizonytalanná teheti a vásárlót.
Vásárló Megalapozottnak látszik a piros pont, amit a Tesco kapott
Buksza blog | 2024. március 11. 12:13
Növelni tudta piaci részesedését az Egyesült Királyságban a Tesco szakértők szerint annak köszönhetően, hogy tőzsdén jegyzett vállalatként jobb pénzügyi helyzetben van versenytársainál.
Vásárló Újabb forradalom indul az otthoni mosógépeknél, nyugdíjba mehetnek a kapszulák
Buksza blog | 2024. március 11. 10:33
Változást hoztak a mosásban a kapszulás mosószerek, amelyek célja a hagyományos mosószeres flakonok kiváltása volt kapszulákkal, ám úgy fest, egy évtizeddel megjelenésük után eljárt felettük az idő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG