Hirdetés
Hirdetés

Nagy változás jön a kenyereknél – ettől lesz drágább az életünk?

2017. június 19., 16:07

Csütörtöktől egészségesebb alapanyagokból kell készíteni a péktermékeket.

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai csütörtökön lépnek hatályba, ezek alapján pedig alapján pedig minden kenyérfélének növelni kell a gabonatartalmát. A rozskenyerekben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalmat, a rozsos kenyérnél pedig 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat. A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyereknél várható, június 22. után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Ehhez eddig elég volt 5 százaléknyi ilyen lisztet használnia a pékeknek.

Módosulnak emellett a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is, előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet. A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Ezentúl azonban ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában és az üzletben is.

Hirdetés
Forrás: Privátbankár Árkosár felmérések
Forrás: Privátbankár Árkosár felmérések

Többet több pénzért?

A Magyar Pékszövetség elnöke, Lakatos Tibor szerint ugyanakkor nem kell számítani arra, hogy a felhasznált alapanyagok arányának változása miatt drágulna a kenyér. A pékek egyébként féléves türelmi időt kapnak a változások bevezetésére, a vásárlók pedig ezentúl jobb ízű és minőségű kenyeret kapnak a pénzükért. A Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár felmérése szerint ugyanakkor nincs szükség nagy változásokra ahhoz, hogy a kenyér tíz százalék feletti mértékben dráguljon egy év alatt, cikkünket a témában itt olvashatod. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Azt hitted, hogy csak a magyar kormány bonyolít mindent túl? Tévedsz!

Sokat szoktak panaszkodni a hazai túlságosan bonyolult kormányszervezetre, ám míg nekünk csak a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátására van kormánybiztosunk, addig Kínában az időjárás átalakítására is külön hivatalt tartanak fent. De milyen furcsa kormányügynökségek léteznek még?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?