6p
Itt a szeptember és csak kapkodjuk a fejünket: nem elég, hogy tipikusan ez a legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónap, jön egy csomó fontos adat, az amerikai elnökválasztás közeledtéről pedig nem is beszéltünk még. Trader legyen a talpán, aki eligazodik ilyenkor, úgyhogy megkérdeztük segítségképpen a hazai befektetőket, ők mit gondolnak, milyen hónap áll előttünk és mik a fontosabb irányok a meghatározó piacokon.

Beköszöntött a szeptember, mindenki szerencsésen visszaért a nyaralásból. A befektetői tekintetek újra szorosan a tőzsdére szegeződnek a lagymatag augusztus után. Fontos eseményeknek lehetünk tanúi az elkövetkezendő négy hétben, úgyhogy van miért izgulni, elég, ha csak a közelgő amerikai elnökválasztást említjük, de több tényező is alakíthatja a főbb piacokat:

  • a mai napon jön például az amerikai NFP munkaerőpiaci adat.
  • a Fed elképzelhetőnek tartja, hogy szeptemberben kamatot emel,
  • a nyaralásból visszatérő brókerek és alapkezelők ilyenkor "söprik ki a padlást" és zárják le a rosszabbul teljesítő pozíciókat, ami eladói nyomást helyez a piacra.
  • Éppen ezért szeptember hagyományosan az év legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónapja: 1950 óta a Dow Jones Industrial Average és az S&P500 is esik átlagosan, míg a Nasdaq '71 óta 1 százalék körül teljesít rosszabbul ilyenkor.
  • Persze ez nem igaz minden szeptemberi teljesítményre, a vezető indexek most csúcsközelben járnak és az elemzők egy része úgy véli, hogy még mindig van erő felfelé kúszni (bár a szakértők másik fele pont óvatosságra int, érik a letörés).

Nem egyszerű tehát eligazodni most az egyszeri kereskedőnek, ezért az eheti körkérdésünkben további útmutatását kértük a hazai befektetési szolgáltatóknak, hogy eldönthessük, érdemes-e beszállnunk, vagy várjunk ki késő őszig.

Bizalom a legrosszabb időkben is

"Az intenzív nyárkezdet után a második fele már elég laposra sikeredett, pont ahogy egy nyárnak illik. Az mindenesetre kiderült, hogy a politikai kockázatok még akkor sem képesek elkedvetleníteni a részvénypiaci vevőket, ha a legrosszabb verziójuk is válik valóra – a likviditásbőség győzedelmeskedik" - idézte fel Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő Zrt. elemzője a Privátbankárnak küldött válaszában a Brexit és a török puccs okozta sokkot. A kezdeti pánik ellenére a piacok mégis jól teljesítettek és gyorsan magukhoz tértek.

A szakértő ugyanakkor több kihívásra is felhívja a befektetők figyelmét, amelyekkel hamarosan meg kell küzdeniük:

  1. a fejlődő piacok egyre rosszabb gazdasági mutatói, élükön Kínával (láttuk mit csinált a tőzsdével év elején),
  2. ami biztos továbbgyűrűzik, ha a hozamok továbbra is emelkednek és a dollár erősödik, ez ugyanis még jobban megnehezíti a fejlődő országok dolgát.
  3. Veszélyes a Brexit óta látott visszapattanásból adódó túlvettség és a túlzott optimizmus.
  4. Amire Balásy szerint fittyet hány a piac, pedig előbb-utóbb baj lesz belőle: a részvénypiaci emelkedéstől elmaradó vállalati profitnövekedés.

A Concorde elemzője egy régi tanulsággal figyelmezteti a hozamra éhes befektetőket: "a fenti hatások bármelyikének lehet sokkal drasztikusabb eredője, mint a >>SeptemBear<< szezonális hatása. Annak megjósolására azonban, hogy ezen hatások közül éppen melyik lesz a legerősebb, már nem vállalkoznék. Vagy, ahogy a Vanguard csoport egyik alapítója mondta a befektetői időzítésről: >>Nem ismerek senkit, aki eltalálta volna. Valójában olyat se ismerek, aki ismerne bárkit, aki valaha eltalálta volna.<<

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója viszont alacsony volatilitásra számít a hónap elején, sőt, lapunknak megküldött válasza alapján úgy véli, hogy a szezonális hatások inkább októberre csúsznak majd át. Mint írja "az amerikai elnökválasztás és a szeptember 21-én esedékes Fed kamatdöntés előtt elsősorban kivárás várható a főbb tőzsdéken. Főként egyedi sztorik mozgathatják a piacokat, mint az olaj árának alakulása, melyet a nem hivatalos, szeptember 26-28. közötti OPEC találkozó is befolyásolhat."

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője javuló eredményre számít a piac a DAX és az S&P500 esetében az elmúlt 4 negyedév gyengébb teljesítményének fényében, de nem árt szerinte odafigyelni.

DAX

"A tavalyi második fél év annyira gyengére sikeredett a DAX index esetében, hogy az idei első félév során gyakorlatilag sikerült a 2015-ös >>egy részvényre<< jutó eredményt hozni a német index esetében" - emlékeztet a szakértő, aki szerint az előző év azonos időszakához képest várható jobb teljesítmény már beépült a részvényárakba, ám kiemeli: "hangsúlyozottan >>csak egy része<<. Másrészt a hozamok úgy tűnik, hogy hosszabb ideig alacsony szinten maradnak. Ez azt jelenti, hogy az alternatíva költség historikus mélyponton tartózkodik, így a szokásosnál magasabb értéken kellene forognia a részvényeknek.

Összességében nem tekinti tehát drágának a DAX-ot, de mégis óvatosságra inti a kereskedőket az ősz elei befektetéssekkel:

"nagyobb valószínűséget adok annak, hogy az ősz nem lesz olyan forró, mint sok esetben szokott lenni, ugyanakkor azért óvatos lennék az ősz eleji befektetésekkel. Ugyanis a makrogazdaságból érkező hírek akár komolyabb mozgásokat is okozhatnak"

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

S&P 500

"Az S&P500 esetében hasonló, de egy kicsit más is a helyzet" - írja. Szintén emelkedő profitot mutatnak ugyan a jelzések, az értékeltség azonban több mint 10 százalékkal haladja meg az elmúlt 25 éves átlagot és a fair P/E rátát is. Miró szerint az S&P 500 éppen ezért érzékenyebben reagálhat makrogazdasági adatokra.

Oké, de mi lesz itthon?

"A BUX index esetében is alapvetően pozitív a hangulat. Idén az eredmények visszatérhetnek a válság előtti szintre, egy sokkal alacsonyabb hozamkörnyezetben. Így itt is láthatunk bizonyos alulértékeltséget - véli az Erste elemzője - Összességében elmondható, hogy a pozitív eredményvárakozás egy része már beárazódott. Így a piacok érzékenyebben reagálhatnak az esetlegesen gyengébb konjunktúrát sugalló makrogazdasági adatokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem látunk túlértékeltséget, és így elvileg hatalmas nagy eséseknek sem kellene jönnie.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17335 17315 17400 -0,46% 17315 17335 395 615 230 HUF 2024-04-24 12:22:41
MOL 2978 2948 2996 +1,29% 2976 2978 422 307 068 HUF 2024-04-24 12:22:06
MTELEKOM 939 936 942 -0,11% 938 940 102 969 576 HUF 2024-04-24 12:20:30
RICHTER 8985 8925 9035 +0,28% 8985 8990 500 371 955 HUF 2024-04-24 12:23:48
OPUS 401 396 403 +0,25% 400 401 18 040 110 HUF 2024-04-24 12:24:33
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG