6p
Egy ideje csak egy-két banknál volt elérhető, most visszatért a magyar mobilszolgáltatói piacra az egyérintéses fizetés: a Telenor ügyfelei NFC-képes androidos telefonnal és SIM-kártyával beköltöztethetik a telefonjukba a bankkártyájukat. Ehhez egy számlát kell nyitni, amihez virtuális és igazi bankkártyát is kapunk, de bankba emiatt nem kell menni. A hátteret a Budapest Bank adja, de minden bank ügyfelei számára elérhető.
Horváth Norbert, a Telenor üzletfejlesztési igazgatója kifizet egy kávét a mobiljával.

Közös pénzügyi szolgáltatást indít a Telenor és a Budapest Bank – jelentették be a társaságok szerdán.

Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: két éve jelent meg a Telenor wallet-szolgáltatása – ezt egyfajta digitális pénztárcának szánták, de inkább csak az alapok voltak meg ehhez (szerencsejáték, autópálya-matrica stb.). A MasterPass szolgáltatást a Telenor Magyarország az elsőként vezette be a világban (a mobiltárca alkalmazásban rögzített bankkártyákról egyes webáruházakban lehet fizetni). Mostanra több százezren használják az appot, de sokan jelezték, hogy hiányzik belőle az NFC-s fizetés – ezt integrálták most az alkalmazásba.

Ennek kifejlesztéséhez a Budapest Bankkal fogtak össze, így már offline és online környezetben is pénztárcaként használható a Telenor Wallet-applikációja.

Mi kell ahhoz, hogy a mobilommal fizethessek?

Horváth Norbert, a Telenor üzletfejlesztési igazgatója elmondta: a Telenor MobilPass használatához NFC-képes, androidos mobiltelefonra és NFC-képes SIM-kártyára van szükség. (Hogy a telefonunk alkalmas-e a szolgáltatás használatára, azt az alkalmazás maga is megmondja.) Egy Telenor-üzletben lehet megrendelni a szolgáltatást (egyelőre csak 3 budapesti egységben), ahol kapunk egy NFC-s SIM-kártyát, a nevünkre nyitnak egy Telenor MobilPass fizetési számlát. Az ehhez kapcsolódó virtuális bankkártyát „töltik rá” az NFC-s SIM kártyára, így érintéskor tulajdonképpen a virtuális bankkártyával fizetünk. A gyakorlatban ez pont úgy néz ki, mint egy sima érintőkártyás fizetés, csak nem a bankkártyánkat érintjük a POS-terminálhoz, hanem a telefonunkat.

Kapunk egyébként egy ingyenes „hagyományos” plasztik bankkártyát is arra az esetre, ha valahol nem lehetséges az NFC-s fizetés vagy épp lemerült a mobilunk, esetleg egy olyan bankautomatából vennénk fel készpénzt, ami nem képes az érintéses kommunikációra.

Hogyan tegyünk pénzt a virtuális pénztárcánkba?

A telenoros fizetési számlánkra utalhatunk pénzt a bárhol meglévő bankszámlánkról, tulajdonképpen így tölthetjük a pénztárcánkat  – a szolgáltatás hátterét a Budapest Bank adja, de bármelyik bank ügyfeleként használhatjuk az appot, külön banki ügyintézésre nincs is szükség, minden elintézhető a Telenornál is. Ezzel együtt a BB is „felvértez” hamarosan öt bankfiókot a szükséges tudással és eszközzel, így hamarosan náluk is megrendelhető lesz a szolgáltatás és az NFC-s SIM-kártya.

Mennyibe kerül?

A szolgáltatás havidíja (tulajdonképpen a Telenor MobilPass fizetési számla számlavezetési díja) 490 forint, amit egy akció keretében most elengednek 3 hónapig. Számlanyitási díj nincs, a tranzakciókról küldött SMS-ért sem számítanak fel külön díjat. A Budapest Bank emellett a nyitás utáni munkanapon egyszeri 1000 forintot ír jóvá a számlán.

Mennyire biztonságos?

Épp annyira, mint egy „hagyományos” érintőkártya – vagy egy kicsit még annál is biztonságosabb. Ahogy a fizetés módja, úgy a biztonsági tulajdonságok is nagyon hasonlóak az érintőkártya és az NFC-s fizetés között: beállítható, hogy mekkora összeg fölött kelljen megadni a PIN-kódot, ha viszont valaki aggódik amiatt, hogy olyankor is fizet a kártyájával, amikor nem is akar, akkor beállíthatja, hogy csak 15 másodperces időre aktiválódjon az NFC, ezen az intervallumon kívül pedig ne legyen elérhető az érintéses fizetés. (Az érintőkártyák esetében ezt legfeljebb egy speciális bankkártyatartóval tudjuk megoldani.)

Az iPhone-osok kimaradnak

Az Apple iOS-rendszerére egyelőre nem érhető el az applikáció; volt már olyan telenoros alkalmazás, amit szintén csak androidra készítettek el,  de az Apple jelentkezett a mobilcégnél, hogy fejlesszék le az apple-ös változatot is, várják most is a megkeresést.

A fintech-cégekkel veszik fel a harcot a bankok

Nem várható olyan leépítés a Budapest Banknál, mint amit az Erste jelentett be a napokban – mondta egy kérdésre válaszolva Fatér Gyula.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője elmondta: az ügyfelekért vívott verseny ma már nem csak bankok, hanem külső szereplők között is zajlik a van pénzügyi szolgáltatások terén. Nem elég, hogy a szabályozói környezet szigorodása faragja az eredmény, megjelentek a fintech cégek is a piacon, erre pedig választ kell adni. A banki szolgáltatásokat különböző arányban próbálják elhalászni a fintechek, gyakorlatilag mazsolázgatnak közöttük: Fatér Gyula szerint épp a lakossági fizetések, utalások területén a legaktívabbak a fintechek. A bank a digitalizáció terén is szeretne a nagybanki élvonalba kerülni néhány éven belül, ennek egyik lépése a Telenorral kötött megállapodás.

Előbb-utóbb minden szolgáltatónál és banknál (újra) lesz mobiltárca

A Magyar Telekom februárban szüntette meg a MobilTárca applikációt, miután az OTP megszüntette a virtuális bankkártyaigénylés és -használat lehetőségét, ugyanígy a Vodafone MyWallet szolgáltatása sem kínálja az NFC-s fizetés ezen módját áprilistól. A Telekom már akkor jelezte: 2017 során új mobil fizetési applikációval jelentkezik.

A telekom-szolgáltatókon kívüli világ azért eddig is használta az NFC-t: a Gránit Bank nemrég indított szolgáltatása, a Gránit Pay lehetővé teszi, hogy mobilunk segítségével, NFC-s technológiával fizessenek az android-használók - ehhez viszont a Gánit Banknál vezetett bankszámla és bankkártya szükséges, valamint a Gráit eBank alkalmazása, amit itt mutattunk be >>

Másodikként az MKB mutatta be érintés nélküli mobilfizetési szolgáltatását - a napokban jelent meg az MKB Pay >

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG