Hirdetés
Hirdetés

Te még mindig a postán állsz sorban a csekkekkel? Mutatunk egy rakás módszert, ami gyorsabb és egyszerűbb

2017. február 24., 17:16

Ugyan ma már egy okostelefonnal is csak egy fotónkba kerül, hogy befizessük a számláinkat, a magyarok még mindig a postai sorban állást favorizálják a digitális technológiák felett. Pedig a pénzintézetek is kínálnak a legtöbb esetben ingyenes, vagy közel ingyenes befizetési lehetőségeket, és még csak meg sem kell komolyabban erőltetnünk magunkat a rendezéshez. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget.

Hiába a digitalizáció és az e-megoldások korszaka, a magyarok több mint 60 százaléka még mindig a "sárgacsekken" történő postai befizetéssel rendezi szívesen a számláit, legalábbis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint továbbra is ezt tartják a legbiztonságosabb megoldásnak, illetve sokan érvelnek még amellett, hogy a posta nem számít fel díjat a bankkártyás rendezésnél.

Pedig már jó ideje elérhetők a hazai pénzintézeteknél is sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldások, amelyekkel elkerülhető a felesleges sorban állás, ám ezen a szolgáltatások népszerűsége csak nagyon lassan növekszik, holott mi sem egyszerűbb, mint hogy lefényképezem például az okostelefonommal a számlát, amelyet a banki alkalmazás egy utalássá alakít, amit csak jóvá kell hagynom - a legtöbb esetben teljesen ingyen. Lehetőségek tehát vannak, csak meg kell ismerni és ki kell használni azokat. Körbekérdeztünk éppen ezért a bankoknál, hogy milyen csekkbefizetési módokat kínálnak az ügyfeleiknek. Tessék válogatni és kipróbálni:

Hirdetés

Raiffeisen Bank

"Az ügyfelek klasszikus banki átutalással, bank/hitelkártya használatával illetve csoportos beszedési megbízással tudnak ilyen típusú megbízásokat tenni. A költségek függenek az adott számlacsomagtól" - közölte a bank.

K&H Bank

A K&H eddigi leginnovatívabb csekkbefizetésre szolgáló módszere a mobilbankban 2016. december közepe óta elérhető csekkbefizetés funkció. A teendő nem sok: kiválasztjuk ezt a funkciót az applikációban, majd a mobiltelefon kameráját a befizetendő csekkre irányítjuk, amit az applikáció beolvas, és egy forint átutalássá alakít át. "A funkció népszerűségét jól mutatja, hogy bevezetése óta már több mint 5000 csekket fizettek be így a bank ügyfelei" - kaptuk az információt.

Szintén a hagyományos, sárga csekkes postai befizetési folyamat kiváltására szolgál a K&H ebank sárgacsekk befizetési funkciója is, ahol a postai sárgacsekkel teljesen megegyező grafikában adhatjuk meg a befizetés adatait, majd a „csekk” kitöltése után a teljesítés a kedvezményezett részére indított banki átutalással történik.

CIB Bank

A CIB Bank is kínál néhány opciót az ügyfeleinek: mobilalkalmazáson történő csekkbefizetés, a folyószámláról indított eseti átutalási megbízás, a rendszeresen befizetendő fix összegek teljesítésére alkalmas állandó átutalás vagy a változó költségek rendezésére a csoportos beszedési megbízást választhatjuk.

A bank tájékoztatása szerint a megbízások díjai folyószámlától függően eltérőek lehetnek, tehát érdemes néhány percet pepecselni a legolcsóbb megoldást kínáló opciók felkutatásával. "Érdemes a megbízásokat online indítani, mert így jelentős költséget takaríthatunk meg. Például a CIB ECO bankszámláról akciós ajánlatunk keretében 2017. december 31-ig az elektronikus csatornákon indított belföldi eseti forint átutalási megbízás tranzakciós díja, a csoportos beszedési megbízás teljesítésének díja, és az állandó átutalási és átvezetési megbízás teljesítésének díja is 0 Ft." - válaszolták.

Itt is van lehetőség számlarendezésre okostelefonon keresztül: "mobilalkalmazás segítségével ügyfeleink néhány érintéssel elintézhetik számlabefizetéseiket átutalással, de az alkalmazásban arra is van lehetőség, hogy a postai csekket okostelefonjuk kamerájával beolvassák, és a program automatikusan kitölti a fizetési adatokat. Így nem kell gépelni vagy kézileg beírogatni az adatokat, hanem egyszerűen, az automatikusan kitöltött adatok elfogadásával fizethető is a csekk." Sőt, a CIB alkalmazásában időzíthetünk is kifizetéseket későbbi időpontra: ehhez csak be kell olvasni a csekket, és beállítani azt az időpontot, amikor a megbízásnak teljesülnie kell.

OTP Bank

Természetesen az OTP is kínál "hagyományos" megoldásokat: csoportos beszedési megbízások, az eseti, vagy rendszeres átutalások működhetnek, ha számlabefizetésről van szó. Az OTPdirekt internetbank a versenytársakhoz hasonlóan szintén kínál felhasználóbarát megoldásokat: az egyszeri belföldi forint átutalás elérhető olyan felülettel is, amely grafikájában megegyezik a csekk képével, ezzel segítve az adatok megadását. Azonos összegű, ismétlődő befizetésekre lehet jó megoldás a rendszeres átutalási megbízás. A bank ugyanakkor szintén arra buzdít, hogy mindenki nézze meg, melyik számlacsomag kínálja a számára legjobb árakat.

"Elektronikus számlakezelő szolgáltatások közül már most is lehetőség van regisztrálni a Díjnet szolgáltatásra, valamint elérhető az OTP Bank megoldása, a CsekkRendező. A CsekkRendező egy olyan szolgáltatás, mellyel az OTPdirekt felületen könnyen, gyorsan, kényelmesen kiegyenlíthető a regisztrált szolgáltatók közüzemi és egyéb számlái. A fizetendő számlákról értesítést küldünk, valamint a számlaadatok is bármikor könnyen visszakereshetőek és egyszerűen áttekinthetőek. A CsekkRendező használata, a regisztráció és a számlafizetés bankkártyával díjmentes" - ismertette a szolgáltatás tulajdonságait a bank.

A fenti megoldásokon felül okostelefonnal is fizethetünk. A SmartBankban elérhető a csekk adatainak beolvasáséval a már fent ismertetett módon, azaz a telefon kamerájának segítségével, valamint hangvezérléssel is indítható átutalás korábban mentett kedvezményezetteknek.

"Ezek mellett az OTP Bank ATM-jein is kártyával kiegyenlíthetőek egyes szolgáltatók számlái. Ebben az esetben, a bankkártyánkat a szokásos módon az ATM-be behelyezve, a  „számla befizetés” menüpontot kiválasztva, az ATM felkínálja az elérhető szolgáltatók listáját (Vodafone, Telenor, TIGÁZ, ELMÜ-ÉMÁSZ, Főtáv, Díjbeszedő, Digi, UPC). A kiválasztott szolgáltatói számla ügyfélkódjának bevitele után elindítható a fizetés" - összegez az OTP.

MKB Bank

Számlabefizetésre a csoportos beszedési megbízást javasolja ügyfeleinek az MKB Bank. "Bankunk a terhelést megelőzően 5 nappal, üzenetben jelzi a számlatulajdonosnak a tranzakció időpontját és összegét. A számlák eseti átutalással is fizethetők az MKB NetBANKáron keresztül vagy az MKB mobilalkalmazással. A NetBANKár-ban természetesen sárga csekk befizető funkció is létezik." A bank azt is megosztotta lapunkkal, hogy jelenleg zajlik az igényfelmérés a sárgacsekkek mobilalkalmazáson keresztüli kifizetésére.

Sberbank

"A Sberbank ügyfelei jelenleg négyféle módon fizethetik ki számláikat a pénzintézeten keresztül" - tudatták lapunkkal. Ehhez a a hitelintézet a legnépszerűbb, „Fair” számlacsomagjának 1. kategóriájának díjaival kalkulált. Így csoportos beszedési megbízással vagy e-számla befizetésen keresztül díjmentesen, eseti vagy rendszeres átutalással pedig minimális tranzakciós és könyvelési díj mellett tudjuk rendezni a számláinkat.

Unicredit Bank

"A legegyszerűbb, legkényelmesebb és egyúttal legolcsóbb megoldás a csoportos beszedési megbízás" - javasolja ügyfeleinek a pénzintézet. "Az átutalás szintén gyors és kényelmes megoldás az igénybe vett szolgáltatások díjának kifizetéséhez – internetbankon, mobilbankon és telebankon keresztül mindenképpen". Arra azonban az Unicredit is felhívja a figyelmet, hogy mindenképp érdemes számlacsomagonként ellenőrizni, hogyan jöhetünk ki a legolcsóbban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Külföldről rendelnél? Itt van minden, mire kell figyelned!

Jó, ha tisztában vagyunk, milyen határidővel és milyen költségekkel jár, ha külföldről rendelünk. Nem árt elfelejteni azt sem, mely termékek behozatala tilos az országba, melyek a vám-és áfamentes áruk? Milyen összegig nem kell fizetnünk vámot? Összeszedtünk minden hasznos tudnivalót.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 27
  Fogyasztói bizalmi index
  IFO üzleti hangulatindex
  március 28
  MNB kamatdöntés
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  Conference Board fogyasztói bizalmi index
  Richmondi Fed feldolgozóipari index
  március 29
  KSH: munkanélküliségi ráta
  Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
  március 30
  KSH: Kiskereskedelem (január)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
  GDP (negyedév/negyedév, végleges)
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  március 31
  KSH: termelői árindex (év/év)
  KSH: a kormányzati szektor egyenlege
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

Önt zavarja a vörös csillag a Heineken sörök csomagolásán?