5p
A héten 9-9 forinttal drágult mindkét üzemanyagfajta. Bár a szakértők számítottak arra, hogy áremelés jön a magyar kutakon, de ilyen mértékű drágulást senki sem valószínűsített. A mostani drágulást jövő héten újabb követheti. Itt a GKI szokásos, jövő hétre vonatkozó üzemanyagár-becslése.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás-előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 47-50 dollár között ingadozott, heti átlagban több mint másfél dollárral, 3,4%-kal nőtt az ár. A spot olajár szerdáig emelkedett, csütörtökön kissé visszaesett, majd pénteken újra nőtt. Az áremelkedést továbbra is az a bizalom táplálja, hogy az olajpiacon a kereslet-kínálat közötti különbség megszűnik, a túltermelés az idei év végére, vagy a következő év elejére eltűnik. Már múlt héten jelezték, hogy a kitermelt kőolaj mennyisége néhány ország gondjai miatt akár 4 millió hordó/nap mértékkel is csökkenhet, természetesen csak a problémák megoldódásáig.

A hét végére a készletező társaságok jelentései szerint az Egyesült Államokban a tárolt benzin mennyisége jelentősebben csökkent, Európában emelkedett. A gázolaj készletszintek minkét fontos piacon csökkentek. A kőolaj készletszintje az amerikai felhasználás növekedése ellenére az Egyesült Államokban tovább emelkedett. Az áremelkedési folyamat lassulására és leállására figyelmeztet néhány elemző, nagyon fontos jel, hogy a spot Brent ára és a határidős ár közötti különbség gyakorlatilag nullára csökkent.

Erősödött a dollár

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,3 dollárral 2,8 százalékkal nőtt ezen a héten. Az olajpiaci kereskedők ezen a héten tovább növelték a hatalmas összegű határidős befektetéseiket, de a rövid lejáratra, az esésre fogadók befektetései is növekedtek. Az olajár emelkedése amiatt is furcsa, hogy a dollár a héten tovább erősödött. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten kicsit emelkedett, bár a WTI határidős ára valamivel gyorsabban nőtt, mint a határidős Brent ár. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten nem változott, elemzők ezt is fontos jelnek tekintik, úgy vélik, hogy az olajár további növekedése lefékeződik.

Az európai benzinpiacokon a hét első három napján az árak erőteljesen emelkedtek (ez magyarázza a pénteki nagy áremelést) majd csütörtökön és pénteken mérséklődtek az árak, mindhárom piacon. A múlt heti benzin készletváltozások publikálása után nőtt az exportkereslet az Egyesült Államok irányába, elvben Nigéria is vásárolna benzint, de a tankhajók csak sorakoznak a nigériai kikötőknél. A gázolajnál a hét folyamán folyamatosan emelkedtek az árak.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a május 16 - május 20-a közötti időszakban 5,5 százalékkal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon 4,4 százalékos volt az emelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 7,5 százalékkal nőttek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 7,5 százalékkal emelkedett a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 7,5 - 7,7%-os volt az áremelkedés.

A forint árfolyama a május 16 - május 20-i héten 280,5 Ft/dollár körül ingadozott, több mint három forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, is, de főképp a dollárhoz viszonyítva gyengült, mivel a dollár erősödött az euróhoz viszonyítva. A forintárfolyam változása ezen a héten is felerősítette a dollárban számított átlagos árak emelkedését.

Hétfőn kapjuk az újabb emelést

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7 százalékos emelkedést mutatnak az indexek, az NWE  piacon 8,8 százalékos, az ARA piacon 10 százalékos volt az árnövekedés. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 8,8 százalékos volt, az észak-európai piacokon 8,7-8,9 százalékkal nőttek az árak forintban mérve. Pénteken, május 20-án 9-9 forintos üzemanyagár emelés volt.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 9-12 forintnyi áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 11-12 forintos növekedést mutatnak. Hétfőn, május 23-án, várhatóan a benzin árát 0-3 forinttal, a dízel árát 2-4 forinttal emelhetik, figyelembe véve a múlt heti árdöntést is, illetve azt, hogy a dízel ára a az üzemanyagpiacokon hét utolsó két napján emelkedett, míg a benziné kicsit csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG