3p
A viharfelhőkben cikázó fémóriásokat gyakran éri ilyen csapás, de vajon milyen veszélyekkel járhat?
A kép illusztráció.

Villámcsapás ért egy Wizz Air repülőgépet hétfő reggel. A radarképek szerint a Barcelaona-Budapest járat röviddel a felszállása után visszafordult, a diszkont légitársaság honlapján szereplő adatok alapján várhatóan 23:30-ra érnek Budapestre – írja a Népszava.

A repülésben viszonylag gyakorinak számít, hogy egy repülőt villámcsapás ér. Ez általában nem veszélyezteti a repülés biztonságát, de ettől függetlenül, minden ilyen eset után alaposan átvizsgálják az érintett járművet. A Scientific American szerint egy amerikai belföldi utasszállító gépet átlagosan évente egyszer éri villámcsapás. A gépek fém teste ráadásul gyakran maga is generál kisüléseket a viharfelhők töltöttebb régióiban. Bár pontos statisztika nem létezik, a visszajelzések alapján a nagyobb gépeket gyakrabban érik villámcsapások méretük miatt.

A repülőgép útvonala - Forrás:FlightAware

Védve vagyunk?

A villámcsapás gyakorlatilag veszélytelen manapság, az utasok és a gép épségét az úgynevezett szkin-hatás biztosítja. A gépek külső burkolata gyakran alumíniumból, vagy más fémötvözetből készül, ami jó áramvezetőként viselkedik. A gépet érő feszültség ilyenkor végigfut a burkolaton, és - mivel a legkevesebb ellenállást adó anyagon halad végig - sosem jut be az utastérbe vagy a műszerekhez. Ugyanez a jelenség védi az vezetőket is, ha az autójukba csap a villám.

Ilyen magasan még nem szállt a
Wizz Air

A diszkont légitársaság újabb rekordméretű bevételeket könyvelhetett el. Tovább a cikkhez >>>

Az utolsó regisztrált, villámcsapás okozta szerencsétlenség 1967-ben történt. Akkor egy repülőgép tankjába csapott a villám, lángra lobbantva a bent lévő kerozin gázt, a robbanásban mind a 81 ember életét vesztette. Az eset után komoly biztonsági fejlesztéseket eszközöltek, hogy hasonló ne forduljon elő többé: nem csak a tankokat tették villámállóvá, de még az üzemanyagok összetételét is módosították, hogy kevesebb gyúlékony gázt eresszen a tankban.

Bár egy erősebb kisülés akár lyukat is üthet a gép testében, az igazi problémát a navigációs rendszerek és az egyéb finomhangolt műszerek jelentik. A gondosan kalibrált eszközök használhatatlanná válnak egy nagyobb áramütés esetén, így az előírások szerint minden ilyen műszernek földelve kell lennie a gép testében, hogy a felesleges feszültséget elvezesse. Az alkatrészeket a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) szabványainak megfelelően kell legyártani és beszerelni.

Nem kispályázik a Wizz Air: nagy bejelentést tettek

A Wizz Air érdeklődik az Alitalia rövid és középtávú járatainak az átvétele iránt - jelentette ki Váradi József, a fapados légitársaság vezérigazgatója az olasz La Repubblica lapnak adott interjúban. "Érdekel bennünket az olasz piac ... az Alitalia esetében pedig ez a rövid és középtávú járatokat jelenti, az interkontinentális járatokat semmiképpen sem". Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG