Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

2017. október 23., 13:04

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Az amerikai külügyminiszter Szaúd-Arábiában azt mondta, hogy az iráni támogatású síita milíciák sokat segítettek, de most már menjen mindenki haza. Jóllehet a békefenntartásban még jól jöhetnének, hisz biztos lesz még sok nehézség, de Amerika attól fél, hogy ők lennének az iráni befolyás eszközei Irakban.

Fegyverbe szólítottak

A milíciák még 2014-ben jöttek létre, amikor az Iszlám Állam elfoglalta Irak területének harmadát, és fegyverbe szólítottak mindenkit, aki hajlandó harcolni. Így jött létre a népi mozgósítási erő, amelyet Irán finanszírozott és támogatott, sőt iráni katonai szakértők is részt vettek a kiképzésben, ugyanakkor a milíciák hivatalosan az iraki védelmi erők részét képezték.

Sok hárult rájuk

Szerepük igen nagy volt az Iszlám Állam elleni harcban, nem is tudni, nélkülük mikor sikerült volna eljutni a mai állapotig. Ráadásul az elmúlt napokban, amikor az iraki hadsereg bevonult a kurdok által 2014 óta megszerzett területekre, mentek a milíciák is velük, ami nyilván nagy elrettentést jelenthetett a kurdoknak, ha a fegyveres ellenállást mérlegelték.

Mit szól ehhez Bagdad?

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az iraki kormány is feloszlatná ezeket az erőket, mert a jövőben vélhetően meg kell majd küzdeni további esetleges terrorista csoportokkal, vagy csak sima lázadásokkal, esetleg az Iszlám Állam, mint terület nélküli szervezet próbálkozásaival, és a múltban az iraki hadsereg nem bizonyult elégségesnek ehhez.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

Jó nagy bajban a fiatalok - 30 éves korukig csak a mamahotel marad?

A lakással még nem rendelkező fiatalok többsége arra számít, hogy 30 éves kora előtt nem juthat saját ingatlanhoz. A többiek arra számítanak, hogy legalább az ár felét hitelből fizetnék, erre minden második fiatal hajlandó. Családi támogatásra nem mindenki számít, ugyanakkor a szülők készek akár éveken keresztül támogatni a gyerekek kirepülését, elsősorban megtakarítással. De mennyivel, és mire elég ez?

Ajánlatunk