Hirdetés
Hirdetés

Csányi élelmiszeráfa-csökkentésért lobbizik – 27-ről 10 százalék alá?

2012. június 08., 16:17

Az alapvető élelmiszereket előállító ipar főszereplői fórumot hoztak létre az ÁFA-csökkentés és az ÁFA-csalások megakadályozása érdekében. A fórum megoldási javaslattal kíván élni a kormány felé. Az ÁFA-csökkentéssel megszűnne az ÁFA-csalások alapvető oka, és még emelkedhetnének is a költségvetés bevételei.

Minél magasabb a hazai ÁFA-kulcs és a környező országok ÁFA-kulcsai közötti különbség, annál nagyobb lesz a kísértés az ÁFA-csalásra és a piacszerzésre – mondta Csányi Sándor OTP-vezérigazgató és élelmiszeripari vállalkozó a Reuters hírügynökségnek.

A mai napon az alapvető élelmiszereket előállító ipar kulcsszereplői, találkozójukon egy olyan ad hoc koalíciót hoztak létre „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért” néven, melynek célja az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsának tíz százalék alá való csökkentése – közölte az új szervezet. A másik fontos indoka a Fórum megalakításának, hogy gátat vessenek az ágazatot növekvő mértékben sújtó ÁFA-csalások terjedésének. Végül a Fórum célja a csalások által fenyegetett nagyszámú élelmiszeripari munkahely megőrzése.

Hirdetés

A szerveződés olyan javaslatokkal fog élni a magyar kormány felé, amelyek elejét veszik a központi költségvetést, az élelmiszeripart és a fogyasztókat egyaránt súlyosan károsító gazdasági bűnözői tevékenységnek - írják. A Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért – amely a Csányi-érdekeltségű Bonafarm-csoport és a Bunge Zrt. együttes kezdeményezésével jött létre – egyesíti az iparág szakmai szövetségeinek és vezető gyártóinak képviselőit.

A Fórum megbízást adott az Ernst&Young nemzetközileg is elismert független adószakértőinek, hogy folytassanak le egy, az alapvető élelmiszerek teljes körére kiterjedő vizsgálatot, bemutatva úgy az állami költségvetést, mint az iparágat ért károkat, egyúttal konkrét megoldási javaslatot is téve a problémák hatékony orvoslására.

Az étolaj-szektorra már elkészült Ernst&Young-elemzés azt mutatja, hogy hatékony megoldás lenne az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsának 27 százalékról tíz százalék alá csökkentése. Így megszűnne a csalás alapvető oka,  növekedne a beszedett adók mennyisége és ezáltal a költségvetés bevételei. Az ÁFA-csalás mértékét csak az alapvető élelmiszerek esetében évi 150-300 milliárd forintra becsülik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40819.56+1.33%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?