5p
Nehéz fába vágja a fejszéjét, aki az adórendszert akarja faragni - a kormány úgy döntött, a jövedelem helyett a fogyasztást adóztatja jobban. Az NGM főosztályvezetője szerint a költségvetést a GDP arányos adóterhelés emelkedése nélkül hozták egyenesbe - más szakemberek szerint viszont az eredmények megítéléséhez nem készült elegendő tanulmány, így nem csak az értékelés, de a tervezés is nehéz.

 

 

Miért nehéz faragni az adórendszert?

Több fontos dilemma van az adórendszer tervezésénél: egyrészt a költségvetés egyensúlya meghatározza a mozgásteret - ebből a szempontból az előző kormány nehéz helyzetet örökölt, másrészt a válság második hulláma újabb kiigazításokra kényszerítette a kormányt - mondta el a Privátbankár.hu Versenyképesség 2014 konferenciájának adó szekciójában Nobilis Benedek, az NGM főosztályvezetője.

A külső környezet gyorsan változik, a kiadási oldal fenntartható változtatásai pedig sok időt vesznek igénybe - a szervezeti átalakítások, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát biztosító intézkedések életbe léptetése, illetve a szociális kiadások csökkentése csak fokozatosan lehetséges.

Nehézség az is, hogy nem lehet úgy szerkezeti átalakítást végrehajtani, hogy közben megmaradjon a stabilitás – a változás növeli a bizonytalanságot és az adminisztratív költségeket a cégeknél. Bár a semlegesség fontos, figyelembe kell venni az adóalapok rugalmasságát is.

Nem adóemelések miatt lett kisebb a deficit?

Az adócentralizáció szintje Magyarországon az EU átlaga körül van – mondta Nobilis Benedek. Az elmúlt években úgy alakították át az adórendszer szintjét, hogy az adóelvonás szintje a 2009-es szint alatt stabilizálódott, miközben a költségvetés egyenlege javult – ezért nem tartják jogosnak azokat a kritikákat, miszerint adóemeléssel sikerült rendezni a költségvetés helyzetét.

Tovább emelték a magas áfát - nem véletlenül

Ami az adómix átalakítását jelenti: a jövedelmeket terhelő adók súlyát csökkentették (bevezették az egykulcsos adót és a családi adókedvezményt),  a tőkejövedelmeket terhelő adók szintje változatlan maradt, miközben a fogyasztási és forgalmi adók szintje emelkedett. Az áfa már kiinduláskor is magas volt, és innen emelték tovább – a fogyasztás helye szerinti adóztatás viszont az export-versenyképességet kevésbé befolyásolja. Közben a „káros externáliákat” terhelő adók súlyát növelték. A jövedéki adó emelését, a chipsadót és a környezetvédelmi termékdíj átalakítását említette a főosztályvezető.

A vállalatok adóztatásánál a kkv szektor terheinek csökkentését tűzte ki célul a kormány – 10 százalékos az adókulcs 500 milliós árbevételig, a KIVA és a KATA is az egyszerűségről szól, mondta a főosztályvezető.

Hogyan tovább?

A munkát terhelő adókat tovább csökkentené a kormány, ahogy az adminisztrációs terheket is – az adónemek jobb összehangolása, összevonása, az e-ügyintézés kiterjesztésén keresztül. Nobilis Benedek kiemelte a terhek szétterítésének fontosságát is – az adóbeszedés hatékonyságát növelni szeretné a kormány, és fokozottabban figyelnék a kedvezmények igénybevételét is.

Milyen a jó adórendszer?

Mindenki azt szeretné, ha alacsonyabbak lennének az adók, de a költségvetést is meg kellene finanszírozni. Egy jó adórendszer hozzájárulhat a versenyképességhez és általában is jót tehet a gazdasági növekedésnek, csökkentheti a társadalmi különbségeket és sok mindent el tud érni. Magyarország a GDP felét újra elosztja, ami óriási mérték – mondta el Váradi Balázs, a Budapest Intézet vezető kutatója.

Nincs konszenzus arról, milyen egy jó adórendszer, vagy a jó adóreform. Azt viszont tudjuk, hogy egy radikális, de rossz adóreform az nagyon rossz lehet egy országnak. A jó adórendszer a lehető legkevésbé torzítja a gazdasági szereplők döntéseit, igazságos, beszedésének és betartásának költségei minimálisak. A jó adórendszer ösztönzi az embereket arra, hogy vállalkozzanak, dolgozzanak, gazdaságilag hasznos dolgokat csináljanak.

Egyéb célokra is lehet használni, ösztönözni lehet a polgárokat különböző dolgokra, mint a gyerekvállalás, öngondoskodás, környezetvédelem. Olyan adórendszer azonban nincs, amely minden feltételnek megfelelne, amivel mindent el lehetne érni, átváltás (trade off) áll fenn.

Az adórendszer sokféleképpen hat a munkaerőpiacra, a munkaerő kínálati rugalmasságára. Például hogy valaki otthon marad-e gyerekvállalás után, vállal-e túlórákat. Az biztos, hogy egy sikeres adóreformhoz szükség van világos célokra, politikai akaratra, szimulációkra a lépések lehetséges következményeiről, mellékhatásairól, a társadalmi csoportok jövedelmi helyzetének alakulásáról.

A lehetséges hatásokról számos, de nem elegendő kutatás készült, a közgazdászok gyakran számolgatnak, és sokszor különböző, esetleg egymásnak is ellentmondó eredményekre jutottak. Konszenzus van néhány intézkedés hatásairól, néhány másikról viszont egyelőre semmit sem tudunk, még nem kutatták - mondta a konferencián Váradi Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG