Hirdetés
Hirdetés

Túl a cafeterián: hogyan motiváljuk a főnököt?

Gáspár András, 2014. december 04., 13:42

Cafeteriát, lakáshitel-törlesztési támogatást minden munkavállalónak adhat a cégvezetés - a cégvezetők motiválása azonban ennél összetettebb feladat, más eszközöket is igényel. A szokásos bónusz-jutalom-rendszerek mellett értékpapírokkal, részvényekkel is motiválhatjuk a cégvezetést - milyen módszerek vannak, melyik alkalmas a kkv-knek is?

Általában minden munkavállalónak elérhetőek a különböző cafeteria-juttatások, a munkáltatói lakáscélú támogatás; a vezetők számára ezeken kívül az érdekeltségi rendszerekkel fokozhatjuk a motivációt. Ezek közt a legismertebb a bónusz- illetve jutalomrendszer, valamint az értékpapír-juttatási programok, úgynevezett partnerprogramok - ez utóbbiakat mutatta be a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján Fajcsák Gábor, az RSM DTM adómenedzsere.

Munkavállaló részvényprogram (MRP): amikor tulajdonos lesz a munkavállalóból

Hirdetés

Ha részvényt kap a vezető, akkor szavazati jogot és osztalékot is kaphat az értékpapír mellé. Az MRP nagyon szigorúan szabályozott, sok jogszabályi feltételnek kell megfelelni. A megszerzett értékpapír 1 millió forint összeghatárig adó- és járulékmentes a munkavállalónál és a munkáltatónál is, de a jogszabály előír egy bizonyos tartási kötelezettséget. Később osztalékjövedelem keletkezhet, ez a munkabérnél kedvezőbb adózási feltételek mellett érhető el.

Fajcsák Gábor a Privátbankár.hu konferenciáján
Fajcsák Gábor a Privátbankár.hu konferenciáján

Az MRP erősíti a munkavállaló lojalitását, biztosítja a tulajdonosi szemléletet és közvetlenül érdekeltté teszi a munkavállalót.

Hátránya, hogy mindenki számára, azonos feltételekkel kell meghirdetni, azaz nem lehet differenciálni a különböző teljesítményű munkatársak között. Egy kisebb vállalkozásnál gondot okozhat a részvényekkel járó szavazati jog és az osztalékjogosultság kérdése is - akár kényelmetlenül nagy beleszólást is szerezhetnek a cég ügyeibe a jutalmazott munkavállalók. Kkv-k esetében a papírok korlátozottan forgalomképesek, az adóelőny pedig az 1 millió forintos korlát miatt egyénenként alacsony. A bónuszt önmagában ezzel a módszerrel nem lehet kiváltani - mondta el Fajcsák Gábor.

Opciós részvényjuttatás - egyénre szabható

Az opciós részvényjuttatási program keretében is törzsrészvényt adunk az arra érdemes vezetőknek, ugyanúgy szavazati joggal - de ez rugalmasabb, mint az MRP, és lehetővé teszi az egyéni feltételeket is. Itt azonban nincs meg az 1 milliós adómentességi határ.

Előnye az MRP előnyein kívül (lojalitás, tulajdonosi szemlélet, érdekeltség), hogy az egyedi megállapodások lehetősége adott. Hátrányai - a rugalmasságán kívül - megegyeznek az MRP hátrányaival.

Mivel egyénre szabható, egy nagyvállalatnak jó választás lehet a vezetők érdekeltségének növelésére, a program adóelőnye azonban a vállalat számára minimális. Kisvállalatoknak szintén nem feltétlenül alkalmas rendszer.

Elsőbbségi részvények - egyedi megoldások, akár kkv-knak is

A törzsrészvényeket juttató programoktól merőben eltérő megoldás az elsőbbségi részvények juttatása.

Fajcsák Gábor elmondta: ez osztalékelsőbbséget biztosít, és egyébként rendkívül rugalmas: szavazati joggal vagy anélkül is adható névértékek eltérhetnek, visszavásárlási jog biztosítható, elidegenítési tilalmat lehet meghatározni. Az osztalék meghatározása egyedileg is lehetséges, különböző részvénysorozatok kibocsátásával csoportokat képezhetünk a vállalatnál, eltérő mértékű osztalékot biztosíthatunk a különböző csoportoknak, amelyek a tulajdonosi részesedéstől eltérhetnek.

Az adózási szabályok többségében megegyeznek a korábbiakkal, fontos szerepe van azonban az osztaléknak: akár 1 részvény is fizethet akkora osztalékot, ami komolyabb jövedelmet jelent, az osztalékjövedelem pedig kedvezőbben adózik a bérjellegű juttatásnál.

Mivel az osztalék mértéke eltérhet a részesedéstől és a szavazati jogtól, akár kisebb vállalatoknál is jó módszer lehet. Feltételekkel, de a bónuszt részben vagy egészben is kiválthatja - mondta el az RSM DTM adómenedzsere a Privátbankár.hu konferenciáján.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Ajánlatunk

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43216.34-0.63%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?