4p
Cafeteriát, lakáshitel-törlesztési támogatást minden munkavállalónak adhat a cégvezetés - a cégvezetők motiválása azonban ennél összetettebb feladat, más eszközöket is igényel. A szokásos bónusz-jutalom-rendszerek mellett értékpapírokkal, részvényekkel is motiválhatjuk a cégvezetést - milyen módszerek vannak, melyik alkalmas a kkv-knek is?

Általában minden munkavállalónak elérhetőek a különböző cafeteria-juttatások, a munkáltatói lakáscélú támogatás; a vezetők számára ezeken kívül az érdekeltségi rendszerekkel fokozhatjuk a motivációt. Ezek közt a legismertebb a bónusz- illetve jutalomrendszer, valamint az értékpapír-juttatási programok, úgynevezett partnerprogramok - ez utóbbiakat mutatta be a Privátbankár.hu Cégvezetés, ügyvezetői felelősség konferenciáján Fajcsák Gábor, az RSM DTM adómenedzsere.

Munkavállaló részvényprogram (MRP): amikor tulajdonos lesz a munkavállalóból

Ha részvényt kap a vezető, akkor szavazati jogot és osztalékot is kaphat az értékpapír mellé. Az MRP nagyon szigorúan szabályozott, sok jogszabályi feltételnek kell megfelelni. A megszerzett értékpapír 1 millió forint összeghatárig adó- és járulékmentes a munkavállalónál és a munkáltatónál is, de a jogszabály előír egy bizonyos tartási kötelezettséget. Később osztalékjövedelem keletkezhet, ez a munkabérnél kedvezőbb adózási feltételek mellett érhető el.

Fajcsák Gábor a Privátbankár.hu konferenciáján

Az MRP erősíti a munkavállaló lojalitását, biztosítja a tulajdonosi szemléletet és közvetlenül érdekeltté teszi a munkavállalót.

Hátránya, hogy mindenki számára, azonos feltételekkel kell meghirdetni, azaz nem lehet differenciálni a különböző teljesítményű munkatársak között. Egy kisebb vállalkozásnál gondot okozhat a részvényekkel járó szavazati jog és az osztalékjogosultság kérdése is - akár kényelmetlenül nagy beleszólást is szerezhetnek a cég ügyeibe a jutalmazott munkavállalók. Kkv-k esetében a papírok korlátozottan forgalomképesek, az adóelőny pedig az 1 millió forintos korlát miatt egyénenként alacsony. A bónuszt önmagában ezzel a módszerrel nem lehet kiváltani - mondta el Fajcsák Gábor.

Opciós részvényjuttatás - egyénre szabható

Az opciós részvényjuttatási program keretében is törzsrészvényt adunk az arra érdemes vezetőknek, ugyanúgy szavazati joggal - de ez rugalmasabb, mint az MRP, és lehetővé teszi az egyéni feltételeket is. Itt azonban nincs meg az 1 milliós adómentességi határ.

Előnye az MRP előnyein kívül (lojalitás, tulajdonosi szemlélet, érdekeltség), hogy az egyedi megállapodások lehetősége adott. Hátrányai - a rugalmasságán kívül - megegyeznek az MRP hátrányaival.

Mivel egyénre szabható, egy nagyvállalatnak jó választás lehet a vezetők érdekeltségének növelésére, a program adóelőnye azonban a vállalat számára minimális. Kisvállalatoknak szintén nem feltétlenül alkalmas rendszer.

Elsőbbségi részvények - egyedi megoldások, akár kkv-knak is

A törzsrészvényeket juttató programoktól merőben eltérő megoldás az elsőbbségi részvények juttatása.

Fajcsák Gábor elmondta: ez osztalékelsőbbséget biztosít, és egyébként rendkívül rugalmas: szavazati joggal vagy anélkül is adható névértékek eltérhetnek, visszavásárlási jog biztosítható, elidegenítési tilalmat lehet meghatározni. Az osztalék meghatározása egyedileg is lehetséges, különböző részvénysorozatok kibocsátásával csoportokat képezhetünk a vállalatnál, eltérő mértékű osztalékot biztosíthatunk a különböző csoportoknak, amelyek a tulajdonosi részesedéstől eltérhetnek.

Az adózási szabályok többségében megegyeznek a korábbiakkal, fontos szerepe van azonban az osztaléknak: akár 1 részvény is fizethet akkora osztalékot, ami komolyabb jövedelmet jelent, az osztalékjövedelem pedig kedvezőbben adózik a bérjellegű juttatásnál.

Mivel az osztalék mértéke eltérhet a részesedéstől és a szavazati jogtól, akár kisebb vállalatoknál is jó módszer lehet. Feltételekkel, de a bónuszt részben vagy egészben is kiválthatja - mondta el az RSM DTM adómenedzsere a Privátbankár.hu konferenciáján.

Címkék: Adó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG