Hirdetés
Hirdetés

Elképesztő amerikai döntés – Trump kormánya pofont adott a környezetvédelemnek

2019. július 13., 12:23

Az amerikai környezetvédelmi hivatal ismét engedélyezett egy méhekre káros rovarirtó szert.

A sulfoxaflor nevű, neonicotinoid alapú rovarirtót egyszer már - 2015-ben - kivonták a forgalomból, mert bizonyítottan méhek, sőt, egész méhkolóniák tömeges pusztulásához vezetett.  Az amerikai Agriscience vállalat gyártotta növényvédő újbóli bevezetése ellen nemcsak a méhészek, hanem az amerikai gazdák jó része is tiltakozott.

Azzal is érveltek, hogy 2015-ben - miután méhészek több csoportja indított pert - szövetségi bíróság mondta ki a veszélyes szer alkalmazásának, illetve forgalmazásának tilalmát. Döntésük indoklásában a bírák hangsúlyozták, hogy a vegyszer forgalomba hozatalát megfelelő vizsgálatok hiányában és téves adatok alapján engedélyezték.

Állítólag már nem annyira veszélyes

Alexandra Dapolito Dunn, az EPA igazgatóhelyettese pénteken azt mondta, hogy új kísérleti eredmények és elemzések állnak rendelkezésre, és ezek azt bizonyítják, hogy a vitatott rovarirtó csak a méhek elhanyagolható nagyságú csoportjára lehet veszélyes. Dapolito Dunn ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hivatal új - kötelezően betartandó - használati utasítást is kiadott. Eszerint a sulfoxaflort nem szabad virágzásban lévő gyümölcsfákra vagy magvas növényekre permetezni, így a virágra repülő méhállomány is kevésbé sérülhet. Az EPA tisztségviselője a növénytermesztők számára „fontos és nagyon hatékony” rovarirtónak nevezte a vegyszert.

Hirdetés

Michele Colopy, az egyik méhészszervezet vezetője elutasította az érvelést, és megismételte, hogy a neonicotinoid alapú vegyszer változatlanul veszélyes a méhkolóniákra. Lori Ann Burd, a Biodiverzitás Központ nevű környezetvédelmi szervezet igazgatója felelőtlennek nevezte az EPA döntését.

Az érintett szer Magyarországon nem engedélyezett, úgyhogy a hazai méhek ettől biztonságban vannak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX40680.66-0.09%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?