Hirdetés
Hirdetés

Elszaporodtak Budapesten a patkányok

2018. december 07., 14:30

A főváros még több pénzt fordít a rágcsálók irtására.

A lakossági bejelentések, valamint a budapesti kormányhivatal, a patkányirtást ellátó konzorcium jelentései és a közelmúlt tapasztalatai a patkányészlelések számának emelkedését mutatják - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésére benyújtott előterjesztésből.

A előterjesztés szerint az év második felében tapasztalt száraz időszakban a csatornarendszer ideális életteret biztosított a rágcsálóknak, ahol természetes korlátok nélkül tudnak szaporodni.

Hirdetés

Az őszi száraz időszakban a rágcsálók szaporodásának továbbra sem volt abiotikus gátló tényezője, a patkánymentes állapot fenntartására irányuló szolgáltatás folyamatos ellátásával csak a populáció további növekedését sikerült gátolni - írják.

Rosszabbra is fordulhat a helyezt

Az előterjesztés szerint a kialakult helyzet jelenleg nem kritikus, azonban a helyzet súlyosbodása esetén a kiterjedt fertőzöttség megelőzése érdekében a fővárosi önkormányzat a város egészét érintő intenzív preventív patkánymentesítési program végrehajtását kezdeményezheti.

A javaslat szerint ahhoz, hogy a fővárosban elvárt patkánymentes állapot fenntartásához szükséges intenzív kezelést a helyzet romlása esetén a jövőben bármikor azonnal meg lehessen kezdeni, a feladathoz kötött többletforrást szükséges biztosítani, amely a 2019. évre bruttó 647 millió 700 ezer forintos keretösszeget jelent.

Megháromszorozták a keretet

A patkánymentesítésre az idei keret 260 millió forint volt, most ezt emelték fel közel 650 millióra - írja az Index. A portál cikke emlékeztet: 2018 közepén bonyolított pályázat csúszása miatt július 1 és 19 között nem volt patkánymentesítés Budapesten.

Ingyenes az irtás

Arról korábban a Privátbakár.hu-n is írtunk már, hogy nyár óta új társaság végzi az irtást a fővárosban: a négy cégből álló RNBH Konzorcium júliustól végzi a patkánymentesítést.

Ha valaki patkánnyal találkozik, érdemes szakembert hívnia, ugyanis ő tudja, hogy mekkora területet kell kezelni ahhoz, hogy valóban megoldódjon a probléma.

A Fővárosi Önkormányzat által megbízott RNBH Konzorcium is ingyenesen végzi a patkányirtást. Honlapjukon található tájékoztató szerint, ha valaki patkányt lát, a patkanyirtasbudapest@gmail.com címen lehet bejelentést tenni. A bejelentőbe meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az RNBH munkatársai elérik a bejelentőt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

A nagy babakocsiteszt - melyik a legjobb a gyerekednek?

41 különböző márkájú, összesen 115 - az új és a használt áruk piacán is kapható - babakocsit tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX41707.26+1.03%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?