3p
Meglátszik a mezőgazdasági termelői árakon a léalma körül kialakult augusztusi botrány.
A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett. Január–szeptemberben a mezőgazdasági ráfordítási árak 3,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Szeptemberben 2017 szeptemberéhez képest gabonafélék ára 15 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 18, a kukoricáé 12 százalékkal.

39 százalékkal csökkent az alma ára

A gyümölcsök ára 11 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az alma ára 39 százalékkal csökkent, ami elsősorban az ipari (lé)alma 2 évvel ezelőtti árszint körüli értékre való visszaesésével magyarázható - közölte a KSH.

Megalázóan alacsony árat akartak adni az ipari almáértMint emlékezetes, augusztus elején a szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy elsőként az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák akkor azt mondták, ez az ár rendkívül alacsony, a tüntetésekkel azt szerették volna elérni, hogy a feldolgozók legalább 25 forintra emeljék fel a léalma árát. Végül 20 forintban állapodnak meg sorra a felvásárlókkal.

A szőlő ára minimálisan, 0,2 százalékkal lett alacsonyabb. A zöldségfélék ára 27, a paradicsomé 29 százalékkal magasabb lett. Az élő állatok ára 3,2 százalékkal csökkent, ezen belül legnagyobb mértékben a sertésé, 8,8 százalékkal.

2018 január–szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 11 százalékkal magasabb, a gyümölcsöké 10 százalékkal alacsonyabb volt. A vágósertés ára 12 százalékkal visszaesett. A tej 1,5, a tojás 9,4 százalékkal drágult.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 3,5 százalékkal magasabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 3,0 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,6 százalékos emel­kedéséből adódott.

(Forrás: KSH)

A takarmányok ára 5,4, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 6,2, a keveréktakarmányoké 4,9 százalékkal nőtt. Az elmúlt egy évben a takarmányárak kismértékben, folyamatosan emelkedtek, mostanra érték el a 3 évvel ezelőtti árszintet.

A műtrágyaárak 0,4 százalékkal nőttek, ami az egyszerű műtrágya árának 0,8 százalékos csökkenéséből, illetve az összetett műtrágya árának 2,7 százalékos növekedéséből adódott.

A növényvédő szerek ára 0,5, az állatgyógyászati készítményeké 1,4 százalékkal drágult.

Az energia és kenőanyagok ára 6,8, ezen belül az üzemanyagoké 9,8 százalékkal magasabb lett.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 9,1, a gépberu­házásoké 4 százalékkal emelkedett.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 98,7 százalék volt - közölte a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG