Hirdetés
Hirdetés

Két éve volt ilyen: nagyot esett a léalma felvásárlási ára

2018. november 14., 09:05

Meglátszik a mezőgazdasági termelői árakon a léalma körül kialakult augusztusi botrány.

A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelő gazdák mezőgazdasági járművei a 41-es főúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett. Január–szeptemberben a mezőgazdasági ráfordítási árak 3,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Forrás: KSH / Privátbankár

Hirdetés

Szeptemberben 2017 szeptemberéhez képest gabonafélék ára 15 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 18, a kukoricáé 12 százalékkal.

39 százalékkal csökkent az alma ára

A gyümölcsök ára 11 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az alma ára 39 százalékkal csökkent, ami elsősorban az ipari (lé)alma 2 évvel ezelőtti árszint körüli értékre való visszaesésével magyarázható - közölte a KSH.

Megalázóan alacsony árat akartak adni az ipari almáértMint emlékezetes, augusztus elején a szabolcsi almatermelők azután kezdtek félpályás útlezárásokba és demonstrációkba, hogy elsőként az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. kilogrammonként 13 forintra hirdette meg az ipari alma átvételi árát. A gazdák akkor azt mondták, ez az ár rendkívül alacsony, a tüntetésekkel azt szerették volna elérni, hogy a feldolgozók legalább 25 forintra emeljék fel a léalma árát. Végül 20 forintban állapodnak meg sorra a felvásárlókkal.

A szőlő ára minimálisan, 0,2 százalékkal lett alacsonyabb. A zöldségfélék ára 27, a paradicsomé 29 százalékkal magasabb lett. Az élő állatok ára 3,2 százalékkal csökkent, ezen belül legnagyobb mértékben a sertésé, 8,8 százalékkal.

2018 január–szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 11 százalékkal magasabb, a gyümölcsöké 10 százalékkal alacsonyabb volt. A vágósertés ára 12 százalékkal visszaesett. A tej 1,5, a tojás 9,4 százalékkal drágult.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 3,5 százalékkal magasabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 3,0 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,6 százalékos emel­kedéséből adódott.

(Forrás: KSH)
(Forrás: KSH)

A takarmányok ára 5,4, ezen belül az egyszerű takarmányok ára 6,2, a keveréktakarmányoké 4,9 százalékkal nőtt. Az elmúlt egy évben a takarmányárak kismértékben, folyamatosan emelkedtek, mostanra érték el a 3 évvel ezelőtti árszintet.

A műtrágyaárak 0,4 százalékkal nőttek, ami az egyszerű műtrágya árának 0,8 százalékos csökkenéséből, illetve az összetett műtrágya árának 2,7 százalékos növekedéséből adódott.

A növényvédő szerek ára 0,5, az állatgyógyászati készítményeké 1,4 százalékkal drágult.

Az energia és kenőanyagok ára 6,8, ezen belül az üzemanyagoké 9,8 százalékkal magasabb lett.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 9,1, a gépberu­házásoké 4 százalékkal emelkedett.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 98,7 százalék volt - közölte a KSH.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kiléptetné országát az EU-ból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX40333.98-0.13%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?